Η θέση της Κυβέρνησης για τα προληπτικά μέτρα- Απομακρύνεται το σενάριο για Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη (;)

18:31 26/4/2016 - Πηγή: iPop

Ενώ οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης- Θεσμών είναι σε εξέλιξη με στόχο να υπάρξει άμεσα συμφωνία, ο Γερούν Ντάισεμπλουμ απομακρύνει το σενάριο για σύγκληση Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το Μαξίμου σε non paper ξεκαθαρίζει το τι ακριβώς έχει πει στους Θεσμούς για τα προληπτικά μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα

3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Η διαφωνία ΔΝΤ και Θεσμών έγκειται στο ότι το ΔΝΤ παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018.

Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει πως προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Η θέση της Κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Αυτό σημαίνει πως η Κυβέρνηση προτείνει σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους να λαμβάνει έκτακτα μέτρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και πιο συγκεκριμένα την Άνοιξη του 2017 και την Άνοιξη του 2018, μετά την επίσημη ανακοίνωση δηλαδή τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς από την Eurostat.

Να θυμίσουμε πως ο στόχος για το 2017 είναι 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα και 3,5% το 2018.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η δέσμευση ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από δαπάνες (μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεις κτλ) και δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από τα έσοδα, δηλαδή μέσω νέων φόρων.

Τι λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ;

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε σε δηλώσεις του: «Το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως, πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο ‘γκρίζες’, πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή».

Όταν αυτά τα δύο ζητήματα επιλυθούν, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα ξεκινήσει συζήτηση για το χρέος. Όσον αφορά για το Eurogroup, η απόφαση θα ληφθεί την Τετάρτη. «Θα έχουμε πιθανότατα ένα νέο Eurogroup την Πέμπτη για να οριστικοποιήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε».

Η συνάντηση με το Κουαρτέτο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έξοδο του από την συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών δήλωσε: «Μιλήσαμε για τον μηχανισμό δέσμευσης (για τα μέτρα των 3,6 δισ.), μας άκουσαν, άλλα ζήτησαν ένα timeout για να κάνουν δικές τους συσκέψεις».

Η συνάντηση διακόπηκε ώστε οι επικεφαλής και τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων του Κουαρτέτου να ενημερώσουν και να λάβουν οδηγίες από τους προϊσταμένους τους.

Για το πότε θα συνεχιστεί η συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα συναντηθούν σήμερα και εξήγησε πως «το πιθανότερο αύριο». Σχετικά με το αν υπάρχιε πιθανότητα με τα νέα δεδομένα να δρομολογηθεί Eurogroup για τη Μεγάλη Πέμπτη είπε πως «τα Eurogroup τα ανακοινώνει ο Ντάισελμπλουμ».

The post Η θέση της Κυβέρνησης για τα προληπτικά μέτρα- Απομακρύνεται το σενάριο για Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη (;) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα