Να οριστούν τσουχτερά πρόστιμα στις χώρες που αρνούνται πρόσφυγες ζητάει η Μάλτα

10:56 25/4/2017 - Πηγή: iPop

Να οριστούν τσουχτερά πρόστιμα στις χώρες που αρνούνται πρόσφυγες ζητάει η Μάλτα, λίγες μέρες μετά την εριστική δήλωση της Τσεχίας ότι έχει δεχθεί 12 πρόσφυγες και δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε έναν παραπάνω, ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμο!

Η πρόταση της ευρωπαϊκής προεδρίας της Μάλτας προβλέπει την επιβολή προστίμων στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Μάλτας, προβλέπει ότι χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν περισσότερους αιτούντες άσυλο και οι οποίοι προέρχονται από άλλα -ήδη επιβαρυμένα- κράτη-μέλη θα κληθούν να

πληρώσουν 60.000 για καθένα εξ αυτών εντός μιας πενταετίας. Αντιθέτως, χώρες οι οποίες δέχονται πρόσφυγες θα αποζημιώνονται με το αντίστοιχο ποσό για το διάστημα αυτό. Πριν φτάσουμε, όμως, στο επίπεδο του προστιμου οι χώρες που αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο θα μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με συνοριοφύλακες ή ειδικούς στην παροχή ασύλου.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) τις αποζημιώσεις θα λαμβάνουν οι χώρες-μέλη εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι πράγματι μια χώρα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

Στην πρόταση ορίζεται πως το ανώτατο όριο κατανομής είναι στους 200.000 πρόσφυγες και ότι σε «κρίσιμες περιστάσεις» όταν προσεγγίζεται το όριο αυτό, οι αρχηγοί των κρατών μελών θα αποφασίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Να θυμίσουμε πως το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει έως και τα 250.000 ευρώ για κάθε «θέση», όπως καταγράφηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο του 2016.

The post Να οριστούν τσουχτερά πρόστιμα στις χώρες που αρνούνται πρόσφυγες ζητάει η Μάλτα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα