Ο Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον, ο Τσίπρας στην Ευρώπη και ο αγώνας για κλείσιμο της αξιολόγησης

07:34 14/4/2016 - Πηγή: iPop

Αγώνα δρόμου κάνει η ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον Ε. Τσακαλώτο να μεταβαίνει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, χωρίς κείμενα συμφωνίας στα χέρια του, αλλά με την κατάθεση των νομοσχεδίων στο μυαλό του, κάτι το οποίο φέρει ποικίλες αντιδράσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τα ραντεβού του στα πλαίσια της πολιτικής διαπραγμάτευσης

για την αξιολόγηση και έχει γεύμα εργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο.

Με ποιους θα συναντηθεί ο Ε. Τσακαλώτος;

Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στην Ουάσινγκτον με την Κριστίν Λαγκάρτν, το Μάριο Ντράγκι, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και πιθανώς και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως επίσης και με τον Τζακ Λιου.

Στόχος είναι πλέον η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Απριλίου ή σε έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου.

Ο Ε. Τσακαλώτος καλείται να επιρρίψει ευθύνες στους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά και να τους πείσει ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Βασική επιδίωξη είναι ν’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος, με το Reuters να μεταδίδει ότι η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει σταθερά επιτόκια σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα δάνεια, τα οποία έχει λάβει για υποστήριξη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική αποστολή στην Ουάσινγκτον θα ζητήσει ανώτατο όριο σχετικά με το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ. Απ’ αυτά το 8% θα πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, τόκων και δόσεων δανείων και το 7% σε αποπληρωμές έντοκων γραμματίων.

Το πρόγραμμα του Α. Τσίπρα

Μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε θετικό κλίμα παρά το ότι δεν ακολούθησαν δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Στρασβούργο, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες καθώς είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τσίπρας- Ολάντ φέρεται να συμφωνήσαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός της επόμενης εβδομάδας.

The post Ο Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον, ο Τσίπρας στην Ευρώπη και ο αγώνας για κλείσιμο της αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα