Κορονοϊός: Ο νέος τρόπος μετάδοσης που ανακάλυψαν οι επιστήμονες θα σε εκπλήξει

19:12 13/5/2020 - Πηγή: iPop

Κορονοϊός και μάτια: Πώς συνδέονται; Τι συμβαίνει; Μπορεί να κολλήσει κάποιος από τα μάτια; Όλα όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες. 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω των σταγονιδίων από βήχα, φτάρνισμα ή ομιλία. Τα συμπτώματα είναι αρκετά, όμως ένας νέος τρόπος μετάδοσης φαίνεται πως ανακαλύφθηκε.

Κορονοϊός και μάτια: Τι ανακαλύφθηκε;

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο κορονοϊός

μπορεί να μεταδοθεί ακόμα μέσω των ματιών από την πρωτεΐνη ACE-2. Η μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους και δημοσιεύτηκε στο bioxriv, σημειώνει ότι τα ωοειδή κύτταρα, συμπεριλαμβανομένου του επιπεφυκότα, «είναι επιρρεπή σε μόλυνση από τον SARS-CoV-2».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τα κύτταρα των οφθαλμικών επιφανειών, συμπεριλαμβανομένου του επιπεφυκότα, είναι επιρρεπή σε μόλυνση από τον νέο κορονοϊό και επομένως θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πύλη εισόδου, καθώς και ως τρόπος μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο Yat-Sen στην Κίνα τόνισαν στη μελέτη πως «το γεγονός αυτό επισημαίνει τη σημασία των μέτρων ασφάλειας, όπως τη χρήση μάσκας και την συχνή απολύμανση των χεριών, που δεν πρέπει να ακουμπούν το πρόσωπο.

Γιατί ο κορονοϊός “χτυπά” περισσότερο τους άνδρες; 

Οι ερευνητές, ακόμα, εξέτασαν τα μάτια των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και βρήκαν την πρωτεΐνη ACE-2 και το TMPRSS2, «μια πρωτεάση που σχετίζεται με την επιφάνεια των κυττάρων που διευκολύνει την είσοδο του ιού μετά τη δέσμευση της πρωτεΐνης του ιού στο ACE2».

Η παρουσία των ACE2 και TMPRSS2 σε επιπεφυκότα και επιφανειακά κύτταρα του κερατοειδούς δείχνουν πως τα μάτια είναι ο δευτερεύων τρόπος μόλυνσης μετά από την αναπνευστική οδό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά από μια άλλη μελέτη που διαπίστωσε ότι ο κορονοϊός είναι σχεδόν 100 φορές πιο αποτελεσματικός στη μόλυνση του ανθρώπινου επιπεφυκότα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Πώς συνδέονται κορονοϊός και βιταμίνη D;

Photo: Pexels

Το άρθρο Κορονοϊός: Ο νέος τρόπος μετάδοσης που ανακάλυψαν οι επιστήμονες θα σε εκπλήξει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα