Η μοναδική αρχιτεκτονική των μουσείων της Αθήνας (Photos)

15:55 18/5/2020 - Πηγή: iPop

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου, φέτος γιορτάζεται διαφορετικά. Κάθε χρόνο, απ’ το 1977, αυτή η μέρα έχει ως στόχο να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Καθώς, όμως, φέτος τα μουσεία είναι ακόμα κλειστά, η μέρα τιμάται με διάφορες ψηφιακές εκδηλώσεις. Εμείς για να τιμήσουμε τη μέρα, αποφασίσαμε να πάρουμε τον φωτογραφικό μας φακό και να πάμε μια βόλτα στα ομορφότερα μουσεία του κέντρου. Η Κωνσταντίνα Μητατάκη απαθανάτισε την αρχιτεκτονική των μουσείων της Αθήνας.

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε ακόμα να μπούμε μέσα για να απολαύσουμε από κοντά τις συλλογές και τις εκθέσεις, μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό τους και να μάθουμε πράγματα για την σπουδαία αρχιτεκτονική των κτιρίων τους.

Άλλωστε, το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», και οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν αυτή την ακριβώς την ποικιλομορφία των μουσείων της Αθήνας.

Η μοναδική αρχιτεκτονική των μουσείων της ΑθήναςΕθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφ.Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής και χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού κτιρίου.

Κατασκευάστηκε από τον Κάρολο Φιξ το 1893 και στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η ριζική ανακαίνιση – ανακατασκευή του ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο (1926-1977).

Από το Δεκέμβριο του 1994 περιήλθε, με αναγκαστική απαλλοτρίωση, στην ιδιοκτησία της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Τον Δεκεμβρίου του 2002 έγινε προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με κλειστή διαδικασία σε δύο στάδια, για την ανάθεση με σύμβαση έργου της εκπόνησης της μελέτης του ΕΜΣΤ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το νεοκλασικό σχέδιο του μουσείου έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα που περιέχει. Έτσι και αλλιώς η νεοκλασική αρχιτεκτονική ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη τον καιρό που χτίστηκε το μουσείο. Το αρχικό σχέδιο έγινε από τον αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκε και αργότερα τροποποιήθηκε από τους Παναγή Κάλκο που ήταν ο κύριος αρχιτέκτων, Αρμόδιο Βλάχο και Ερνστ Τσίλλερ.

Μουσείο Ακρόπολης

Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009.  Το 2000 προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός με πρόσκληση 12 γραφείων τα οποία κλήθηκαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Οι προτάσεις των διαγωνιζόμενων κρίθηκαν το Σεπτέμβριο του 2001 από διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης και το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Γαλλοελβετού Μπερνάρ Τσουμί και στο ελληνικό γραφείο του Μιχάλη Φωτιάδη της Αρχιτεκτονική Συνεργασία ΕΠΕ.

Το σχέδιο του Μπερνάρ Τσουμί εμπλέκει τρεις συλλήψεις: Το φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Κεντρικό Κτίριο κατασκευάστηκε το 1985 από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα για να στεγάσει τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΤ. Στην πρόσοψή του συνδυάζει το μάρμαρο και το γυαλί, αναπαράγοντας την αίσθηση της λιτότητας και της διάχυσης του ανακλώμενου φωτός, που κυριαρχεί στο κυκλαδικό τοπίο.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Για πολλά χρόνια, το Μουσείο στεγάστηκε στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έπειτα από αίτημα της ΙΕΕΕ προς τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη. Το 1960 η συλλογή μεταφέρθηκε στη σημερινή της στέγη, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου.

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη και στεγάζεται στην νεοκλασική οικία της αλεξανδρινής οικογένειας Μπενάκη.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στεγάζεται σε ένα κομψό νεοκλασικό κτίριο του περασμένου αιώνα (1875). Διαμορφώθηκε και επεκτάθηκε κατά τα χρόνια λειτουργίας του, ώστε να αποτελέσει κατάλληλο χώρο για τις μουσειακές ανάγκες – επιστημονικές και εκπαιδευτικές – του Ιδρύματος.

Βυζαντινό Μουσείο

Η Villa Ilissia, που στεγάζει σήμερα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, είναι ένα από τα ωραιότερα κτίσματα που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα τα πρώτα χρόνια της ιστορικής της διαδρομής ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Νομισματικό Μουσείο

Tο Iλίου Mέλαθρον βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Κτίστηκε το διάστημα 1878-1879 σε σχέδια του γερμανού αρχιτέκτονα Eρνέστου Tσίλερ, ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν.

Ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό συνδυάζοντας στοιχεία από την ιταλική αναγέννηση, όπως οι δύο εξώστες στην πρόσοψη, που προσδίδουν ελαφρότητα και κομψότητα στον όγκο του κτιρίου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Η νέα πλατεία Ομονοίας μέσα απ’ τον φακό του iPop.gr

Photos: Κωνσταντίνα Μητατάκη

Το άρθρο Η μοναδική αρχιτεκτονική των μουσείων της Αθήνας (Photos) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα