Ντάισελμπλουμ: Μη διαπραγματεύσιμη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

20:30 26/1/2017 - Πηγή: iPop

Αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως η συνεισφορά του είναι σημαντική για τη σωστή διεξαγωγή του. Την ίδια άποψη συμμερίστηκαν και ο Π. Μοσκοβισί και ο Κ. Ρέγκλινγκ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με το ΔΝΤ

σχετικά με τα ευρήματα αναφορικά με την Ε.Ε.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις συζητήσεις για την Ελλάδα, σχολίασε ότι υπήρξε ενημέρωση απ’ τον ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και απ’ τους Θεσμούς για την τρέχουσα κατάσταση για την δεύτερη αξιολόγηση.

«Θετικά είναι τα νέα ότι η Ελλάδα ανακάμπτει γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμέναμε και έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα» , τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων το κλείσιμο της β’ αξιολογησης.

«Πρέπει να κλείσουμε τα εκκρεμή ζητήματα και ενθαρρύναμε τους Έλληνες να κλείσουν τα ζητήματα το συντομότερο ώστε να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Ταμείο είναι απ’ την αρχή στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του είναι σημαντική εξαιτίας της τεχνογνωσίας που διαθέτει σχετικά με όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και των γνώσεών του σε δημοσιονομικά ζητήματα. Πρόσθεσε ότι η προσφορά του στο πρόγραμμα είναι σημαντική σε θέματα τεχνογνωσίας και δημοσιονομικών.

Η παρουσία του ΔΝΤ προσφέρει αξιοπιστία. Το ΔΝΤ συμβάλλει στη σταθεροποίηση του προγράματος και τη σωστή διεξαγωγή του

Για την πρόοδο του προγράμματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι, όπως πάντα, υπαρχουν προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν, «φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης ευθυγγράμιση. Πάντα τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα που είναι πιο δύσκολα, όπως και τα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου είναι και τα πιο δύσκολα».

Αναφορικά με τα μέτρα μετά το 2019, ο ίδιος ανέφερε ότι είναι στο επίκεντρο της συζήτησης, προσθέτοντας ότι το 2016 έκλεισε θετικά αλλά πρέπει να γίνει το ίδιο και τα επόμενα χρόνια.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην αγορά εργασίας, το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα με στόχο να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές θέσεις

Σχετικά με το χρέος και τις θέσεις του ΔΝΤ, επισήμανε πως το ΔΝΤ ήταν σαφές με τις θέσεις ότι θέλει ένα πακέτο μέτρων, μια εφικτή δημοσιονομική πορεία και το χρέος να είναι βιώσιμο. «Εμείς έχουμε θέσει ένα πακέτο μέτρων τον Μάιο, που τώρα εφαρμόζεται».

Πιερ Μοσκοβισί

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε απ’ την πλευρά του ότι έγινε μια καλή συζήτηση «που μας επιτρέπει να δούμε με αισιοδοξία τα επόμενα βήματά μας, ώστε να φτάσουμε σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

Κατά τον ίδιο, χρειάζεται μια καθολικη συμφωνία στα 2-3 ανοικτά ζητήματα για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο τέλος.

Δήλωσε μάλιστα ικανοποιημένος καθώς υπήρξε συμφωνία ώστε «να αδράξουμε αυτή τη στιγμή και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και κανένας δεν επιθυμεί να κάνει βήματα στο παρελθόν».

Η Ελλάδα πέτυχε θαυμαστά αποτελέσματα το 2016 στα δημοσιονομικά και την αγορά εργασίας

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν είμαστε μακριά απ’ την επίτευξη του στόχου μας».

Για το ΔΝΤ και το άρθρο 4, υπογράμμισε, ότι υπάρχει ευρεία σύγκλιση σε επίπεδο ανάπτυξης και σε αξιολόγηση των κινδύνων για το τι πρέπει να γίνει.

Κλάους Ρέγλινγκ

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι το ΔΣ του ESM υιοθέτησε τις νομικές αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα γιατί θα μειώσει τον κίνδυνο των επιτοκίων».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι αναφερόμαστε σε ανταλλαγή ομολόγων και κυμαινόμενα επιτόκια, προσθέτοντας πως θα υπάρχει καλύτερη χρηματοδότηση σε επίπεδο ομολόγων ώστε «να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιπτώσεων σε σχέση με την ωρίμανση των χρεογραφών».

Για το ζήτημα των δανείων, εξήγησε ότι προσαρμόζονται προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους, όπως και όλες οι κινήσεις του ESΜ, προκειμένου να υπάρξει συσσωρευτική μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ έως 2020.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα υπάρξει συσσωρευτική ελάφρυνση της τάξεως του 5% στις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας.

Η επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί

Photo: ©INTIMEnews/ European Union

The post Ντάισελμπλουμ: Μη διαπραγματεύσιμη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα