«Φωτογραφική» διάταξη καταγγέλλει η ΝΔ | Τσίπρας: Η τροπολογία αφορά όλες τις επιχειρήσεις

10:36 28/4/2017 - Πηγή: iPop

To λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής για την συζήτηση και την ψήφιση του εξωδικαστικού μηχανισμού προκειμένου να απαντήσει στα πυρά της αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τροπολογία που κατατέθηκε για το λαθρεμπόριο. Η αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι έφερε εσπευσμένα την τροπολογία στη Βουλή

για να ωφελήσει συγκεκριμένη επιχείρηση και συγκεκριμένα τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη.

O Πρωθυπουργός απάντησε πως η τροπολογία αφορά κάθε επιχείρηση και όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ, αρνούμενος τις κατηγορίες περί διαγραφής προστίμων και καταγγέλλοντας πως η ΝΔ ήταν εκείνη που συνήθιζε να διαγράφει πρόστιμα.

Κατά την Ολομέλεια την Πέμπτη, η συζήτηση εξελίχθηκε με εντάσεις μετά από βουλευτική τροπολογία η οποία κατατέθηκε και αφορά την απαλλαγή αστικών ευθυνών για περιπτώσεις παραβιάσεων λαθρεμπορίου.

Δεκτό κατά πλειοψηφία το ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ψήφισαν 256 βουλευτές: 151 ΝΑΙ, 76 ΟΧΙ, 29 ΠΑΡΩΝ

Η τροπολογία ορίζει ότι εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας, αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές άνηκαν στο κράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την Παρασκευή ερωτήματα στον Πρωθυπουργό για την τροπολογία, η οποία έγινε αποδεκτή στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για απαράδεκτη κατάσταση, λέγοντας πως «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί».

Ο Πρωθυπουργός πήρε τον λόγο προκειμένου ν’ απαντήσει στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν είναι πάντα ανέφελη.Όλοι πρέπει να προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε».

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως δεν έχει υπάρξει ούτε μια φορά που να του έχει τεθεί ερώτηση και να μην την έχει απαντήσει.

Υποτίθεται ότι η ΝΔ «κόπτεται» για τις επενδύσεις, έπρεπε να ταχθεί υπέρ της τροπολογίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη. Σε διαρκές vertigo η ΝΔ από τις 7 Απριλίου, όταν και έκλεισε η πολιτική συμφωνία

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ αποφεύγει να μιλάει επί της ουσίας και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη γραφικό που «κωλυσιεργεί την κοινοβουλευτική διαδικασία. Τον προκαλώ να μιλήσει επί της ουσίας».

Μητσοτάκης: Να καταθέσετε ξανά την τροπολογία

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όσον αφορά τη λειτουργία της Βουλής και προχώρησε στην εξής πρόταση σχετικά με την τροπολογία:

Προτείνω μια συμβιβαστική πρόταση, να αποσύρετε την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη. Να την επανακατάθεσετε την τροπολογία ως υπουργική

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έφερε εκτάκτως την τροπολογία προκειμένου να ωφελήσει κάποιον συγκεκριμένο επιχειρηματία:

Απαντήστε μου κε Τσίπρα αν η τροπολογία αυτή πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ποια είναι η συγκεκριμένη εταιρεία που αφορά αυτή η ρύθμιση; Γιατί παίζετε κρυφτούλι; Αν θέλετε να κάνουμε πρόοδο στον κοινοβουλευτικό διάλογο, να αποσύρετε την τροπολογία, να την φέρει υπουργός

Τσίπρας: Ποια είναι η αγωνία του κ. Μητσοτάκη;

«Ποια είναι η αγωνία του κ.Μητσοτάκη; Ότι η τροπολογία είναι από βουλευτή και όχι από υπουργό; Υποτιμά το ρόλο των βουλευτών», τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας εκ νέου στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ζητάει συνεχώς εκλογές χωρίς πρόταση και σχέδιο και μετατρέπεται σε «κόμμα διαμαρτυρίας».

Ζητώ να γίνει κανονικά η διαδικασία και να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους, κόμματα και βουλευτές

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι κατά πάγια πρακτική, δεν απαιτείται έκθεση του Γεν.Λογιστηρίου Κράτους για τροπολογίες, ενώ ξεκαθάρισε πως η εν λόγω τροπολογία είναι οριζόντια. «Αφορά κάθε επιχείρηση στη εξής, όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ. Για τη ΣΕΚΑΠ την ευθύνη του λαθρεμπορίου την έχουν κάποιοι πιο πριν. Σε ποιο πλαίσιο ανομίας λειτουργούσαν τόσα χρόνια;».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο και κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι εκείνη διέγραφε πρόστιμα κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της.

Ονομάζετε φωτογραφική διάταξη τη δυνατότητα που δίνεται στους εργαζόμενους να συνεχίσουν τη λειτουργία της επιχείρησης. Καλώ τον Πρ. της Βουλής να συνεχίσει στη διαδικασία ψηφοφορίας. Αν κάποιοι βουλευτές απέχουν, ας αναλάβουν την ευθύνη

The post «Φωτογραφική» διάταξη καταγγέλλει η ΝΔ | Τσίπρας: Η τροπολογία αφορά όλες τις επιχειρήσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα