Ο Έλληνας μαθητής που παρακολούθησε live την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη

10:29 1/12/2014 - Πηγή: iPop

Ο 11χρονος Δημήτρης Γρύλλης από την Ελλάδα είναι ο νεαρότερος που παρακολούθησε ζωντανά όλο το χρονικό της πρώτης προσπάθειας που έγινε ποτέ για την προσεδάφιση σε κομήτη. Στις 12 Νοεμβρίου βρέθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, έχοντας κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό βίντεο της ESA «Wake Up Rosetta» με την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Αυτό ήταν το μεγάλο βραβείο

του διαγωνισμού «Ξύπνα Ροζέττα», στον οποίο συμμετείχαν σχολικές ομάδες από όλη την Ευρώπη. Όπως λέει η Αγάπη Βαβουράκη, Διευθύντρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής «ο Δημήτρης επιλέχθηκε μεταξύ των 5 παιδιών της ομάδας με κλήρωση ένα πρωί στην πρωινή παράταξη του σχολείου μπροστά σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, εκεί που φωνάξαμε «Ξύπνα Ροζέττα».

Συνοδευόμενος από τον εκπαιδευτικό κο Κόσκο Σπυρίδωνα, καθηγητή φυσικής, λίγο πριν τις 10:00 π.μ. τοπική ώρα, ο Δημήτρης πήρε θέση στο ακροατήριο, μαζί με επιστήμονες της αποστολής Rosetta και δημοσιογράφους.

Η πρώτη σημαντική στιγμή της ημέρας ήρθε με το σήμα πως το όχημα προσεδάφισης Philae διαχωρίστηκε επιτυχώς με το τροχιακό σκάφος Rosetta και όλοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο Δημήτρης παρακολούθησε με ενδιαφέρον όλους αυτούς τους επιστήμονες που μίλησαν ευχαριστημένοι για το πρώτο επιτυχημένο βήμα του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Ο Δημήτρης είχε την ευκαιρία, επίσης, να γνωρίσει από κοντά τον άνθρωπο που ανακάλυψε τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, Δρ Klim Ivanovych Churyumov. Εκεί βρισκόταν και ο ερευνητής της αποστολής Rosetta, Matt Taylor. Ο Δρ Taylor υποδέχτηκε θερμά τον νεαρότερο συμμετέχοντα της εκδήλωσης και του εξήγησε με απλά λόγια τον σκοπό της αποστολής της Rosetta.

Όταν το σήμα έφτασε στο Κέντρο Ελέγχου, σηματοδοτώντας την επιτυχή προσεδάφιση του οχήματος στον κομήτη, «ήταν η πιο έντονη στιγμή της ημέρας», λέει ο Δημήτρης. «Δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Τελικά το Philae τα κατάφερε!».

Στο τέλος μιας γεμάτης από έντονες στιγμές ημέρας, μερικές ακόμα εκπλήξεις περίμεναν όλους τους ξεχωριστούς καλεσμένους της ESA όπως και τον Δημήτρη και τον καθηγητή του. Μπλουζάκια Rosetta, αφίσες, μια μινιατούρα του κομήτη 67P C/G, ακόμη και ένα παγούρι για νερό που συμβολίζει το σκοπό της επιστημονικής αποστολής της Rosetta να διερευνήσει αν το νερό στη Γη προήλθε από τους κομήτες, ήταν μερικά από τα αναμνηστικά δώρα της ESA.

Πώς ένιωσες που μπόρεσες να είσαι μάρτυρας σε μια ιστορική στιγμή;Νιώθω πολύ περήφανος για τους φίλους μου και το σχολείο μου που με στήριξαν, αλλά και την ESA που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ σήμερα και το απολαμβάνω πραγματικά. Ένιωθα σαν να βρίσκομαι σε μια απίστευτη ταινία και να παίζω και εγώ σε αυτή. Δεν περίμενα κάτι τόσο έντονο, ήταν φανταστικόΤι σε εντυπωσίασε περισσότερο;«Η διάρκεια της αποστολής. Τα δέκα χρόνια που βρίσκεται σε λειτουργία η Rosetta. Επίσης, το όχημα Philae – το μοντέλο που βρισκόταν στην αίθουσα της εκδήλωσης. Όλη η επιστήμη για την κατασκευή ενός οχήματος προσεδάφισης. Μου φαίνεται απίστευτο πως εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούν να προσεδαφίσουν ένα όχημα σε έναν κομήτη για να τον μελετήσουν – πολύ περίπλοκο, δύσκολο και χρειάζεται πολύ χρόνο και εάν τα καταφέρουν θα είναι κάτι απίστευτο.Θα σκεφτόσουν όταν μεγαλώσεις να ασχοληθείς με τις επιστήμες του διαστήματος;Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον τώρα που το είδα από κοντά και πραγματικά θα το σκεφτόμουν.

The post Ο Έλληνας μαθητής που παρακολούθησε live την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα