Η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, με τις πολιτικές θέσεις – Σάλος αντιδράσεων

15:49 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Σάλος αντιδράσεων έχει προκληθεί έπειτα από δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου, στην τηλεοπτική του εκπομπή, το βράδυ της Τρίτης. Ο Λάκης Λαζόπουλος, αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα».

Η δήλωση αυτή του Λάκη Λαζόπουλου, προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν Ως ρατσιστική επίθεση εναντίον των ΑΜΕΑ, τη φράση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο ηθοποιός στην εκπομπή του, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία.

Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των ατόμων με αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, αναφερόμενος στο εν λόγω περιστατικό, υπογράμμισε πως ο κ.Λαζόπουλος, πρέπει να ζητήσει δημοσίως συγνώμη και «να μετανιώσει για την αναφορά του στα άτομα με αναπηρία στην χθεσινή εκπομπή». Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαρδακαστάνης, σημειώνει πως είναι απαράδεκτο να ταυτίζει κανείς την αναπηρία με τις πολιτικές θέσεις ενός ατόμου.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ, υπογραμμίζει:» Στις κινητοποιήσεις μας ένα από τα πανό μας αναφέρει «Σόιμπλε θα υπογράψουμε μνημόνιο για τα καρότσια μας». Είμαστε ενάντια στις πολιτικές Σόιμπλε, όμως η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, μια κατάσταση ζωής, με τις πολιτικές θέσεις, κάτι αδιανόητο».

Σχολιάζοντας περαιτέρω το ρόλο του Λάκη Λαζόπουλου και τη θέση που έχει στην τηλεόραση ο κ. Βαρδακαστάνης σημειώνει στις σχετικές του δηλώσεις: «Θα περίμενε κανείς από αυτούς που επηρεάζουν την κοινή γνώμη λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, που έχουν βήμα σε χιλιάδες πολίτες, να έχουν πιο προσεκτική συμπεριφορά, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο. Θα περίμενε επίσης κανείς να γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα: η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση αλλά μέσο κίνησης. Όπως ο κ. Λαζόπουλος χρησιμοποιεί τα πόδια του, κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά. Δηλαδή, για τον κ. Λαζόπουλο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει η σκέψη Στίβεν Χόκινγκ αντιθέτως ίσως να ζούσε σε ίδρυμα κλειστής περίθαλψης, «καθηλωμένος σε μία ιδέα».

Έντονη πάντως ήταν η αντίδραση και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος καλεσμένος σε ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή, αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του Λάκη Λαζόπουπου, δηλωσε πως «πρέπει να αφήσουμε πίσω το μίσος. Ο κ. Λαζόπουλος προσβάλει τον καθέναν που δίνει τον αγώνα της ζωής του, λέγοντας ουσιαστικά πως είναι κατώτερος γιατί βρίσκεται σε καροτσάκι».

Ο κ.Γεωργιάδης, υπογράμμισε επίσης πως ο Λάκης Λαζόπουλος, με αυτή του τη φράση «χτύπησε με μίσος και ρατσισμό τα άτομα με αναπηρία. Η ελληνική κοινωνία το αφήνει να περάσει έτσι» .

The post Η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, με τις πολιτικές θέσεις – Σάλος αντιδράσεων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα