Η Ιαπωνία δίδαξε στον υπόλοιπο κόσμο μαθήματα συμπεριφοράς και καλών τρόπων

13:35 24/11/2022 - Πηγή: iPop

Η Ιαπωνία κέρδισε στον χθεσινό αγώνα του μουντιάλ την Γερμανία, γράφοντας την δική της ιστορία στον παγκόσμιο θεσμό του ποδοσφαίρου. Το μέγεθος της νίκης επί της γερμανικής ομάδας θα μπορούσε να τους είχε κάνει να πανηγυρίσουν μέχρι τη νύχτα, αλλά οι οπαδοί της Ιαπωνίας έδειξαν ότι οι καλοί τρόποι και συνήθειες είναι ριζωμένες μέσα τους, ανεξάρτητα από την κατάσταση.

Μετά από έναν αγώνα οι κερκίδες των γηπέδων είναι συνήθως γεμάτες με σκουπίδια, περιτυλίγματα φαγητών, μπουκάλια και κουτάκια μπύρας,

που αφήνονται πίσω από τους φιλάθλους για να τα καθαρίσει κάποιος άλλος. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει όταν οι Samurai Blue (παρατσούκλι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας) συμμετέχουν στο παιχνίδι.

Η Ιαπωνία δίδαξε μαθήματα συμπεριφοράς στο φετινό μουντιάλ

This is how Japan left their dressing room after their historic win over Germany yesterday.

They also left behind 11 origami cranes, a symbol of honour pic.twitter.com/yze7pt76Oc

ESPN FC (@ESPNFC) November 24, 2022

Οι παίκτες τους, φρέσκοι από τη νίκη με 2-1 επί των τεσσάρων φορές πρωταθλητών στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μόλις είχαν φύγει από το γήπεδο όταν οι Ιάπωνες στο πλήθος έκαναν παύση από το πάρτι για να συμμαζέψουν το Khalifa International Stadium στο Κατάρ.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτές τις εικόνες. Έκαναν το ίδιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας πριν από τέσσερα χρόνια και ξανά στην έναρξη του τουρνουά του 2022 , σ’ έναν αγώνα που η ομάδα τους ούτε καν αγωνίζονταν.

Οι οπαδοί όμως δεν είναι οι μόνοι που παρέδωσαν μαθήματα συμπεριφοράς. Η ίδια η ομάδα της Ιαπωνίας φρόντισε να αφήσει στην εντέλεια τα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα. Μάλιστα, οι παίκτες άφησαν σημείωμα στα αραβικά, που έλεγε «ευχαριστώ», καθώς και 11 οριγκάμι, που συμβολίζουν την τιμή.

Μουντιάλ 2022: Αλλαγές στην φανέλα του Βελγίου απαιτεί η FIFA επειδή περιλαμβάνει τη λέξη «Love» – Γιατί κατέσχεσαν και πέταξαν τα καπέλα των οπαδών;

Ποιο είναι το μυστικό της Ιαπωνίας;

Δεν είναι τυχαίο που η Ιαπωνία θεωρείται ως μια από τις πιο καθαρές χώρες στον κόσμο, την ίδια στιγμή που στους δρόμους αυτού του κράτους δεν υπάρχουν παντού κάδοι απορριμμάτων.

Για 12 χρόνια σχολικής ζωής, από το δημοτικό μέχρι το γυμνάσιο, ο χρόνος καθαρισμού είναι μέρος του καθημερινού προγράμματος των μαθητών. Η συμπερίληψη αυτού του στοιχείου κοινωνικής συνείδησης στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν επίγνωση και υπερηφάνεια για το περιβάλλον τους. Ποιος θέλει να λερώσει ή να αλλοιώσει ένα σχολείο που πρέπει να καθαρίσει ο ίδιος;

Παραδείγματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης αφθονούν και στην καθημερινή ζωή. Γύρω στις 08:00, για παράδειγμα, υπάλληλοι γραφείου και προσωπικό καταστημάτων καθαρίζουν τους δρόμους γύρω από τον χώρο εργασίας τους. Οι γειτονιές, επίσης, διοργανώνουν τακτικές εκδηλώσεις καθαρισμού δρόμων.

Η αόρατη βρωμιά – μικρόβια και βακτήρια – είναι μια άλλη πηγή ανησυχίας για τους Ιάπωνες. Όταν οι άνθρωποι κολλάνε κρυολόγημα ή γρίπη, φορούν χειρουργικές μάσκες για να αποφύγουν τη μόλυνση άλλων ατόμων. Αυτή η απλή πράξη εκτίμησης για τους άλλους μειώνει την εξάπλωση των ιών, εξοικονομώντας έτσι μια περιουσία σε χαμένες εργάσιμες ημέρες και ιατρικά έξοδα.

Το στοιχείο της καθαριότητας είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα του ιαπωνικού λαού

Η καθαριότητα είναι ένα κεντρικό μέρος του Βουδισμού, που έφτασε από την Κίνα και την Κορέα μεταξύ του 6ου και του 8ου αιώνα. Στην πραγματικότητα, στην εκδοχή Ζεν του Βουδισμού, που ήρθε στην Ιαπωνία από την Κίνα τον 12ο και 13ο αιώνα, οι καθημερινές εργασίες όπως το καθάρισμα και το μαγείρεμα θεωρούνται πνευματικές ασκήσεις, που δεν διαφέρουν από τον διαλογισμό.

Γιατί λοιπόν δεν είναι όλα τα βουδιστικά έθνη τόσο καθαρά όσο η Ιαπωνία; Πολύ πριν από την άφιξη του Βουδισμού, η Ιαπωνία είχε ήδη τη δική της ιθαγενή θρησκεία τον Σιντοϊσμό ( σημαίνει «Ο Δρόμος των Θεών» και κατοχυρώνει την ίδια την ψυχή της ιαπωνικής ταυτότητας). Η καθαριότητα βρίσκεται στην καρδιά του Σιντοϊσμου και δηλώνει την ευσέβεια. Έτσι, η έμφαση του Βουδισμού στην καθαριότητα απλώς ενίσχυσε αυτό που ήδη ασκούσαν οι Ιάπωνες.

4 πολύ δυνατές και συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας στο Μουντιάλ του Κατάρ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Ιαπωνία δίδαξε στον υπόλοιπο κόσμο μαθήματα συμπεριφοράς και καλών τρόπων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιαπωνία,iaponia