Κόντεα Κυβέρνησης- ΔΝΤ: Αλληλοκατηγορίες για πλεονάσματα και νέα μέτρα

11:07 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Σε μια σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών έχουν περάσει Κυβέρνηση και ΔΝΤ με φόντο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα απ’ το 2018.

Απ’ την μια η Κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στο Ταμείο ότι αντί να πιέσει τους Ευρωπαίους για μείωση των πλεονασμάτων, ζητάει νέα μέτρα κι απ’ την άλλη το ΔΝΤ κατηγορεί την Αθήνα

ότι εκείνη είπε «ναι» σε αυξημένο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων και επιμένει ότι δεν είναι εκείνο που επιμένει στη λιτότητα. Φυσικά, όμως, το ΔΝΤ κρατώντας τις παραδόσεις, συνέχισε την σκληρή του στάση με τον Πολ Τόμσεν σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Ταμείου να λέει ότι ακόμα και για πλεόνασμα στο 1,5% χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μια τέτοια απαίτηση του ΔΝΤ μεταφράζεται ουσιαστικά σε περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο μάλιστα, πλέον θα χτίζεται με βάση τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα κάνουν οι φορολογούμενοι, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ενημέρωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας για τις διαπραγματεύσεις κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι πιέζει για νέα μέτρα λιτότητας, προσθέτοντας ότι αντί αυτού το θα πρέπει να επιμείνει για στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα.

«Σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Όχι στη λιτότητα, αλλά… νέα μέτρα λέει το ΔΝΤ!

«Το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα», είναι ο τίτλος του άρθρου των οικονομολόγων Πολ Τόμσεν και Mορίς Όμπστφελντ, στο οποίο, όμως, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε νέες μεταρρυθμίσεις.

Οι δύο άνδρες κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι, παρά τις συμβουλές του ΔΝΤ, συμφώνησε σε πλεόνασμα 3,5% με τους Ευρωπαίους, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχονται ότι ακόμα και ο στόχος για 1,5% πλεόνασμα είναι εφικτός μόνο με νέα συνταξιοδοτικά και φορολογικά μέτρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και μ’ αυτό το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, με το πρώτο ραντεβού να έχει οριστεί για το μεσημέρι της Τρίτης.

The post Κόντεα Κυβέρνησης- ΔΝΤ: Αλληλοκατηγορίες για πλεονάσματα και νέα μέτρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα