Κυπριακό: O Akıncı επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το «ναυάγιο» της Διάσκεψης

21:11 7/7/2017 - Πηγή: iPop

Κατηγορίες μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό επιρρίπτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Mustafa Akıncı.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε κ. Akıncı, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχείρησε να μετατρέψει την διάσκεψη «σε μια διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπρεπε να επιμείνει στην θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» και εκτίμησε ότι, παρά τα βήματα καλής θελήσεως

της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, η ε/κ πλευρά απέφυγε να «απαντήσει» σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμπλήρωσε πως ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, αποχωρεί και «και δεν θα έρθει αντικαταστάτης». Σημειώνεται πως η αποχώρηση του κ. Eide ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιουλίου, γιατί θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην Νορβηγία.

Ο κ. Akıncı υποστήριξε σ’ άλλο σημείο των δηλώσεών του πως, ενώ η τουρκική πλευρά αναζητούσε λύση, η ελληνοκυπριακή «είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες της». Μίλησε για αποτυχία της τελευταίας προσπάθειας της γενιάς τους και ευχήθηκε οι επόμενες γενιές να σημειώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως έκανε «άνοιγμα» στο εδαφικό, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάθεσε έγγραφο με το οποίο απέρριπτε την εκ περιτροπής προεδρία. «Στη συνέχεια, τροποποίησε τη θέση της ζητώντας ανταλλάγματα στον χάρτη και στο ζήτημα της ασφάλειας (μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις)».

Τέλος, ο Mustafa Akıncı ανέφερε πως τις τελευταίες ώρες της διάσκεψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν, ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν αποδέχθηκε τη συνολική επανεξέταση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Οι εν λόγω δηλώσεις και κατηγορίες του Mustafa Akıncı αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς και αναμένουμε δηλώσεις- απάντηση απ’ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

The post Κυπριακό: O Akıncı επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το «ναυάγιο» της Διάσκεψης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα