Νέο κακόβουλο λογισμικό, προσοχή εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

15:53 12/3/2016 - Πηγή: iPop

Νέο κακόβουλο λογισμικό τύπου «Crypto–Malware» έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Στόχος του λογισμικού είναι η καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν και να αποκρυπτογραφηθούν ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη και έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Το κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται «Locky», υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού

συστήματος και εξαπλώνεται, κυρίως, μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί εξέλιξη του γνωστού «Cryptolocker» ή «Ransomware» και μόλυνση μπορεί να επέλθει ακόμα και όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης και για να ξεκλειδωθούν, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει χρηματικό ποσό.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού προτείνεται να γίνει, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin.

Οι χρήστες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά.

Καλούνται επίσης να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.

Οι χρήστες που έχουν πέσει θύματα μπορούν να καταγγέλλουν τηλεφωνικά τις περιπτώσεις στο 11188.

The post Νέο κακόβουλο λογισμικό, προσοχή εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα