Μην τα πεις ποτέ αυτά στο παιδί σου!

14:44 4/5/2017 - Πηγή: iPop

Όλοι οι γονείς μαθαίνουν το βασικό πλάνο για το πώς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους από τους γονείς τους, αλλά σύμφωνα με παιδοψυχολόγους πολλές κλασσικές εκφράσεις που επαναλαμβάνονται στις γενιές στην πραγματικότητα διδάσκουν επιβλαβή μαθήματα στα παιδιά. Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και το μόνο που χρειάζεσαι για να τις ενσωματώσεις στο παιδί σου είναι μια μικρή γνώση.

Παρακάτω ορισμένες από τις φράσεις που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να πεις ποτέ στα παιδιά σου

«Θα το κάνω εγώ» ή «Επέτρεψε μου να σε βοηθήσω»

Τα κίνητρά σας είναι ευχάριστα όταν πάτε να

βοηθήσετε το παιδί σας που αγωνίζεται, αλλά είναι πολύ πρόθυμο να διακόψει τις προσπάθειες του. Περιμένετε μέχρι το παιδί σας να ζητήσει τη βοήθειά σας πριν προσφερθείτε να το βοηθήσετε με το πρόβλημα του.

«Αν λυγίσετε πολύ σύντομα, αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ανεξαρτησία του παιδιού σας, γιατί πάντα θα ψάχνει σε άλλους για να του δώσουν την λύση» σύμφωνα με καθηγήτρια ψυχολογίας.

«Καλή δουλειά» ή «καλό παιδί»

Τι θα μπορούσε να είναι λάθος με μια απλή φράση όπως «καλή δουλειά!»; Το πρόβλημα, σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους, είναι ότι η χρήση αυτού του είδους γενικής ενθάρρυνσης για κάθε μικρό πράγμα διδάσκει τα παιδιά να εκτιμούν τον έπαινο σας και όχι την ικανοποίηση του πραγματικού επιτεύγματος.

Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να μην του ξαναπείτε «καλή δουλειά!», αλλά να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το πότε να το χρησιμοποιείτε και σκεφτείτε να εστιάζετε στην προσπάθεια του όποτε είναι δυνατόν. Λέγοντας κάτι σαν «πραγματικά προσπάθησα σκληρά για αυτό!» Διδάσκετε στα παιδιά σας ότι «η προσπάθεια είναι πιο σημαντική από τα αποτελέσματα».

Η εστίαση στη διαδικασία επίτευξης ωθεί επίσης το παιδί σας να εξετάσει τι κάνει τη συμπεριφορά του τόσο πολύτιμη. Λέγοντας κάτι σαν «Μου άρεσε ο τρόπος που περάσατε την μπάλα, έτσι ώστε ο συμπαίκτης σας μπορούσε να σκοράρει» μπορεί να «κάνει ένα παιδί να σκεφτεί τη διαδικασία και να εργαστεί προς το στόχο» σύμφωνα με κοινωνικό ψυχολόγο.

«Είσαι τόσο έξυπνος»

Ο στόχος σας για να επαινείτε τη νοημοσύνη των παιδιών σας είναι να τους παρακινήσετε να ολοκληρώσουν τα σπουδαία πράγματα με τα δώρα τους, αλλά αυτή η στρατηγική μπορεί να αντιστραφεί άσχημα, προειδοποιούν οι ψυχολόγοι.

Τα παιδιά που βλέπουν τους εαυτούς τους ως έξυπνα, κινδυνεύουν να επιβιώσουν με τα ταλέντα τους και να αποφύγουν πραγματικά σκληρά καθήκοντα που θα μπορούσαν να χαλάσουν τη φήμη τους για την λαμπρότητα.

«Είσαι τόσο ντροπαλός / αδέξιος / τεμπέλης»

Εάν ο χαρακτηρισμός του παιδιού σας είναι επικίνδυνος, ο αρνητικός χαρακτηρισμός του είναι ακόμη περισσότερο. Όχι μόνο όταν οι σωστές ετικέτες συχνά κολλάνε πολύ αφότου το παιδί μεγαλώνει από τον χαρακτηρισμό, αλλά οι ανακριβείς ετικέτες μπορούν γρήγορα να γίνουν προφητείες. Πείτε στη κόρη σας ότι είναι «ντροπαλή» και θα την ενθαρρύνετε μόνο να είναι πιο νευρική σε κοινωνικές καταστάσεις.

«Μια πολύ καλύτερη προσέγγιση είναι η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς και η απομάκρυνση των επιθέτων σχετικά με την προσωπικότητα του παιδιού σας» προτείνει ψυχολόγος.

«Ξέρω ότι δεν ήθελες να χτυπήσεις την αδερφή σου»

«Ναι, το έκανε επίτηδες!» λέει η κλινική ψυχολόγος, διορθώνοντας έντονα τους γονείς. Η άρνηση της αγριότητας των συναισθημάτων του παιδιού σας δεν θα το βοηθήσει να μάθει να τα ελέγχει. Ως γονείς πρέπει να διδάξετε τα παιδιά να έχουν τις ικανότητες να ρυθμίζουν τις αντιδράσεις τους και να αντιμετωπίζουν τα ισχυρά συναισθήματα με πιο παραγωγικούς τρόπους.

«Μην με αναγκάσεις να γυρίσω το αυτοκίνητο»

Στην πραγματικότητα, είναι εντάξει να το πείτε αυτό, αλλά μόνο αν πραγματικά έχετε σκοπό να τερματίσετε την εκδρομή. «Όταν οι γονείς θέτουν ένα όριο, θα πρέπει πάντα να είναι έτοιμοι να το ακολουθήσουν, οπότε μην απειλείτε για τίποτα που δεν θα κάνετε πραγματικά, όπως το να γυρίσετε το αυτοκίνητο σε οικογενειακές διακοπές», εξηγεί παιδοψυχολόγος.

«Είμαι σε δίαιτα»

Τα παιδιά μαθαίνουν από τα δικά σας παραδείγματα, οπότε αν σας βλέπουν να παλεύετε με την κακή εικόνα του σώματος σας, θα έχουν σχεδόν το μήνυμα ότι πρέπει να ανταποκριθούν σε ένα συγκεκριμένο φυσικό ιδανικό για να αισθάνονται άνετα στο δέρμα τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι ψυχολόγοι προτείνουν να κρατήσετε τους δικούς σας αγώνες με το βάρος και την εικόνα του σώματος για τον εαυτό σας.

Τι πρέπει να πείτε; «Τρώω υγιεινά, επειδή μου αρέσει ο τρόπος που με κάνει να αισθάνομαι» ή «Είναι όμορφα έξω – θα πάω να περπατήσω» είναι καλύτερα από το να θρηνείτε το νέο σας πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης.

«Είσαι πολύ καλύτερος από κάποιο άλλο παιδί»

Φυσικά, νομίζετε ότι το παιδί σας είναι το καλύτερο, το πιο εκπληκτικό παιδί. Κάθε γονέας το κάνει αυτό. Αλλά δεν πρέπει να πείτε σε ένα παιδί ότι είναι καλύτερο από άλλους, όχι αν θέλετε τουλάχιστον να δημιουργήσετε έναν ναρκισσιστή. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που επαινούνται ως ανώτερα από τους συμμαθητές τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πιστεύουν πραγματικά τους γονείς τους και να αναπτύσσουν μια φουσκωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης.

«Επειδή το είπα»

Μην προσπαθείτε να ελέγχετε συνέχεια τα παιδιά σας. Δεν έχετε πάντα χρόνο για να εξηγήσετε το σκεπτικό σας, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να δώσετε στα παιδιά σας μία καλύτερη εξήγηση γιατί τους ζητάτε να κάνουν (ή να μην κάνουν) κάτι.

The post Μην τα πεις ποτέ αυτά στο παιδί σου! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα