Μάθημα ηγεσίας: Όταν μόνο δύο ερωτήσεις είναι αρκετές για να έχεις ξεκάθαρη γνώμη

09:01 6/11/2021 - Πηγή: iPop

Οι ερωτήσεις μας δείχνουν πολλά για εκείνον που ρωτά. Μπορεί να ψάχνεις «σκονάκια» στο google για να ενημερωθείς από οδηγούς εύρεσης εργασίας ποιες είναι οι πιο βασικές ερωτήσεις για συνέντευξη σε δουλειά , για να είσαι προετοιμασμένος όμως κάθε εργοδότης είναι διαφορετικός και οι ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνουν είναι διαφορετικές.

Pexels

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

Αν είχες μόνο πέντε λεπτά…

Μάθημα ηγεσίας 5 λεπτών που μου έμαθε ένας

πολύ σπουδαίος δάσκαλος που βρέθηκε στη ζωή μου στο σημείο καμπής. Αυτός ο δάσκαλος ήξερε να κάνει πολύ ωραίες ερωτήσεις και να βοηθά τους ανθρώπους να ξεκλειδώσουν ό,τι κλειδωμένο υπάρχει μέσα τους. Ήθελες να του απαντήσεις οτιδήποτε, ακόμα και τις δύσκολες ερωτήσεις.

Αν είχες μόνο πέντε λεπτά στη διάθεσή σου να ρωτήσεις οποιονδήποτε ποια ερώτηση θα διάλεγες;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πιο πολύτιμο που έχουμε είναι ο χρόνος μας! Και αν το καλοσκεφτούμε έχει μέσα του μια αλήθεια. Ο χρόνος, μια ανθρώπινη εφεύρεση που φτιάχτηκε για να μας διευκολύνει τη ζωή, είναι το μόνο που δεν μπορούμε να ορίσουμε και αυτό που καθορίζει ουσιαστικά τη ζωή μας, γιατί δεν είναι άπειρος και έχει ημερομηνία λήξης.

Οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι ένας λόγος που έχουν πετύχει είναι γιατί έχουν μάθει να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους και δεν αφήνουν σε κανέναν να τους τον ροκανίσει άσκοπα. Αν είχες μπροστά σου έναν άνθρωπο που θαυμάζεις θα διάλεγες με προσοχή την ερώτηση που θα του έκανες.

Έτσι λοιπόν δημιουργούνται οι εύστοχες ερωτήσεις που μας βοηθούν και μας διευκολύνουν.

Πώς αποφασίζουν οι leaders

Μια εργαζόμενη της Amazon σε συνέντευξή της αποκάλυψε ποιες ήταν οι δύο ερωτήσεις που της έκανε ο Jeff Bezos πριν αποφασίσει την πρόσληψή της. Η συγκεκριμένη υποψήφια εφόσον είχε περάσει από μια σειρά συνεντεύξεων με διάφορα στελέχη της Amazon, φτάνοντας στην τελική φάση βρέθηκε να κάνει συνέντευξη με τον ιδρυτή της εταιρίας. Μόνο δύο ερωτήσεις ήταν αρκετές για να καταλήξει ο Bezos ότι αυτή η υποψήφια ήταν εκείνη που χρειαζόταν για τη θέση.

Οι δύο ερωτήσεις που έκανε ο Bezos ήταν μια μαθηματική και μια εγκεφαλική. Η μαθηματική ήταν να υπολογίσει ποιος ήταν ο αριθμός παραθύρων που υπάρχουν στο Σιάτλ. Εκείνη ξεδίπλωσε σιγά σιγά το σκεπτικό της, αρχικά υπολογίζοντας τον πληθυσμό της πόλης και ότι ο καθένας θα είχε ένα αυτοκίνητο ένα σπίτι και ένα γραφείο. Ο Bezos έγραφε σε έναν πίνακα τις πράξεις που έκανε και μετά από δέκα λεπτά κατέληξαν σε ένα νούμερο στο περίπου, το οποίο έμοιαζε να βγάζει νόημα.

Η άλλη ερώτηση αφορούσε το «ποιοι ήταν οι στόχοι της καριέρας της». Όταν σου τεθεί μια τέτοια ερώτηση, εκείνος που ρωτά καταλαβαίνει πολλά για εσένα από την απάντηση που θα δώσεις. Αν είσαι φιλόδοξος, αν στοχεύεις ψηλά ή αν έχεις αυτοπεριορίσει ή περιορίσει τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται ανθρώπους που πιστεύουν στον εαυτό τους. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι ακαταμάχητοι.

Αν χρειαστεί να πάρεις συνέντευξη

Αν ένας υποψήφιος έχει στην πραγματικότητα τα skills που αναγράφονται στο βιογραφικό του είναι κάτι που μπορείς να καταλάβεις μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά που θα εργαστεί. Αντίθετα το να ρωτήσεις μια ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπει τον εαυτό του μέσα στα επόμενα δύο-πέντε-δέκα χρόνια, από την απάντηση που θα σου δώσει θα καταλάβεις πολλά για εκείνον. Επίσης οι ερωτήσεις που απαιτούν λογική και κριτική σκέψη είναι κάτι που θα σου δείξει με ποιον άνθρωπο έχεις να κάνεις.

Αν ο υποψήφιος που έχεις απέναντί σου είναι ένας άνθρωπος που θα ήθελες να είχες στην ομάδα σου θα κριθεί από αυτές τις ερωτήσεις. Διάλεξε προσεκτικά λοιπόν μια ερώτηση που η απάντησή της θα σου υποδείξει τις αξίες, τις φιλοδοξίες και θα σου δείξει γιατί δεν πρέπει να χάσεις αυτόν τον άνθρωπο από την ομάδα σου.

Αυτό είναι το καλύτερο που έχεις να δώσεις;

Αν είσαι υποψήφιος

Αν είσαι υποψήφιος που ετοιμάζεται να πάει για συνέντευξη οι ερωτήσεις για συνέντευξη σε δουλειά δεν χρειάζεται να σε αγχώνουν. Είναι ένας τρόπος να αναδείξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, να ξεδιπλώσεις τη σκέψη σου και να αποδείξεις για ποιους λόγους χρειάζεται εσένα και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο αυτός που σου κάνει τις ερωτήσεις. Σκέψου αν εσύ θα έκανες την πρόσληψη αν σου έδιναν αυτές τις απαντήσεις που σκοπεύεις να δώσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μάθημα ηγεσίας: Όταν μόνο δύο ερωτήσεις είναι αρκετές για να έχεις ξεκάθαρη γνώμη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα