Μια έκπληξη απ’ την Χαλκιδική: Για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα!

09:42 3/7/2020 - Πηγή: iPop

Ένα πολύ ευχάριστο νέο μας έρχεται απ’ την Χαλκιδική! Για πρώτη φορά γίνεται αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα μικρά που μεγαλώνουν με τη φροντίδα των γονιών τους.

Η Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα φιλοξενεί για πρώτη φορά στη χώρα την αναπαραγωγή φοινικοπτέρων, ενώ απ’ τις 180 φωλιές αναμένεται να χουμε φέτος 120 – 140 νεοσσούς.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, τις φωλιές των φοινικοπτέρων ανακάλυψαν στις αρχές Μαΐου

εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή, όμως, ήταν κρίσιμο να παραμείνει η πληροφορία κρυφή, για να μην συρρεύσουν επισκέπτες και ενοχλήσουν τα πουλιά, προκαλώντας ενδεχομένως εγκατάλειψη των φωλιών και αποτυχία της αναπαραγωγής.

Το Thestival γράφει ότι τα φλαμίνγκο έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και έκτοτε η παρουσία τους έχει επεκταθεί σε πολλούς υγροτόπους, όπου συναντώνται σε μεγαλύτερους αριθμούς το χειμώνα.

Όμως, την άνοιξη, τα ενήλικα άτομα πηγαίνουν για την αναπαραγωγή σε αποικίες της Μεσογείου (στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική). Στην Ελλάδα είχαν γίνει προσπάθειες αναπαραγωγής σε υγροτόπους, όπως η Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, η Κορώνεια και το Έλος Πτελέας, όμως χωρίς επιτυχία.

Γιατί είναι σημαντική η αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα;

«Η αναπαραγωγή των φοινικοπτέρων στον Άγιο Μάμα είναι σπουδαίο γεγονός, καθώς και στο παρελθόν προσπάθησαν να αναπαραχθούν και σε άλλους υγροτόπους της χώρας μας», σημειώνει η Πηνελόπη Καραγιάννη, ορνιθολόγος και εθελόντρια της Δράσης για την Άγρια Ζωή, που παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια την περιοχή.

Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό το μέρος που επέλεξαν για αναπαραγωγή, τον μικρό αλλά πολύτιμο για τη βιοποικιλότητα υγρότοπο του Αγίου Μάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα από την ανθρωπογενή δραστηριότητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή

Απ’ την πλευρά της, η Αθηνά Παναγιώτου, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, λέει ότι το γεγονός της επιλογής από τα φλαμίνγκο της συγκεκριμένης περιοχής για αναπαραγωγή δείχνει πόσο σημαντική είναι η προστασία των περιοχών που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 και την υποχρέωση που έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες και πολίτες για τη ορθή χρήση και διαχείρισή τους.

Η έκκληση και ο κίνδυνος για την αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα

Ο Φορέας κάνει έκκληση στους επισκέπτες να μην επισκέπτονται το σημείο γιατί τα πουλιά απ’ τον φόβο τους μπορεί να εγκαταλείψουν τα μικρά τους.

Η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Εύα Κατράνα, σημειώνει χαρακτηριστικά:

Όσο και αν θέλουμε να τα δούμε από κοντά, είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Είναι κρίμα να αποτύχει αυτή η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας από τη δική μας απερισκεψία και περιέργεια

Την ίδια στιγμή, οι πτήσεις drone πάνω απ’ τον υγρότοπο αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα φλαμίνγκο, τα οποία φοβούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε στα social media ένα video που δείχνει τα πουλιά να πετούν σε πανικό.

Ας είμαστε υπεύθυνοι κι ας αφήσουμε το ζωικό βασίλειο να αναπαραχθεί και να αναπτυχθεί χωρίς την παρέμβασή μας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Και ξαφνικά το Ναύπλιο γέμισε με φλαμίνγκο! Πανέμορφες εικόνες

Photo: Elizabeth Gottwald/ Unsplash

Το άρθρο Μια έκπληξη απ’ την Χαλκιδική: Για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα