Με κοινή γραμμή για το προσφυγικό πάει Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας- Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

21:10 4/3/2016 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε έπειτα από συνεδρίαση οκτώ ωρών το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό. Στην δημοσιότητα δόθηκε το κοινό ανακοινωθέν σχετικά με το τί συμφωνήθηκε, με αποτέλεσμα τελικά ο Αλέξης Τσίπρας να ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια κοινή γραμμή για το προσφυγικό.

Το κοινό ανακοινωθέν υπογράφουν οι ΣΥΡΙΖΑ,

ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Οι τρεις άξονες της κοινής ανακοίνωσης:Πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Η Ελλάδα υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να φυλάει τα σύνορά της αλλά και να ενισχύσει τις δομές φιλοξενίας. Τα κέντρα κλειστού τύπου, στην ανακοίνωση αναφέρονται ως «προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών».Υποχρεώσεις της Ε.Ε. Ζητείται από την Ε.Ε. να τονίσει σε όλα τα κράτη μέλη τις υποχρεώσεις τους, να επιμείνει στην επαναπροώθηση και να τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Ακόμα ζητείται η οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.Αναθεώρηση της Συνθήκης του ΔουβλίνουΤι είπαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί κατά την έξοδό τους;Πάνος Καμμένος:

Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπογράφουν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια κοινή γραμμή. Υπήρξαν αρκετές διαφωνίες, αλλά είναι σημαντικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στην Σύνοδο Κορυφής ζητώντας να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η επιστροφή των ατόμων στην Τουρκία, η δημιουργία της ακτοφυλακής της Ε.Ε., η οποία ζητήσαμε να έχει την έδρα της στην Ελλάδα. Επιπλέον πρέπει να φθάσουμε επιτέλους σε μια ευρωπαϊκή λύση

Βασίλης Λεβέντης:

Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο γύρω από το προσφυγικό και ζήτησε την δημιουργία Οικουμενικής Κυβέρνησης. Όλοι είπαν να γίνει συζήτηση μονο για το προσφυγικό. Έτσι η Ένωση Κεντρώων θεωρεί την συζήτηση φιάσκο και είπε από την αρχή πως δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Στη Βουλή θα συνεχίσω και θα εξηγήσω τι έγινε μέσα. Ο ελληνικός λαός πεινάει κι εμείς συζητούσαμε μόνο για τους πρόσφυγες. Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα γιατί είναι κατώτερο των περιστάσεων

Σταύρος Θεοδωράκης:

Μετά κόπων και βασάνων, χαράχτηκε μια μίνι κοινή γραμμή. Προστασία στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων στις χώρες τους και προστασία των κατοίκων που διαμένουν στα νησιά. Κάλεσα τον Τσίπρα να μην υπεραμύνεται των πολιτικών του 2015 που διόγκωσαν το πρόβλημα. Είναι καιρός να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να χαράξουμε μια εθνική πολιτική. Ότι υπάρχει η απειλή βέτο, υπάρχει, αλλά δεν είναι η ώρα να απομονωθεί η χώρα με ένα βέτο

Φώφη Γεννηματά:

Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη. Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας θα πρέπει να απομονωθεί. Η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Γι’ αυτό αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Κυριάκος Μητσοτάκης:

Στην επτάωρη συζήτηση η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Έστω και με καθυστέρηση, η Κυβέρνηση αρχίζει και προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Εξακολουθώ όμως να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την αποτελεσματικότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης

Το κοινό ανακοινωθέν:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:
Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».
Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.

Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις».

Αποχώρηση Κουτσούμπα

Αποχώρησε από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε στους δημοσιογράφους:

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία της εξέλιξης όσο αφορά το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις μας ότι οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Ως ΚΚΕ καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις και μέσα στην σύσκεψη που απαντούν και στις αιτίες του προβλήματος και πως θα επιλυθεί αλλά και πως θα υπάρξουν μέτρα των προσφύγων και του ελληνικού λαού

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αποχωρώντας λίγο πριν την λήξη του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, συμπλήρωσε στις δηλώσεις του, αιτιολογώντας την αποχώρησή του πως «το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα παζάρια και τα αλισβερίσια με την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, διότι δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος, ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις, που έχουμε από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, επιπτώσεις που τις πληρώνει η Ελλάδα. Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΚΚΕ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ τις καταθέσαμε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό».

Ο γ.γ του ΚΚΕ, διευκρίνισε πως το πρώτο μέρος της σύσκεψης έχει ολοκληρωθεί, με τους υπόλοιπους Πολιτικούς Αρχηγούς να επεξεργάζονται ένα κείμενο το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ώρες, τονίζοντας πως δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος παραμονής του ΚΚΕ, στην διαδικασία.

Κατά την έναρξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρέδωσε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών, αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα, την πρόοδο που σημειώνεται στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Στα στοιχεία, περιλαμβάνονται επίσης πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων των προσφύγων και μεταναστών. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

The post Με κοινή γραμμή για το προσφυγικό πάει Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας- Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών appeared first on iPop.

Keywords
βρυξέλλες, τσιπρας, αλέξης τσίπρας, βρυξέλλες, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, έως ότου, συριζα, νέα, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, ζητείται, καμμενος, ΚΚΕ, νατο, παραιτηση λεβεντη, βουλη, καιρος, σημαίνει, frontex, υφίσταται, ipop, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, ενωση κεντρωων, ipop, ζητείται, χωρες, βημα, δημοκρατια, εδρα, εθνικη, θεμα, ιατρικη, νησια, πλαισιο, ωρα, αλληλεγγυη, αξονες, βαλιτσες, βετο, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δευτερα, δηλωσεις, δειχνει, δοθει, δουβλινο, δοθηκε, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εργα, εξελιξη, εξι, ευθυνη, ευρωπη, έως ότου, ιδιο, υφίσταται, θεοδωρακης, θετικο, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, λαθη, λεβεντης, λευκη, ληξη, μαξιμου, μεριμνα, μητσοτακης, μινι, μειωση, νατο, οκτω, πεδιο, πινακες, προγραμματα, ριζα, ροες, ρολο, σαφης, συζητηση, συρια, σιτιση, τουρκια, φιασκο, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, εφαρμογη, ενωση, frontex, χωρα, ιουλιος, σημαίνει, χερια
Τυχαία Θέματα