Ο ESM δίνει διευκρινίσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- Όσα αναφέρει

18:42 23/1/2017 - Πηγή: iPop

Σ’ ένα κείμενό του με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων ο ESM δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία αποφάσισε για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο κείμενο του ο ESM αναφέρει τι αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και

ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM:

Πότε αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους;

Σε δήλωσή της στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα ανέθεσε στον ESM να εργαστεί για μια πρώτη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που αναφέρονται ως βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος ESM (το τρίτο πρόγραμμα).

Η πρώτη αξιολόγηση έκτοτε έχει ολοκληρωθεί.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ο ESM παρουσίασε λεπτομερή σχέδια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup, το οποίο συμφώνησε να υιοθετήσουν και εφαρμοστούν.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2017, τα διοικητικά όργανα του ESM και του EFSF έλαβαν εγκρίσεις και η εφαρμογή θα ξεκινήσει άμεσα.

Θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στο μέλλον;

Σε δήλωσή της, της 25ης Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα ανέφερε επίσης μια πιθανή δεύτερη δέσμη μέτρων, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ESM από την Ελλάδα, τα οποία ονομάστηκαν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Το Eurogroup συμφώνησε σε έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που ένα πιο δυσμενές οικονομικό σενάριο εμφανιστεί στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες αρχές για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους;

Το Eurogroup έχει αποκλείσει οποιαδήποτε ονομαστικό κούρεμα.
Επίσης αποφασίστηκε ότι τα μέτρα πρέπει:

Να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά, προκειμένου να αντικαταστήσει την δημόσια χρηματοδότηση του χρέους από ιδιωτική χρηματοδότηση.Να συμβάλλουν στην εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής καιΝα διασφαλίσει την ευελιξία εάν στο μέλλον προκύψουν αβέβαιες εξελίξεις στην οικονομική ανάπτυξη και στα επιτόκια.

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες βραχυπρόθεσμων μέτρων:

Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμήςΜείωση του κινδύνου επιτοκίωνΜείωση του επιτοκιακού περιθωρίου για το 2017.

Πώς λειτουργεί η εξομάλυνση στο προφίλ αποπληρωμής του χρέους;

Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής αναφέρεται στο δεύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα, δηλαδή με το EFSF.

Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των δανείων σε αυτό το πρόγραμμα είχε αρχικά συμφωνηθεί να είναι 32,5 χρόνια.

Λόγω ενός αριθμού παραγόντων, αυτό από τότε μειώθηκε σε περίπου 28 χρόνια.

Η ωριμότητα τώρα θα επανέλθει στα έως 32,5 χρόνια, έτσι ώστε μια σειρά από αυξημένες αποπληρωμές μεταξύ 2030 και 2040 μα κατανεμηούν σε πολλά έτη.

Τι γίνεται με το δεύτερο μέτρο, τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων;

Υπάρχουν τρία διαφορετικά συστήματα για το δεύτερο μέτρο.

Η πρώτη είναι μια ανταλλαγή ομολόγων.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το EFSF / ESM παρείχαν δάνεια προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 42,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτά τα δάνεια δεν είχαν καταβληθεί σε μετρητά, αλλά με τη μορφή ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα κεφάλαια αυτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά θα ανταλλάξει η Ελλάδα με ομόλογα σταθερού επιτοκίου με μεγαλύτερη διάρκεια.

Με τα νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, η Ελλάδα δεν θα έχει κίνδυνο όταν τα επιτόκια αρχίσουν να αυξάνονται.
Οι τράπεζες δεν μπορούσαν να πωλήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου ή σταθερού επιτοκίου στην αγορά, αλλά μπορούν να τα πουλήσουν στην ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι όσες τράπεζες έχουν πωλήσει εξαιρούνται από την ανταλλαγή.

Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το EFSF / ESM θα αγοράσουν πίσω τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου.
Αυτό θα γίνει με κεφάλαια που θα αντλήθηκαν από την αγορά.

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση, αυτής της διαδικασία θα λάβει χώρα σε διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου.

Το δεύτερο πρόγραμμα προβλέπει ότι ο ESM συνάπτει συμφωνίες swap.
Το σύστημα αυτό θα σταθεροποιήσει το συνολικό κόστος χρηματοδότησης του ESM και θα μειώσει τους κινδύνους για την Ελλάδα.

Το τρίτο σύστημα, γνωστό ως συνδυασμένη χρηματοδότηση, προβλέπει προβλέπει ότι ο ESM θα διατηρήσει το μοντέλο των σταθερών επιτοκίων για μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων που ταιριάζουν με την ωριμότητα των ελληνικών δανείων.
Οι συνθήκες της αγοράς μπορεί να επηρεάσουν αυτές τις τρεις επιλογές.

Οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τις πρώτες του δηλώσεις σημείωσε πως «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους».

Παράλληλα, τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν απ’ τον ESM είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, «συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στην μείωση του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ κατά 20% μέχρι και το 2060.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ότι κανένα απ’ τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους δεν θα έχει δημοσιονομικές συνέπειες για τα κράτη- μέλη.

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού προσθέτοντας:

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060

Ανταλλαγή ομολόγωνSwaps ΕπιτοκίωνΠροσαρμογή χρηματοδότησης

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

«Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά», είναι η άποψη που εκφράζει η Κυβέρνηση εκτιμώντας πως αυτό που έμεινε στον επικεφαλής της ΝΔ «είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε».

To tweet του Μοσκοβισί

Μέσω Twitter ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ESM:

Η Ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει

La zone euro débloque les mesures de court terme sur la dette grecque: je me réjouis que l'allègement attendu puisse désormais intervenir

— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) January 23, 2017

The post Ο ESM δίνει διευκρινίσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- Όσα αναφέρει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα