Νέα στοιχεία διαψεύδουν τον Υπουργό Επικρατείας για τις αδειοδοτήσεις καναλιών

13:48 16/2/2016 - Πηγή: iPop

Νέα στοιχεία προκύπτουν από επίσημα κυβερνητικά έγγραφα τα οποία μαρτυρούν, πως πληροφορίες, γύρω από τις αδειοδοτήσεις καναλιών, που έλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, από ελληνικές πρεσβείες στην Ευρώπη, διαφέρουν από τα στοιχεία εκείνα, τα οποία ο Υπουργός Επικρατείας, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας liberal.gr, δημοσιεύονται, επίσημα έγγραφα τα οποία έλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, από τις ελληνικές πρεσβείες στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια

σχετικής ενημέρωσης, που ο ίδιος ζήτησε, προκειμένου, να κατατοπιστεί για το ισχύον ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι επίμαχες επιστολές, ουσιαστικά διαψεύδουν τα στοιχεία που ο κ.Παππάς, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τα οποία, σε αντίστοιχες πληθυσμιακά χώρες της Ευρώπης, λειτουργούν 2-4 κανάλια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας της Μαδρίτης, παρουσιάζεται πως λειτουργούν συνολικά εννέα τηλεοπτικοί σταθμοί, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση, υποστηρίζει παρουσιάζοντας σε σχετικό non paper πως λειτουργούν πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί. Αντίστοιχες διαψεύσεις ισχύουν και στις περιπτώσεις του Λουξεμβούργου και της Κύπρου. Στην περίπτωση του Λουξεμβούργου συγκεκριμένα, η αλληλογραφία της ελληνικής πρεσβείας με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, δείχνει πως σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός υπολογίζεται στους 500.000 κατοίκους, εκπέμπουν συνολικά 15 τηλεοπτικοί σταθμοί, από τους οποίους οι 14 είναι ιδιωτικοί, ενώ την ίδια στιγμή δεν προβλέπεται για την αδειοδότησή τους, καταβολή χρηματικού τιμήματος.

Αντίστοιχα οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, διαψεύδονται και στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς ο Πρόεδρος του κυπριακού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, αρνείται πως λειτουργούν 4 κανάλια στην Κύπρο, στοιχείο που παρουσιάζεται από την ελληνική Κυβέρνηση.

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως αντίστοιχα οι κυβερνητικού ισχυρισμοί διαψεύδονται και στην περίπτωση της Γερμανίας, γύρω από τον αριθμό, των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία.

Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παππάς στη Βουλή, τα τηλεοπτικά κανάλια που λειτουργούν στη Γερμανία είναι 6, στην σχετική αλληλογραφία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, αναφέρεται πως λειτουργούν 57 τηλεοπτικοί σταθμοί (7 συνδρομητικά κανάλια και 50 ελεύθερης πρόσβασης). Από τα 50 τα 32 τηλεοπτικά κανάλια ανήκουν σε ιδιώτες και 18 είναι δημόσια.

Κυβερνητικές αντιδράσεις

Στο πλαίσιο των εξελίξεων γύρω από τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο από τη μεριά της αντιπολίτευσης, όσο και από την πλευρά της ίδιας της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας στην ουσία στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε νέες εξηγήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί αφορά στα ιδιωτικά και όχι κρατικά κανάλια, ελεύθερης λήψης και όχι συνδρομητικά, ψηφιακής και όχι αναλογικής εκπομπής, γενικού και όχι θεματικού περιεχομένου, εθνικής και όχι περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας».

Αίσθηση όμως, προκαλούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος υποστήριξε, μιλώντας στη Βουλή, πως από τις «μεγάλες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού χώρου της Ελλάδας είναι η αυτονόμηση των ΜΜΕ, αλλά και η κατάχρηση που γίνεται του δημόσιου χώρου ενημέρωσης». Ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε πως είναι προφανής η ανάγκη για ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, αλλά ότι «το είδος της ρύθμισης αφορά μια άλλη συζήτηση».

Σκληρή απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία: Ο Υπουργός – καναλάρχης είναι εθισμένος στο ψέμα.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ ως απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «O κ. Παππάς αντί να απολογείται στον ελληνικό λαό για τα συνεχόμενα ψεύδη του, κάνει τη μια γκάφα μετά την άλλη. Καταλαβαίνουμε τον πανικό του, αλλά ας αποφασίσει τελικά πόσα κανάλια έχει η Γερμανία; Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και στην προχθεσινή του ενημέρωση, μας έλεγε ότι στη Γερμανία λειτουργούν έξι κανάλια. Σήμερα, μαθαίνουμε με Δελτίο Τύπου ότι στη Γερμανία λειτουργούν, τελικά, πέντε κανάλια. Πότε λέει την αλήθεια; Σήμερα ή προχθές;»

photo:Nikos Libertas/SOOC, liberal.gr

The post Νέα στοιχεία διαψεύδουν τον Υπουργό Επικρατείας για τις αδειοδοτήσεις καναλιών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα