Τσίπρας: Οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι- Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όμως, είναι δεσμευτικές

16:10 27/1/2017 - Πηγή: iPop

Την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους στρατιωτικούς σχολίασε και ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας, πως η Κυβέρνηση εξαρχής καταδίκασε το πραξικόπημα και τονίζοντας ότι: «Οι αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές». Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας την επόμενη της απόπειρας του πραξικοπήματος, τονίζουμε, πως αν και αποφασίστηκε να μην εκδοθούν στην Τουρκία θα παραμείνουν υπό κράτηση λόγω του εκκρεμούς αιτήματος ασύλου, αλλά παράλληλα και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Χαρακτηριστικά, η απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ,

Κωνσταντίνου Λουζιώτη, επισημαίνει, πως η κράτηση τους θα συνεχιστεί για λόγους «απειλής της δημόσιας τάξης».

Το σχόλιο του Πρωθυπουργού:

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των Τούρκων Αξιωματικών τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας».

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας» υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός και χαρακτηρίζει τη χώρα «κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα».

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι αναφέρει η απόφαση από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών;

Συγκεκριμένα, στην απόφαση την οποία εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών αναφέρεται, πως «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα» και παράλληλα εκτιμάται ότι «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε σχετικά με τους Τούρκους στρατιωτικούς υπογραμμίζει «στο ευρύτερο πλαίσιο της ανασφάλειας δικαίου και της αβεβαιότητας που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και για τα αυτονόητα, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την μη έκδοση των οχτώ εκζητούμενων στρατιωτικών από την Τουρκία».

Επίσης, η Ένωση και προσθέτει το ερώτημα:

Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το θρίλερ διαδικασίας και αναμονής, ψιθύρων και μεθοδεύσεων, για μία υπόθεση που αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρη

Ενώ παράλληλα σημειώνει:

Το αίτημα ασύλου των οκτώ συζητείται σε δεύτερο βαθμό, ενώ πολυάριθμες παρόμοιες υποθέσεις Τούρκων που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα περιμένουν τη σειρά τους. Ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη να συμβάλουν ώστε να μπει φρένο στην συνεχή εμβάθυνση του αυταρχισμού στην γείτονα

Θυμίζουμε, πως η Τουρκία συνεχίζει να έχει αυστηρή στάση προς την Ελλάδα μετά την απόφαση για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Μετά και το δεύτερο αίτημα για έκδοση τους, το οποίο έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Μevlüt Çavuşoğlu, δήλωσε ότι, εξετάζεται η ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα. Σε δηλώσεις επίσης προέβη και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan αναφέροντας πως «η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Υπό κατάρρευση η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών- Νέα επίθεση Erdogan-Çavuşoğlu στην Ελλάδα

The post Τσίπρας: Οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι- Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όμως, είναι δεσμευτικές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα