Ο Banksy «γεμίζει» την βομβαρδισμένη Ουκρανία με τοιχογραφίες που κόβουν την ανάσα

13:45 15/11/2022 - Πηγή: iPop

Ο Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου, Banksy, άφησε την πινελιά του στην «πονεμένη» Ουκρανία. Ο διάσημος δημιουργός, αν και κρατά κρυφή την ταυτότητά του, δεν χάνει ευκαιρία να διαδώσει, μέσω της τέχνης, δυνατά κοινωνικά μηνύματα. Τις τελευταίες μέρες τον γύρο του κόσμου κάνουν 7 νέες τοιχογραφίες του, που είναι τοποθετημένες σε διάφορες τοποθεσίες στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων στις πόλεις του Κιέβου και του Ιρπίν. Περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας.

Τα

νέα έργα, σηματοδοτούν την επαναφορά του καλλιτέχνη στις δημιουργία δημόσιων τοιχογραφιών, καθώς ο ίδιος είχε να ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο για περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημιουργίες του Bansky αφορούν την Ουκρανία. Τον Μάρτιο, μια εκτύπωση ενός από τα πιο διάσημα αντιπολεμικά κομμάτια του, CND Soldiers, πουλήθηκε σε δημοπρασία, συγκεντρώνοντας $106.505 για ένα νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο.

Ο Banksy στους δρόμους της Ουκρανίας

Οι εικασίες των τελευταίων βδομάδων ότι ο καλλιτέχνης βρισκόταν την εμπόλεμη Ουκρανία βγήκαν αληθινές. Κατεστραμμένα κτήρια στολίστηκαν με τοιχογραφίες αποτυπώνοντας πανέμορφες εικόνες, οι οποίες «κουβαλούν» δυνατά μηνύματα.

View this post on Instagram

A post shared by Irena Ratiy (@irena_ratiy)

«Το κορίτσι στην κούνια»: Πώς ένα κτίριο του 1914 είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν στα ύψη χάρη σ’ ένα έργο τέχνης του Banksy

Μια τοιχογραφία απεικονίζει έναν άνδρα, που λέγεται ότι μοιάζει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να πέφτει στο πάτωμα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τζούντο με ένα νεαρό αγόρι. Ένα άλλο έργο δείχνει δύο παιδιά να χρησιμοποιούν ένα μεταλλικό αντικείμενο για να κάνουν τραμπάλα, ενώ μια τρίτη τοιχογραφία, ζωγραφισμένη στα ερείπια ενός βομβαρδισμένου κτιρίου, αποτυπώνει μια γυμνάστρια που κάνει κατακόρυφο.

Μάλιστα, την τελευταία αυτή τοιχογραφία με την γυμνάστρια ανέβασε ο ίδιος ο Banksy στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, γράφοντας: «Borodyanka, Ukraine». Με αυτό τον τρόπο αποκάλυψε ότι όντως βρισκόταν στην Ουκρανία.

Άλλα 4 έργα εντοπίστηκαν στους δρόμους της χώρας που εδώ και μήνες βρίσκεται σε πόλεμο. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων μια γυναίκα με τη ρόμπα της, η οποία φοράει μάσκα αερίου και κρατάει έναν πυροσβεστήρα. Επίσης, ένα άλλο απεικονίζει έναν γενειοφόρος άντρας που κάνει μπάνιο. Τέλος, ο Banksy φαίνεται να έχει παρέμβει καλλιτεχνικά σε ένα ήδη ζωγραφισμένο γκράφιτι (ανδρικό γεννητικό όργανο), μετατρέποντάς το σε πυρηνική κεφαλή φορτωμένη στο πίσω μέρος ενός θωρακισμένου φορτηγού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο Banksy «γεμίζει» την βομβαρδισμένη Ουκρανία με τοιχογραφίες που κόβουν την ανάσα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Banksy, Ουκρανία,Banksy, oukrania