Ισχυρά ραδιοσήματα «έπιασε» πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων

16:25 3/9/2017 - Πηγή: iPop
Το πρόγραμμα Breakthrough Listen, μόλις «έπιασε» ισχυρά ραδιοσήματα. Μπορεί αυτά τα ραδιοσήματα να μην έχουν φυσική προέλευση; Αρκετοί επίμονοι «κυνηγοί» εξωγήινων πολιτισμών θα ήθελαν πολύ να το πιστέψουν.

Η πιο πιθανή εξήγηση για αυτά τα παράξενα ραδιοσήματα που έλαβε το ραδιοτηλεσκόπιο να είναι ότι προέρχονται από κάποιο κοσμικό φαινόμενο, μια μεγάλη μαύρη τρύπα ή κάποιο περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων.

Στην κατηγορία των «γρήγορων ραδιο-εκρήξεων» (Fast Radio Bursts-FRBs) φαίνεται να ανήκουν τα 15 νέα

ραδιοσήματα, τα οποία έχουν προέλευση από μια άγνωστη πηγή σε ένα νάνο γαλαξία, σε απόσταση περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών από τη Γη.

Το πρόγραμμα Breakthrough πρόκειται για μια πρωτοβουλία, από το 2015, του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ.

Μπορεί έως σήμερα να έχουν ανιχνευθεί διάφορα ραδιοτηλεσκόπια περίπου 30 FRBs, που διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η ίδια πηγή στέλνει επαναλαμβανόμενα τέτοια σήματα στο διάστημα. Γεγονός που προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους αστρονόμους.

Το 2012 αυτή η πηγή (FRB 121102) είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά, αλλά τώρα έστειλε ισχυρά ραδιοσήματα, σε υψηλότερη συχνότητα (περίπου στα 7 GHz) από ό,τι στο παρελθόν.

Την ανακάλυψη πραγματοποίησε το αμερικανικό τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια, ενώ τη σχετική ανακοίνωση δημοσίευσαν οι επιστήμονες της ιστοσελίδας Astronomer’s Telegram.

Σε μία πρώτη φάση το πρόγραμμα Breakthrough θα διαρκέσει δέκα χρόνια και πρόκειται να «ακούσει» ένα εκατομμύριο κοντινά στη Γη άστρα, καθώς και 100 κοντινούς γαλαξίες. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές συχνότητες, με σκοπό να πιάσει κάποιο εξωγήινο μήνυμα.

Στο πρόγραμμα συμβάλλουν τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια εθελοντές, οι οποίοι παραχώρησαν χώρο από τον προσωπικό υπολογιστή τους, για την επεξεργασία των δεδομένων των ραδιοτηλεσκοπίων.

The post Ισχυρά ραδιοσήματα «έπιασε» πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα