Οι άνθρωποι που έχουν μια λύση για κάθε πρόβλημα και εκείνοι που βρίσκουν ένα πρόβλημα σε κάθε θέμα. Γιατί (κάποιες φορές) χρειάζονται και οι δεύτεροι

20:58 9/5/2022 - Πηγή: iPop

O τρόπος σκέψης είναι εκείνος που μας βοηθά να κάνουμε βήματα μπροστά ή μας κρατά πίσω. Σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων και αν είμαστε μέλη, είτε αυτό ονομάζεται οικογένεια, είτε εργασία, είτε φιλικό περιβάλλον ή ακομα και ένα γκρουπάκι ατόμων που βρέθηκαν τυχαία σε ένα μαγαζί ή μια συναυλία, θα δείτε ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό, αφού όλοι μας είμαστε διαφορετικοι. Τι γίνεται στην περίπτωση που η συνθήκη είναι η ίδια, πχ ας υποθέσουμε ότι είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι στην κίνηση για μια ώρα; Πώς θα αντιδράσεις εσύ και πώς ο άλλος οδηγός στο διπλανό

αυτοκίνητο; Αυτό έχει να κάνει από τη μία από την νοοτροπία που έχεις δηλαδή το mindset σου ή και άλλες συνθήκες, αν δηλαδή έχεις κάποιο ραντεβού και έχεις αργήσει ή αν έχεις παρέα μαζί σου, ή αν την ώρα που είσαι κολλημένος στην κίνηση κάνεις κάτι για σένα, οπότε «κλέβεις» αυτόν τον χρόνο που δεν ήταν και από πριν διαθέσιμος.

Ο τρόπος σκέψης που σαμποτάρει

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ένα πρόβλημα για όποιο θέμα και αν τους δώσεις. Βρίσκουν πάντα την «worst case scenario» δηλαδή ψάχνουν απεγνωσμένα για το τι μπορεί να πάει στραβά. Σου αραδιάζουν με τη σειρά όλα αυτά που μπορεί να μη λειτουργήσουν και αφού ρίξουν τη βόμβα τους, μένουν εκεί να σε αφήσουν να βρεις τις λύσεις στα προβλήματα και φεύγουν.

Είναι γενικά η νοοτροπία τους αυτή η λίγο πιο μίζερη. Βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, δεν θέλουν να ανακατευτούν και γενικά όλα τα στραβά και ανάποδα τυχαίνουν πάντα σε εκείνους.

Ο άνθρωπος που σαμποτάρει την επόμενη κίνησή του με τον τρόπο σκέψης του είναι εκείνος που στην ίδια αρνητική συνθηκη που μπορεί να συμβαίνει σε πολλούς ταυτόχρονα ανθρώπους, θα κάτσει κάτω, θα στηλώσει τα πόδια και δεν θα κάνει βήμα και πολλές φορές η φωνή του είναι αυτή που θα παρασύρει και όλους τους υπόλοιπους της ομόδα στην απραξία και στην οπισθοχώρηση.

Την ημέρα που θα πέσει στην κίνηση και θα είναι κολλημένος για μία ώρα χωρίς να μπορεί να κάνει ούτε μπροστά ή πίσω, θα κοιτάει την ώρα κάθε δύο λεπτά και θα βρίζει την κακιά ώρα που τον έβαλε σε αυτόν τον δρόμο. Θα τα βάλει με τα άστρα, με τη γυναίκα του που τον καθυστέρησε ή τα παιδιά του που δεν έβαζαν τα παπούτσια τους νωρίτερα και εξαιτίας τους βρέθηκε τώρα εκεί!

Ο άνθρωπος με τον τρόπο σκέψης του, δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και είναι αυτός που θα ξεστομίσει σαν πρώτη λέξη το Όχι, το δεν γίνεται, το είναι αδύνατον. Αλλά το θέμα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι ότι το κάνει από κακία ή γιατί δεν θέλει αληθινά να δουλέψει το οποιοδήποτε εγχείρημα, αλλά γιατί έχει εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό του να βρίσκει πάντα ένα αδιέξοδο εκεί που ίσως να υπάρχει κάποιο άλλο δρομάκι και όχι τοίχος.

Και όταν βλέπεις μπροστά σου αδιέξοδα πάντα τοίχοι θα εμφανίζονται μπροστά σου.

5 εγγυημένοι τρόποι να σταματήσεις να αυτομαστιγώνεσαι και να κρίνεις τόσο αυστηρά τον εαυτό σου

Ο τρόπος σκέψης ανάπτυξης

Από την άλλη μεριά, σε οποιοδήποτε γκρουπ έχεις συναναστραφεί θα έχεις βρει και εκείνους τους ανθρώπους που έχουν μια λύση για κάθε πρόβλημα. Είναι οι άνθρωποι που δεν βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο για κανέναν λόγο, οι αισιόδοξοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι σε κάθε κρίση υπάρχει μια ευκαιρία αρκεί να την ψάξεις και να τη βρεις.

Στην περίπτωση που έχει κολλήσει στην κίνηση, στον ίδιο δρόμο με τον παραπάνω τύπο που σιχτιρίζει την τύχη του που βρέθηκε σε αυτόν τον δρόμο, μέσα στο αυτοκίνητό του επικρατεί ηρεμία και γαλήνη. Στο ράδιο παίζει χαλαρή μουσική ή podcast από κάποιον άνθρωπο που του προσφέρει έμπνευση. Ίσως έχει μαζί του ένα βιβλίο για να ξεκλέψει λίγες σελίδες και να ταξιδέψει αλλού, σε άλλους τόπους. Χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσει με τους φίλους του ή ανθρώπους που μπορεί να είχε προγραμματίσει να μιλήσουν σήμερα. Βρίσκει μια λύση για να μην πάει χαμένος αυτός ο χρόνος που του δόθηκε ως δώρο.

Σε κάτι που χρειάζεται να οργανωθεί και να παραδοθεί σε συγκεκριμένο χρόνο, στα «δεν γίνεται» και «είναι αδύνατον» του παραπάνω τύπου, θα βρει πάντα τη λύση στα αδιέξοδα, θα γεννήσει ιδέες, θα δει μια ακτίνα φωτός εκεί που μοιάζει να υπάρχει σκοτάδι. Και όσο περισσότερο ψάχνει λύσεις τόσες περισσότερες θα βρίσκει.

Ρεαλιστικά πώς λειτουργεί;

Επειδή εύλογα μπορείς να σκεφτείς ότι χρειάζεται ρεαλισμός και ισορροπία σε οποιαδήποτε συνθήκη, ισχύει αυτό. Και ο τύπος που βρίσκει προβλήματα είναι χρήσιμος σε μια ομάδα, μόνο για έναν λόγο και φυσικά σε πολύ μικρό βαθμό. Γιατί μπορεί να σου πει κάτι που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ, εσύ ως fixer. Χρειάζεται να έχεις κάπου μαζεμένα όλα αυτά που μπορεί να πάνε στραβά για να βρεις όλες τις πιθανές λύσεις για να τα διορθώσεις ή να τα προλάβεις.

Πολύ προσοχή! Μην επιτρέψεις στους ανθρώπους αυτούς να σε ρουφήξουν μέσα στη δίνη της απαισιοδοξίας τους. Αν βλέπεις ότι ο τρόπος σκέψης σου δεν σε αφήνει να αναπτυχθείς, όσο μπορείς βγάλε από το λεξιλόγιό σου τη λέξη όχι και το είναι αδύνατον και προσπάθησε να βάλεις τη λέξη ναι, γίνεται και μπορώ να το κάνω! Και θα δεις ότι σιγά σιγά θα ανοίγονται μπροστά σου νέα πράγματα που δεν είχες ποτέ υπολογίσει!

Πες μου τι σκέψεις κάνεις, να σου πω τι προ(σ)καλείς

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι άνθρωποι που έχουν μια λύση για κάθε πρόβλημα και εκείνοι που βρίσκουν ένα πρόβλημα σε κάθε θέμα. Γιατί (κάποιες φορές) χρειάζονται και οι δεύτεροι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα