Η εξομολόγηση μιας ζωής | Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος στην Ελεονώρα Μελέτη

10:01 21/11/2019 - Πηγή: iPop

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πρώτος στη μάχη για τη διεκδίκηση των ατομικών ελευθεριών της LGBTQI+ κοινότητας, των μεταναστών & προσφύγων, των γυναικών, των ΑμΕΑ, των αστέγων και όλων των μειονοτήτων.

Ο δημοσιογράφος, ακτιβιστής και αντιπρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κάθισε απέναντι απ’ την Ελεονώρα Μελέτη κι έκανε την εξομολόγηση μιας ζωής. Μίλησε για τον ρατσισμό, το AIDS, για την εποχή που ο ίδιος ήταν συνοδός στο Λονδίνο, για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και την αδερφή του που είναι ηγουμένη.

«Ήθελα να είμαι η φωνή των ανθρώπων που δεν έχουν», είπε αρχικά ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, αναφερόμενος στη δράση και τις ενέργειές του υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Στη συνέχεια, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι οροθετικός, έκανε αναδρομή στα χρόνια που το AIDS ήταν στίγμα κι εκείνος δακτυλοδεικτούμενος, ενώ μίλησε για την περίοδο που ζούσε στο Λονδίνο και ήταν συνοδός:

Όταν ζούσα στο Λονδίνο, δούλευα σε κλαμπ, σε θέατρα, σε μιούζικαλ, σε οτιδήποτε, και πληρωνόμουν για κάποιο σεξ που έκανα. Μια μέρα απλά το σταμάτησα. Μ’αρέσει η άγρια πλευρά της ζωής. Είχα δηλώσει κάνοντας χιούμορ ότι έχω πάει με λίγο λιγότερο από 10.000 άντρες. Ήταν σαν σπορ το να κάνεις σεξ. Δεν ερωτευόσουν. Ήταν σαν να παίζεις μια παρτίδα τένις. Δεν ήταν κάτι που το συζητούσαμε και μας απασχολούσε. Σε όλους κοινοποιούσα ότι ήμουν οροθετικός

Ο ίδιος προέρχεται από μια θρησκευόμενη οικογένεια -ο αδερφός του είναι καθηγητής θεολόγος και η αδερφή του μοναχή- ωστόσο, εκείνος δηλώνει άθεος.

Η δική μου εμπειρία από τους Χριστιανούς είναι πως οι πραγματικοί Χριστιανοί, αυτοί που αγαπάνε τους ανθρώπους δεν τους πειράζει αν ο άλλος δεν είναι Χριστιανός και δεν προσεύχεται. Η αδερφή μου είναι ηγουμένη σε ένα μοναστήρι της Λάρισας και πολύ ευτυχισμένη. Έχω επαφές με την αδερφή μου. Η αδερφή μου προσεύχεται για μένα, πιστεύει πως αυτό πρέπει να κάνει, αλλά διαφωνούμε σε αυτό […] Είμαι ένας τυχερός άνθρωπος γιατί οι γονείς μου με αγαπούσαν πολύ. Δεν στάθηκαν ποτέ στις αμαρτίες ή στις ιδιαιτερότητες, ήταν και αστοί και δεν τους επιτρεπόταν ίσως, όμως πολλές φορές ο πατέρας μου μου έλεγε «εγώ δεν συμφωνώ με αυτά που κάνεις, αλλά αν ήμουν ομοφυλόφιλος θα έκανα αυτά που κάνεις εσύ»

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος δεν θα μπορούσε στη συνέντευξή του στην Ελεονώρα Μελέτη να μην αναφερθεί στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, ένα περιστατικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο και πήρε μεγάλες διαστάσεις, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί η δίκη.

Δεν έχει οριστεί ακόμη η δίκη. Ντρέπομαι για την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν βοήθησε σε αυτό, δεν έχουν κατηγορηθεί άνθρωποι για αυτά που έγιναν. Υπάρχει μια ιατροδικαστική έκθεση που λέει ότι κάποιος σκοτώθηκε από το ξύλο που του έριξαν και οι 6 άνθρωποι που θα πάνε στο δικαστήριο δεν έχουν κατηγορηθεί για φόνο! Αυτό είναι μια γελοιότητα […] Ο Ζακ γνώρισε τη μεγαλύτερη σκληρότητα που διαθέτει αυτή η χώρα και τη μεγαλύτερη αλητεία στα χέρια των αρχών

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος στην Ελεονώρα Μελέτη:

Διάβασε ακόμα:

Colour Youth: Όταν η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται πολύχρωμη

Το άρθρο Η εξομολόγηση μιας ζωής | Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος στην Ελεονώρα Μελέτη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα