Κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν ως το Μάιο

14:00 2/3/2016 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ως το Μάιο, σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να διαχειριστεί επαρκώς τα εξωτερικά της ευρωπαϊκά σύνορα.

Συγκεκριμένα, πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian, το οποίο στηρίζεται σε σχετικό με το ζήτημα

σχέδιο έκθεσης, η Κομισίον πρόκειται να απευθύνει κάλεσμα για άρση των συνοριακών ελέγχων, στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με αυτό σχέδιο έκθεσης, οι αρχές της Κομισιόν, πρόκειται να διενεργήσουν ελέγχους στα σύνορα της χώρας μας, στα μέσα Απριλίου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι έλεγχοι είναι επαρκείς.

Αξίζει παρ΄όλα αυτά να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται να επαναλάβει προειδοποιήσεις απέναντι στην Ελλάδα, για έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν ως το Μάιο, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση που επικρατεί με τις αυξανόμενες προσφυγικές εισροές α εξωτερικά σύνορα της χώρας.

Στο τελευταίο αυτό σχέδιο, σχετικά με το το κλείσιμο των συνόρων τονίζεται πως αυτοί οι έλεγχοι θέτουν σε αμφισβήτηση την ελεύθερη διέλευση από τη ζώνη Σένγκεν, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται πως «είναι τώρα η ώρα οι ευρωπαϊκές χώρες, να ενωθούν βάσει του κοινού τους συμφέροντος για τη διαφύλαξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα της Ε.Ε».

Υπενθυμίζουμε πως τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη κατάρρευση της Σένγκεν κρούει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει πως «η κατάσταση στην Ειδομένη είναι επείγουσα».

Οικονομικές απώλειες

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά πως η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων πρόκειται να βλάψουν την επιχειρηματικότητα, αποθαρρύνοντας ταυτόχρονα τους τουρίστες να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι συνοριακοί έλεγχοι, υπολογίζεται πως μπορεί να κοστίσουν μέχρι και 18 δισ. τον χρόνο ή 0,13% της ετήσιας παραγωγής της Ζώνης Σένγκεν. Σημειώνεται επίσης, πως αυτές οι οικονομικές απώλειες, ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, αφού υπολογίζεται πως ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις, μπορεί να χάσουν ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια, στην περίπτωση που επανέλθουν οι συνοριακοί έλεγχοι.

The post Κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν ως το Μάιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα