Η ασπίδα που μας προστατεύει από δολοφονικά ηλεκτρόνια!

12:16 27/11/2014 - Πηγή: iPop

Μια επιστημονική είδηση κάνει το γύρο του κόσμου σήμερα! Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. μια αόρατη ασπίδα προστατεύει τη γη από τα «δολοφονικά ηλεκτρόνια» . Τα ηλεκτρόνια αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους αστροναύτες αλλά και για τους δορυφόρους, καταστρέφοντας τα μηχανικά συστήματα των δορυφόρων. Αν τα ηλεκτρόνια αυτά χτυπήσουν την Γη τότε μπορεί να αλλάξει όλο το κλίμα του πλανήτη και να υπάρξει πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Η γη θα εκτεθεί σε πολύ μεγάλα ποσοστά ακτινοβολίας που αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση καρκινικών παθήσεων.

Η ασπίδα κατά

των σωματιδίων ανακαλύφθηκε στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen, που το σχήμα της θυμίζει 2 μεγάλα ντόνατ πάνω από τη Γη και είναι γεμάτη με υψηλής ενέργειας ηλεκτρόνια και πρωτόνια σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή Ντάνιελ Μπέικερ, διευθυντής του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής. Η ασπίδα αυτή έχει την ιδιότητα να διογκώνεται ή να συρρικνώνεται ανάλογα με τις απειλές που εξαπολύει το διάστημα.

Ο καθηγητής Μπέικερ και η ομάδα του είχαν ξεκινήσει έρευνες για αυτό το φαινόμενο εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 1958 είχε ανακαλυφθεί ότι υπάρχει μια ισχυρή εξωτερική ζώνη πάνω από την επιφάνεια της γης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή το φαινόμενο αυτό είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο φαινόμενο. Οι επιστήμονες στην έρευνα προσπάθησαν να καταλάβουν πόσο ανθεκτική είναι αυτή η ασπίδα και βέβαια πως προέκυψε.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τα συλλέγουν στοιχεία μέσα από μελέτες που κάνουν ώστε να δώσουν όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τους γέννησε αυτό το φαινόμενο.

photo:Andy Kale, University of Alberta

The post Η ασπίδα που μας προστατεύει από δολοφονικά ηλεκτρόνια! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα