Η νεότερη Δήμαρχος της Ελλάδας, Μαρία Κακαλή, ετών 27, αποκλειστικά στο iPop

18:31 19/5/2014 - Πηγή: iPop

Η Μαρία Κακαλή είναι η νεότερη Δήμαρχος της Ελλάδας και μάλιστα στο ακριτικό νησί του Άη Στράτη. Έλαβε ποσοστό 58,70% και 145 ψήφους. Ετών 27 και με μέσο όρο ηλικίας του συνδυασμού «Νέα Αρχή» τα 35 χρόνια, πιστεύει (και αποδεικνύει) ότι η αλλαγή θα έρθει από τους νέους και τις πρωτοποριακές ιδέες.

Το περιμένατε ότι θα εκλεγείτε;Ήθελα να πατάω γερά στα πόδια μου για να μην απογοητευτώ. Αλλά, να πω την αλήθεια, βαθιά μέσα μου το πίστευα ή τουλάχιστον το ήλπιζα.Ποιες
θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις όταν αναλάβετε επίσημα; Προς το παρόν τρέχουμε πίσω από τον απερχόμενο Δήμαρχο για να μάθουμε ό,τι χρειάζεται! Ακολουθεί πολύ διάβασμα και πολλή δουλειά, την οποία όλοι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.Το καλό είναι τόσο εγώ όσο και ο νυν αντιδήμαρχος είχαμε προηγούμενη εμπειρία από την ενασχόληση με τα κοινά, καθώς ήμασταν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα εγώ τον προηγούμενο χρόνο διετέλεσα Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, οπότε είχα μια πρώτη επαφή με την πολιτική.Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σου δεδομένου ότι ο Αϊ Στράτης είναι ένα ακριτικό νησί;Πρώτος μας στόχος θα είναι σίγουρα να εξασφαλιστεί η μόνιμη παρουσία γιατρού στο νησί. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε γιατρό και θέλουμε άμεσα να λυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά και να υπάρχει μόνιμα άμεση αντικατάσταση.Επίσης, θα φροντίσουμε να υπάρχει αξιοπρεπής συγκοινωνία και όσο γίνεται μεγαλύτερη συχνότητα πλοίων.

Πολύ σημαντικό για εμάς είναι να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και παράλληλα να κινητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να είναι δημιουργικά απασχολούμενοι κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα: από τα παιδιά μέχρι άτομα τρίτης ηλικίας. Σε πρώτο επίπεδο, θα εστιάσουμε στα σχολεία και ό,τι έχει σχέση με την παιδεία.

Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη για να συντονιστούμε μαζί τους.Είχατε από μικρή ενδιαφέρον για την πολιτική; Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας;Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ! Προέκυψε όταν μου έκανε πρόταση ο απερχόμενος Δήμαρχος το 2010 για να λάβω μέρος στο δημοτικό συμβούλιο. Όταν μας ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει, σκεφτόμασταν ποιος θα αναλάβει, ποιος μπορεί να κάνει πράγματα, ποιος μπορεί να προσφέρει.

Έπρεπε να είναι κάποιος που να αγαπάει τον τόπο. Στο δημοτικό συμβούλιο είμαστε όλοι νέοι άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά στο νησί. Η μικρότερη είμαι εγώ -27 ετών- και ο μεγαλύτερος 45. Μέσος όρος ηλικίας: 35 ετών!Ποιο ήταν το αντικείμενό σας πριν ασχοληθείτε με τα κοινά; Διαβάσαμε ότι είχατε εξαιρετική μαθητική και ακαδημαϊκή πορεία…Η αλήθεια είναι πώς όσο βρισκόμουν στο σχολείο κάθε χρονιά έπαιρνα αριστεία και βραβεία για τις μαθητικές μου επιδόσεις. Στη συνέχεια, σπούδασα στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστήμιου Πατρών. Νηπιαγωγός δηλαδή. Ύστερα, επέστρεψα στον Άι Στράτη. Πλέον είμαι παντρεμένη και έχω ένα παιδάκι…Η γλώσσα που χρησιμοποιείτε είναι πολύ διαφορετική από τον τρόπο έκφρασης του μέσου Έλληνα πολιτικού. Πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο στην εκλογή σας αυτό;Δεν μ” αρέσει να χρησιμοποιώ χωρίς λόγο σύνθετες και βαρύγδουπες εκφράσεις. Πρέπει να μιλάς απλά και να απαντάς στα πραγματικά προβλήματα του πολίτη. Όχι απλώς να σε καταλαβαίνει, αλλά να σε νιώθει… Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας στήριξαν τόσοι συντοπίτες μας.Πόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και τι συμμετοχή υπήρξε στις εκλογές;Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 200 και εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι λίγο παραπάνω από 900. Στις εκλογές ψήφισαν 250 άτομα, καθώς λόγω της απόστασης δεν είναι εύκολο να έρθουν όλοι στο νησί.Τι μισθό θα παίρνετε τώρα;Ειλικρινά δεν ξέρω! Πάντως πέρυσι ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έπαιρνα 393 ευρώ! Αν και δεν περιμένω να εξασφαλιστώ οικονομικά από την πολιτική, ήδη ζούμε αξιοπρεπώς με το σύζυγό μου που είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Η πρακτική μας έχει δείξει ότι οι πεινασμένοι δεν γίνονται καλοί πολιτικοί…Ο Άι Στράτης φαίνεται να είναι φωτεινή εξαίρεση σε ένα πολιτικό σκηνικό που σε μεγάλο βαθμό κινείται με παλιούς μηχανισμούς. Είστε αισιόδοξη για την επόμενη μέρα της χώρας;Πιστεύω ότι οι αλλαγές ξεκινούν από μικρά μέρη. Από αυτά θα έρθει η ανατροπή, αλλά σιγά σιγά. Ο Έλληνας προετοιμάζεται και θα έρθει η αλλαγή. Η πολιτική κατάσταση δεν θα αλλάξει από μόνη της, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Οι νέοι άνθρωποι με καινούριες ιδέες είναι αυτοί που θα ορίσουν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού…

The post Η νεότερη Δήμαρχος της Ελλάδας, Μαρία Κακαλή, ετών 27, αποκλειστικά στο iPop appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα