Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο και οι ηγέτες του κόσμου εξαγριώνονται

11:32 7/2/2016 - Πηγή: iPop

Σε εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προχώρησε η Βόρεια Κορέα, έπειτα από εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι ηγέτες όλου του κόσμου εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους κι είναι έτοιμοι να συσπειρωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Παράλληλα, ο ΟΗΕ ετοιμάζει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εντός της ημέρας.

Οι αντιδράσεις:

Ρωσία: «Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό

της» και ότι «είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας

Η Πιονγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία

Η πορεία που επέλεξε η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί παρά να εγείρει έντονη διαμαρτυρία. Συστήνουμε απερίφραστα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να σκεφτεί αν η πολιτική να αντιτάσσεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας».

Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός καταδίκασε την εκτόξευση και ανακοίνωση πως σκοπεύει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας. ‘Εκανε λόγο για «απαράδεκτη» ενέργεια της Βόρειας Κορέας, η οποία «παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μπαν Κι Μουν (γ.γ. ΟΗΕ): Ο γ.γ. του ΟΗΕ καταδίκασε επίσης την εκτόξευση, ενώ έκανε έκκληση προς την Β. Κορέα για να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες».

Είναι βαθιά λυπηρό το ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια

ΥΠΕΞ Κίνας: «Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση».

Νότια Κορέα: «Η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να ήταν αποτυχημένη. Καλούμε τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα».

ΗΠΑ: «Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων… αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας – περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους. Καταδικάζουμε τη σημερινή εκτόξευση».

Ο Τζον Κέρι από την πλευρά του τόνισε πως η Ουάσινγκτον θα τηρήσει την δέσμευσή της για προστασία της Νότιας Κορέας και της Κίνας μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ για την έναρξη ενός αντιπυραυλικού προγράμματος στην επικράτειά της.

Βόρεια Κορέα: Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το διάστημα για ανεξάρτητους και ειρηνικούς σκοπούς

Σκοπός του πυραύλου είναι να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος, όπως ισχυρίζεται η Β. Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πως έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το διάστημα για ανεξάρτητους και ειρηνικούς σκοπούς και δηλώνει πως σχεδιάζει να στείλει περισσότερους δορυφόρους στο διάστημα.

Photo: AFP

The post Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο και οι ηγέτες του κόσμου εξαγριώνονται appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα