Νέο ραντεβού στη Γενεύη για το Κυπριακό

18:19 9/6/2017 - Πηγή: iPop

Νέο ραντεβού ορίστηκε στη Γενεύη για το Κυπριακό, με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων να μεταδίδει πως η επανέναρξη των διαπραγματευσεων θα γίνει στις 28 Ιουνίου.

Θυμίζουμε πως οι προϋποθέσεις και οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης της Γενεύης βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

για το Κυπριακό, Espen Barth Eide.

Τα βασικά ζητήματα που τίθενται επί τάπητος ανάμεσα στην ελληνοκυπριακό και την τουρκοκυπριακή πλευρά:

Εδαφικό: Τι εδάφη θα επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι στους Ελληνοκύπριους. Πρόκειται για τα εδάφη που κατέχουν παράνομα μετά την εισβολή του 1974. Το εδαφικό σχετίζεται ακόμα και με την ακτογραμμή. Ένα απ’ τα βασικά θέματα διαφωνιών είναι η περιοχή της Μόρφου, λόγω του ότι διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή και θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην πλευρά στην οποία θα ανήκει. Τέλος, με το εδαφικό συνδέεται ακόμα και ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους.Περιουσιακό- αποζημιώσεις: Τι αποζημιώσεις θα δοθούν στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν απ’ τις εστίες τους το 1974, αλλά επίσης και σε Τουρκοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Με τις αποζημιώσεις σχετίζεται επίσης και η επιστροφή των περιουσιών.Εκ περιτροπής προεδρία: Εάν θα πρέπει να υπάρχει εναλλασσόμενη Προεδρία ώστε να ασκεί την Προεδρία για το σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην προεδρία δύο προς ένα, δηλαδή για κάθε δύο φορές που θα ασκεί προεδρία Ελληνοκύπριος, να ασκεί μια φορά ο Τουρκοκύπριος. Αυτό, όμως, θέτει ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργικότητα της Κυβέρνησης. Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, συζητείται ακόμα το εάν οι Τουρκοκύπριοι που θα συμμετέχουν σ’ ένα κοινό συμβούλιο, το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις, θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο.

Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί απότομα πριν από αρκετό καιρό και είχε ακολουθήσει περίοδος εντάσεων ανάμεσα στους κ.κ. Αναστασιάδη και Akinci.

Διαβάστε ακόμα:

Επίλυση ή ναυάγιο; Οι συζητήσεις για το Κυπριακό σε ελεύθερη μετάφραση (Photos-Videos)

The post Νέο ραντεβού στη Γενεύη για το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα