Διακοπές και δουλειά: Να σχεδιάσω το επόμενο επαγγελματικό βήμα ή όχι;

13:18 26/7/2021 - Πηγή: iPop

Μήπως είσαι από αυτούς που ενώ βρίσκεσαι στις διακοπές σου σκέφτεσαι: «πώς να παρατήσω τη δουλειά μου μια για πάντα»; Το σημερινό άρθρο το γράφω για εσένα που είσαι σε διακοπές αλλά αντί να απολαμβάνεις τη θάλασσα, τις ξέγνοιαστες στιγμές, τα ηλιοβασιλέματα και τις ανατολές, σε βασανίζει η κατάστασταση που έχεις αφήσει πίσω στη δουλειά σου. Αυτό που έζησες το τελευταίο διάστημα δεν είναι αυτό ακριβώς που ονειρευόσουν. Τοξικό περιβάλλον, πολλή δουλειά, εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτό που βρήκες όταν πήγες στην δουλειά αυτή.

Κάνε brainstorming

Ενώ βρίσκεσαι στη θάλασσα και απολαμβάνεις

το μπάνιο σου με την παρέα σου, κάνε αυτή την άσκηση με τους αγαπημένους σου. Το brainstorming είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που συνήθως το χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις όταν θέλουν να ακούσουν τις ιδέες που έχει το προσωπικό, να αξιολογήσουν πράγματα που χρειάζονται αξιολόγηση και γενικά είναι ένα σούπερ επικοινωνιακό εργαλείο παραγωγικότητας καθώς πολλά διαφορετικά μυαλά εργάζονται ταυτόχρονα για ένα κοινό στόχο. (Προσοχή να μην γίνει καθόλου κριτική γιατί μπορεί να κολλήσει την διαδικασία).

Ενώ βρίσκεσαι στις διακοπές σου με τους αγαπημένους σου, είτε είναι ο σύντροφός σου, είτε είναι οι φίλοι σου, είτε είναι οι γονείς σου η παρέα των διακοπών σου, πάρε την ευκαιρία στην κατάλληλη στιγμή να ρωτήσεις τι προτάσεις έχουν εκείνοι να σου κάνουν σε σχέση με το εργασιακό πρόβλημα που σε απασχολεί. Άκουσε όλες τις απόψεις, κάνε ένα φιλτράρισμα και κράτα αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει στο σχεδιασμό της στρατηγικής σου για το επόμενο βήμα. Τα άτομα που είσαι μαζί τους διακοπές είναι το team σου, είναι η ομάδα σου και θέλουν το καλό σου, όπως και εσύ το δικό τους. Εγγυημένα από τη διαδικασία αυτή θα έχεις πολλά οφέλη. Το καλύτερο brainstorming είναι εκείνο που θα κάνεις εκ των υστέρων εσύ μόνος σου. Πάρε χαρτί και μολύβι και μπες σε διαδικασία σκέψης για το τι θα πρέπει να κάνεις; Κάνε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σου και θα σου δωθούν οι απαντήσεις. Γράψε ελεύθερα ότι ιδέα σου έρθει χωρίς κριτική. Μόλις τελειώσεις διάβασε αυτό που έγραψες και κάνε την αξιολόγηση του πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.Κάνε μια ανάλυση των δυνατών και των αδύνατων σημείων σου

Εσένα ποιο είναι το δυνατό σου σημείο;

Ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αυτογνωσία μας και κατά συνέπεια για την αυτοαποδοχή μας. Καταγράφουμε σε ένα χαρτί όλα τα δυνατά σημεία που έχουμε ή επειδή μιλάμε για εργασιακό κομμάτι, τα προσόντα που έχουμε. Αυτά που μας κάνουν μοναδικούς, αυτά που επειδή τα έχουμε μπορούμε να προσφέρουμε αξία στους άλλους γύρω μας. Αυτά τα κομμάτια του ευατού μας είναι ένας λόγος να γυρίσουμε πίσω και να αναγνωρίσουμε το πώς αποκτήσαμε αυτό το έξτρα στοιχείο του εαυτού μας. Ήταν κάτι που το είχαμε πάντα, το εξασκήσαμε και μας δίνει τώρα αποτελέσματα;Το ίδιο και για τα αδύνατα σημεία. Μην τα παραβλέπεις, μην τα κρύβεις κάτω από το χαλάκι. Κάτι θέλουν να σου πουν. Βοήθησε τον εαυτό σου βελτιώνοντας ότι χρειάζεται βελτίωση και κέρδισε έξτρα πόντους αυτοπεποίθησης! Υπάρχουν και αδύνατα σημεία που δεν χρειάζονται βελτίωση, δεν θα προσφέρει κάποια αξία αν τα βελτιώσεις στη ζωή σου, απλά υπάρχουν εκεί Τα γνωρίζεις εσύ ποια είναι. Πχ. έχω πολύ αδύναμο σουτ στο μπάσκετ και μπορεί στις 10 βολές να βάλω μόνο δυο, είναι ένα αδύνατο σημείο μου, θα ήθελα να βάζω περισσότερα σουτ αλλά δεν θα μου προσφέρουν κάτι παρά μόνο τη χαρά του σκορ. Αν όμως ήμουν επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια θα έπρεπε να ανεβάσω αυτό το σκορ ίσως στο 8/10 ή και παραπάνω. Θα χρειαζόταν πολλή δουλειά και εξάσκηση για να δω αποτελέσματα.Οι αξίες μας

Ποιες είναι οι αξίες μας, δηλαδή το τι πιστεύουμε εμείς ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη ζωή, μια άσκηση που αν δεν έχεις ήδη κάνει, είναι προτεραιότητα για την αυτοβελτίωση. Έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα, όπως οι επιλογές που κάνουμε, που συχνά βασίζονται σε αυτές τις αξίες. Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να βάλουμε στη ζωή μας συνήθως είναι άνθρωποι που έχουμε κάποιες κοινές αξίες. Το ίδιο και η δουλειά που διαθέτουμε το 1/3 του χρόνου μας.

Στις περισσότερες εταιρίες είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι αξίες τους. Το ίδιο και του ιδιοκτήτη. Αν όταν πας σε αυτήν την δουλειά να εργαστείς, δεν έχεις ξεκαθαρίσει αυτές τις αξίες και στην πορεία δεις ότι δεν ταιριάζουν με τις δικές σου, τότε έρχεσαι καθημερινά σε σύγκρουση με τις αξίες σου. Χάνεται λοιπόν η ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμάμε τον εργοδότη για τον οποίο εργαζόμαστε, την εταιρεία και το έργο που προσφέρει στους ανθρώπους. Έτσι τα έχουμε καλά και με εμάς. Αν όχι τότε ίσως ή ιδέα του πώς να παρατήσω τη δουλειά μου είναι πολύ καλή.

Και τώρα τι;

Αφού έχουμε κάνει όλες αυτές τις διαδικασίες είναι μια αρχή για σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα μας. Το γεγονός ότι είμαστε σε διακοπές δεν μας αποτρέπει από το να κάνουμε σχέδια, να χρησιμοποιούμε όλα μας τα εργαλεία για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και ό,τι σήμερα δεν βρίσκεται στο επίθυμητό επίπεδο να εργαστούμε για να το φέρουμε στα αποτελέσματα που θέλουμε. Διαφορετικές δράσεις θα μας φέρουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Απόλαυσε τις διακοπές σου, είχες έναν δύσκολο χειμώνα και σου αξίζει να χαλαρώσεις παραμένοντας mindfulness στοχευμένος στη χαλάρωση αλλά και στον σχεδιασμό του αύριο που θα σε κάνει να πεταχτείς από το κρεβάτι και να ανυπομονείς για την επόμενη μέρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Διακοπές και δουλειά: Να σχεδιάσω το επόμενο επαγγελματικό βήμα ή όχι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα