Κομισιόν: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για το προσφυγικό

15:23 27/1/2016 - Πηγή: iPop

Έκθεση φωτιά για την Ελλάδα από την Κομισιόν. Αυξάνονται οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Ελλάδα για το προσφυγικό. «Η Ελλάδα αμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της για τη φύλαξη των συνόρων».

Έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος

της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, επεσήμανε σε δηλώσεις δηλώσεις του, πως η Ελλάδα έχει αμελήσει σοβαρά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στη χώρα, για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στο μεταξύ νέα έκθεση της Κομισιόν, η οποία πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασιζόμενη σε στοιχεία όπως αυτά προέκυψαν από αιφνίδιους συνοριακούς ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 – 13 Νοεμβρίου 2015, βάζει φωτιά στην Ελλάδα, αφού διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στη συνεργασία της Ελλάδας, με τις γειτονικές χώρες.

Ενώ μέχρι στιγμής η Κομισιόν είχε διαψεύσει τα όσα ακούγονταν σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις επισημαίνει πως εάν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση σε διάστημα τριών μηνών, τότε η Ε.Ε, θα προτείνει επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα ελληνικά σύνορα. Το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να ισχύσει με ανώτατο όριο ισχύος τα δύο χρόνια, όπως προβλέπεται από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν.

Υπενθυμίζουμε πως ο Έλληνας επίτροπος της Κομισιόν κ. Σχοινάς,σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε σχετικά: «Κύριο μέλημα είναι πλέον να διατηρηθεί η συνοχή της Ζώνης Σένγκεν» και συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο -ακόμη και να εξετάσει την τροποποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, που αναφέρεται στη διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται επίσης, πως ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα εξόδου της χώρας μας από την Συνθήκη Σένγκεν, γνωστοποίησε τη δημιουργία χώρου για τους πρόσφυγες εντός της Αττικής, αλλά και την ανακοίνωση της Frontex για την φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του Σένγκεν, τονίζοντας παράλληλα πως αν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίσουν να δρουν μονομερώς, ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στην Ελλάδα.

The post Κομισιόν: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για το προσφυγικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα