Μελέτη της ΕΚΤ αποκαλύπτει γιατί η αύξηση φόρων δε βοηθά στη δημοσιονομική προσαρμογή

13:22 9/2/2016 - Πηγή: iPop

Με σχετική της μελέτη επιθυμεί η ΕΚΤ να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η αύξηση φόρων δε βοηθά στη δημοσιονομική προσαρμογή και φέρνει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αξίζει να τονιστεί πως, όπως υπογραμμίζει η έρευνα, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι περικοπή των κρατικών δαπανών και όχι αύξηση των εισφορών.

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά τα τέλη του 2014 το ελληνικό δημόσιο χρέος είχε αυξηθεί στο 180% του

ΑΕΠ από 127% του ΑΕΠ που ήταν στα τέλη του 2009.

Η έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνει πως οι φόβοι που έχουν εκφράσει οι Θεσμοί αναφορικά με τα νούμερα που δε βγαίνουν, έχουν τελικά βάση. Συγκεκριμένα, η μελέτη σημειώνει ότι ακόμα κι αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να λάβει μέτρα για το ασφαλιστικό, δε είναι δυνατόν να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιθυμεί η χώρα.

Η έρευνα της ΕΚΤ σημειώνει ότι: «Τα προγράμματα τα οποία βασίζονται πρωτίστως στη μείωση των δαπανών του κράτους οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους».

Επίσης, οι ερευνητές δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να μελετήσουν ποιο θα μπορούσε να είναι το είδος λιτότητας το οποίο θα οδηγούσε σε καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα την Ευρωζώνη.

Η μελέτη υπογραμμίζει:

Το βασικό εύρημα της ανάλυσής μας είναι ότι μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή αρχικά αυξάνεται η αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, για μια περίοδο μέχρι τέσσερα τρίμηνα, και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται. Το μέγεθος και η διάρκεια της αρχικής αύξησης του χρέους εξαρτώνται από τη σύνθεση των μέτρων λιτότητας

Σύμφωνα με την Maria Gracia Attinasi, μέλος της διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής της ΕΚΤ, και την Luca Metelli, της Τράπεζας της Ιταλίας που υπογράφουν την μελέτη:

Στην περίπτωση των προγραμμάτων λιτότητας που βασίζονται στην αύξηση εσόδων, η αύξηση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ τείνει να είναι μεγαλύτερη και να διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι στην περίπτωση προγραμμάτων λιτότητας που έχουν βασιστεί στη μείωση δαπανών

Μάλιστα, όπως επιβεβαιώνουν οι δύο ερευνήτριες το είδος των μέτρων λιτότητας είναι αυτό το οποίο θα καθορίζει και το πόσο μακροπρόθεσμα είναι τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν.

The post Μελέτη της ΕΚΤ αποκαλύπτει γιατί η αύξηση φόρων δε βοηθά στη δημοσιονομική προσαρμογή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα