Κανείς δεν μπορεί να με προσβάλει χωρίς την συγκατάθεσή μου και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο

20:40 4/11/2022 - Πηγή: iPop

Κάποιες φορές η συνύπαρξη με τους άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι ένας εφιάλτης. Άγνωστοι που παλεύουν με νύχια με δόντια να αποδείξουν ότι κάτι αξίζουν, μειώνοντας σε. Πώς να αντιδράσω στις προσβολές; Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τόσους ανθρώπους εκεί έξω. Πώς να μην πέσω στο επίπεδό σου αγαπητέ, αλλά ταυτόχρονα να τιμήσω και τα προσωπικά μου όρια; Πώς να μην γίνω έρμαιο των αρνητικών συναισθημάτων που με κατακλύζουν τη στιγμή που κάποιος λέει κάτι αγενές προς εμένα.

Πώς να αντιδράσω στις προσβολές

Λέγεται συναισθηματική ευφυΐα και είναι ένα τεράστιο skill, το να μην είσαι έρμαιο

των συναισθημάτων σου. Να μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, να πατάς pause, να φεύγεις πριν γίνει η κατάσταση λάστιχο και τέλος να μην παρασύρεσαι από το χορό που χορεύει ο απέναντί σου.

Freepik«Κανείς δεν μπορεί να με προσβάλει χωρίς τη συγκατάθεσή μου»

Μια παράφραση του γνωμικού του Μ.Γκάντι. Μόνο με την άδειά μου μπορείς να με προσβάλλεις. Δεν μπορείς να με υποτιμήσεις. Ξέρεις είναι υπέροχο να έχεις φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αυτογνωσίας, να βλέπεις ανθρώπους να γελοιοποιούνται, ενώ εσύ μένεις σταθερός απέναντί τους να κρατάς το επίπεδο ψηλά, απαντώντας με επιχειρήματα και χειροπιαστά δεδομένα.

Προσπαθώντας να καταλάβω τα κίνητρα που κινούν την συμπεριφορά σου, από πού δηλαδή ξεκίνησε αυτή η ανάγκη να «μειώσεις», «υποτιμήσεις», «προσβάλλεις» έναν άλλο άνθρωπο που δεν σε ενόχλησε, προφανώς το θέμα είναι δικό σου. Δεν φταίει ο άλλος άνθρωπος που εσύ τα έχεις με τον εαυτό σου. Βρείτε τα επιτέλους!

Γελοίες, υποτιμητικές παραφράσεις ονομάτων, υποκοριστικών, επαγγελμάτων, με μόνο σκοπό την υποτίμηση του συνομιλητή και φυσικά την ανύψωση του ίδιου θεωρώντας τον εαυτό τους κάτι σημαντικό, είναι εντελώς άκυρες. Η αξία ενός ανθρώπου δεν κρίνεται από αυτά τα πράγματα.

Τα πτυχία σου δεν έχουν καμία αξία αν δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο. Δεν είσαι μορφωμένος αν έχεις πάει πανεπιστήμια και έχεις γεμάτο τον τοίχο με πτυχία, αν χρειάζεται να υποτιμήσεις κάποιον άλλο για να φανείς εσύ καλύτερος.

Για σένα που παλεύεις με τέτοιους ανθρώπους στην καθημερινότητά σου

Οι δυσκολίες γενικά στη ζωή μας, είναι μαθήματα για το μέλλον. Να μην εύχεσαι να μην έρθουν δύσκολοι άνθρωποι, δύσκολες καταστάσεις, δυσκολίες αλλά να εύχεσαι να βρεις τη δύναμη, τα πατήματα, τον τρόπο να καταφέρεις να τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά. Έτσι δυναμώνει ένας άνθρωπος. Μέσα από τις δυσκολίες και όχι μέσα από το μονοπάτι που είναι σπαρμένο με ροδοπέταλα.

Τα ροδοπέταλα είναι ο στόχος για όλους, όμως η ζωή σου δεν θα έχει μόνο αυτά και κρύβει εκπλήξεις που δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Άσε τον άλλον να δείξει μόνος του τι είναι

Να θυμάσαι ότι αν είσαι μπροστά σε μια τέτοια υποτιμητική, προσβλητική, μειωτική κατάσταση τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Αν αυτό που σου λέει ο άλλος σε ενοχλήσει σημαίνει ότι κατά βάθος κατάλαβες ότι αυτός ο άνθρωπος σου λέει κάποια αλήθεια που σε πονάει.

Ανεξάρτητα αν είναι τιποτένια ή όχι η συμπεριφορά του, προφανώς δεν χρειαζόμαστε την άποψή του, ούτε έχει δικαίωμα να ξεπεράσει τα όριά μας και να μας πει οτιδήποτε που αφορά εμάς, εντούτοις είναι όπως και να το κάνουμε θέμα οπτικής. Ακόμα και αν αυτό που σου είπε έχει ένα ψήγμα δικής σου αλήθειας, δεν χρειάζεται να του δώσεις εξηγήσεις παρά μόνο να φροντίσεις να κρατήσεις τα όρια σου ασφαλή. Κάνουμε σαφές ότι δεν επιτρέπουμε τέτοιες συμπεριφορές.

Αυτό έχεις μέσα σου

Οι λέξεις που πετά ο άνθρωπος είναι μέσα του και με αυτόν τον τρόπο δείχνει το ποιος είναι και τι μαύρο έχει μέσα του. Με τον εαυτό του τα έχει, ο εαυτός του του φταίει που κάπου νιώθει λιγότερος από εσένα και έρχεται και σε μειώνει για να νιώσει καλύτερα.

Ζούμε στην εποχή που ο ένας τρώει τις σάρκες του αλλού παντού. Στις δουλειές, στον δρόμο, στις οικογένειες, στα social media. Αυτό είναι το μήνυμα λοιπόν; Ο θάνατός σου- η ζωή μου. Εκεί έξω όμως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει δουλειά με τον εαυτό τους, ξέρουν ποιοι είναι, γνωρίζουν την αξία τους και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αν τα προσωπικά σας συμπλέγματα σας αφήνουν να σέρνεστε.

Όλοι έχουμε δυνατότητες, όλοι έχουμε φως μέσα μας, μακάρι να δεις το δικό σου, να δεις ότι αξίζεις και εσύ ανεξάρτητα από τους άλλους και επιτέλους να φροντίσεις και το δικό σου γρασίδι ώστε να ζει ευτυχισμένη και πλήρης και η δική σου κατσίκα και όχι να ψοφήσει του διπλανού σου που ευδοκιμεί.

Αντί επιλόγου, κάνε αυτή τη χάρη στον εαυτό σου και «go love yourself», όπως λέει και το τραγουδάκι, δίχως όρους και προϋποθέσεις, μπας και καταφέρεις να δεις την ομορφιά που έχεις και εσύ μέσα σου.

Τι είναι αυτό που ξέρεις πολύ καλά και θα δώσει αξία στους άλλους; Βρες το και γίνε πολύτιμος!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κανείς δεν μπορεί να με προσβάλει χωρίς την συγκατάθεσή μου και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα