“Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά”: Το εγχειρίδιο που κάθε γονιός και εκπαιδευτικός θέλει να έχει διαβάσει τουλάχιστον μία φορά

15:02 24/1/2021 - Πηγή: iPop

Αναρωτιέσαι πολλές φορές πώς θα γίνει ευτυχισμένο το παιδί σου, αν είναι ευχάριστη για εκείνο η διαδικασία του διαβάσματος και τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις; Το βιβλίο της Στέλλας Χ. Γιαννακούλα με τίτλο “Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά” θα σου λύσει όλες τις απορίες.

Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε βιβλίο, αλλά για έναν χρήσιμο, συμβουλευτικό οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς με απλούς και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά στο σπίτι ή στις σχολικές αίθουσες, από το καθημερινό ξύπνημα του παιδιού μέχρι και τη δυσκολία

του να κατανοήσει ένα κείμενο. Παράλληλα, το βιβλίο αυτό θίγει και πιο σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό του αυτισμού και άλλα θέματα που σχετίζονται με τις μαθησιακές δυσκολίες.

Το “Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά”, που κυκλοφορεί από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, είναι ένα βιβλίο που κάθε γονιός και εκπαιδευτικός θέλει να έχει.

Γονείς και εκπαιδευτικοί, συχνά αναρωτιέστε ποιες μέθοδοι και ποιοι τρόποι είναι οι κατάλληλοι για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών σας; Θέλετε η διαδικασία του διαβάσματος να είναι ευχάριστη και σκέφτεστε τι πρέπει να εφαρμόσετε, ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Αναζητάτε κίνητρα μάθησης αλλά βλέπετε πως κάθε προσπάθειά σας είναι ατελέσφορη; Ανησυχείτε για τυχόν μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού και δεν γνωρίζετε πώς να το βοηθήσετε; Σας προβληματίζει η συμπεριφορά του στο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται; Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί «Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά» και να περιηγηθούμε εύκολα και αποτελεσματικά στα μονοπάτια της γνώσης. Πρόκειται για έναν συμβουλευτικό οδηγό, ο οποίος, χάρη στην απλότητα και τη σαφήνειά του, προσφέρει λύσεις στις απορίες και στους προβληματισμούς σας.

Η συγγραφέας του βιβλίου και Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός, Στέλλα Χ. Γιαννακούλα, μίλησε στο iPop.gr για το ξεχωριστό αυτό εγχειρίδιο, δίνοντάς μας μια γεύση από τα όσα θα διαβάσουμε και κατατοπίζοντάς μας στα “μυστικά” που αποκαλύπτει μέσα από το βιβλίο της.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο; Νιώθετε κάποιου είδους δέσμευση λόγω του τίτλου «Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά»;

Το μεταπτυχιακό μου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο University of Nicosia, ήταν το έναυσμα να γράψω τα «Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά». Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στο καθημερινό τους διάβασμα είναι αρκετές. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι χρειάζονται επιπλέον καθοδήγηση στη συγκέντρωση και οργάνωση του διαβάσματος. Σκοπός και δέσμευση συγχρόνως για μένα, ήταν να διατυπώσω με σαφήνεια, εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και να αποτελέσει το βιβλίο μου έναν συμβουλευτικό οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Κάποιος γονιός μπορεί να αναρωτηθεί γιατί να έχει ανάγκη ένα βιβλίο να του πει πώς να κάνει ευτυχισμένο το παιδί του. Τι θα του απαντούσατε;

Αυτή, ίσως, να είναι η πρώτη η σκέψη που κάνουν οι γονείς. Αλλά πιστεύω, πώς όλοι θέλουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο, από το εποικοδομητικό διάβασμα στο σπίτι. Ας θυμόμαστε, πως οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ. Σημασία δεν έχει πόσες ώρες μελετά ο μαθητής για να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η προετοιμασία να γίνεται με κατάλληλη οργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο, οι σχολικές επιδόσεις των μαθητών έχουν διάρκεια στο χρόνο. Το βιβλίο παρέχει λύσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς, που ενδεχομένως έχουν οι γονείς.

Ποια είναι η δυσκολία που σας αναφέρουν πιο συχνά οι γονείς ότι αντιμετωπίζουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους;

Οι γονείς παραπονιούνται πως τα παιδιά δεν διαβάζουν αρκετά ή πως δεν μπορούν να τα πείσουν να διαβάζουν. Αυτό παρατηρείται σε μαθητές όλων των ηλικιών. Οι γονείς είναι αντιμέτωποι με μια αντίδραση και χρειάζεται να είναι οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κανένα παιδί δεν θα υπακούσει με μία μόνο παρατήρηση. Γι’ αυτό, αναφέρω συχνά πως από μικρή ηλικία θέτουμε στα παιδιά όρια. Έτσι, μπορούν να κατανοήσουν πότε θα διαβάσουν και γιατί, πότε θα παίξουν και τι ώρα θα κοιμηθούν. Η αλληλουχία αυτή στην καθημερινότητά δημιουργεί το πρόγραμμά τους.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε γονείς, αλλά και σε εκπαιδευτικούς. Αφορά ανθρώπους που ασχολούνται με παιδιά κάθε ηλικίας; Μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους όσους δουλεύουν με παιδιά;

Τα Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά, μας αφορούν όλους. Όποιος θέλει να εμβαθύνει στα εκπαιδευτικά δρώμενα, οπωσδήποτε θα βοηθηθεί. Το βιβλίο μου αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, κυρίως για γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να ενισχύσει την προσπάθειά τους. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε καλά, πως κάθε μαθητής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, για το λόγο αυτό ενημερωνόμαστε συνεχώς μέσω βιβλίων ή επιμορφώσεων.

Πόσο συχνά συναντάτε δυσκολίες σε παιδιά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν λόγω μαθησιακών δυσκολιών να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μαθημάτων;

Οι μαθητές δεν θέλουν να διαβάσουν, όταν δεν γνωρίζουν πώς να διαβάσουν, είτε έχουν μαθησιακές δυσκολίες, είτε όχι. Σε αυτό πρέπει να εστιάζουμε κάθε φορά που οι μαθητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μαθημάτων και, δυστυχώς το γεγονός αυτό αποτελεί συχνό φαινόμενο. Οι μαθησιακές δυσκολίες, δεν είναι εμπόδιο για να καταφέρουν οι μαθητές όσα ονειρεύονται. Ειδικά, σήμερα, που γίνεται λόγος για τις μαθησιακές δυσκολίες, τους τρόπους εκμάθησης μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων και τη συνεισφορά των Ειδικών Παιδαγωγών. Η Ειδική Αγωγή μπορεί να είναι νέα επιστήμη στην Ελλάδα, καθώς θεσμοθετήθηκε το 1980, παρόλα αυτά, η πρόοδός της επιφέρει αποτελέσματα ενθαρρυντικά.

Οι περιπτώσεις μαθησιακών δυσκολιών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν; Κι αν ναι, πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες με την άρθρωση, το λόγο, την ομιλία ή τις αριθμητικές πράξεις. Παρατηρούνται σε αναλογία 4 αγοριών έναντι 1 κοριτσιού και σε γενικότερο πλαίσιο αφορούν 1 στους 3 μαθητές. Πολλοί επιστήμονες έχουν καταλήξει πως οι μαθησιακές δυσκολίες είναι η κοινή αναπτυξιακή διαταραχή των μαθητών και γι’ αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας.

Οι μαθησιακές δυσκολίες οφείλονται σε βιολογικούς και κληρονομικούς παράγοντες. Είναι αποτέλεσμα νευρολογικής διαταραχής και αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Η δυσλεξία, για παράδειγμα, είναι η πιο συχνή μαθησιακή δυσκολία που συναντάται στους περισσότερους μαθητές. Ως επί το πλείστον, η δυσλεξία ευθύνεται σε γενετικούς παράγοντες, αλλά στην εμφάνισή της συντελούν κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες και περιβαλλοντικές καταστάσεις.

Τελικά πόσο εύκολο είναι ένα παιδί να είναι ευτυχισμένο; Υπάρχει το “μυστικό της ευτυχίας”;

Είναι εύκολο να είναι ευτυχισμένα όλα τα παιδιά. Το μυστικό είναι να υπάρχει κατανόηση, τόσο από τους γονείς, όσο και τους εκπαιδευτικούς τους. Κάθε μαθητής έχει τη δική του πορεία, η οποία χαράσσεται ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Το σημαντικό είναι να επιμένουμε σε αυτές τις δυνατότητες και να τις ενισχύουμε, αντί να θεωρούμε τις αδυναμίες τους μεγάλα εμπόδια. Αν το εφαρμόσουμε αυτό, θα δούμε θεαματική αλλαγή στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών και κατ’ επέκταση θα κάνουμε λόγο για ευτυχισμένα παιδιά. Η κατανόηση και η επιβράβευση είναι τα «μυστικά της ευτυχίας».

Alert! Διαγωνισμός!

Μπορείτε να διεκδικήσετε δύο αντίτυπα του βιβλίου «Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά» μέσα απ’ τη σελίδα του iPop.gr στο Facebook και μέσα από το account του iPop στο Instagram. Ένα συμβουλευτικό βιβλίο για κάθε γονέα και εκπαιδευτικό που νοιάζεται για τα παιδιά.

Στέλλα Γιαννακούλα

Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Συγγραφέας του βιβλίου: Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο “Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά”: Το εγχειρίδιο που κάθε γονιός και εκπαιδευτικός θέλει να έχει διαβάσει τουλάχιστον μία φορά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα