«Κίνδυνος για είσοδο τζιχαντιστών στην Ευρώπη λόγω της μάχης στη Μοσούλη»

10:59 18/10/2016 - Πηγή: iPop

Τον κώδωνα του κινδύνου για είσοδο τζιχαντιστών στην Ευρώπη εάν γίνει ανακατάληψη του προπυργίου τους στη Μοσούλη κρούει ο Τζούλιαν Κινγκ, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας.

«Η ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, της Μοσούλης, είναι πιθανόν να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης που είναι έτοιμοι για δράση να επιστρέψουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Επίτροπος σε δηλώσεις του.

Παράλληλα

πρόσθεσε ότι «ακόμη και ένας μικρός αριθμός τζιχαντιστών αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή, για την οποία οφείλουμε να προετοιμασθούμε, αυξάνοντας την ικανότητα αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατική απειλή».

Σημειώνεται πως ήδη στη Μαλαισία έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα καθώς υπάρχει φόβος να επιστρέψουν αντάρτες, οι οποίοι έχουν ταχθεί στο πλευρό του ΙΚ.

Φόβοι Ουάσινγκτον και Βαγδάτης για την «επόμενη μέρα» στη Μοσούλη

Μπορεί Βαγδάτη και Ουάσινγκτον να ξεκίνησαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με το πώς θα διοικηθεί αφού αποχωρήσουν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσινγκτον έχει αντιληφθεί τα κενά που υπάρχουν στον προγραμματισμό όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μοσούλη και φαίνεται πως ανησυχεί μήπως η κατάσταση βρεθεί εκτός ελέγχου εάν ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες στο βόρειο Ιράκ.

Παρόλα αυτά, όλες οι πλευρές φαίνεται πως συμφωνούν ότι το να περίμεναν μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Βαγδάτη, θα ήταν απλώς χάσιμο χρόνου και μη ρεαλιστική επιλογή.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος μετρά συνεχόμενες απώλειες στις μάχες, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς μ’ αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η κατάσταση για τον στρατό του Ιράκ και τους συμμάχους του.

The post «Κίνδυνος για είσοδο τζιχαντιστών στην Ευρώπη λόγω της μάχης στη Μοσούλη» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα