Η απελπισμένη μαζική «έξοδος» των προσφύγων – «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για επανεισδοχή των προσφύγων», λέει η Κυβέρνηση

07:33 15/3/2016 - Πηγή: iPop

Όλο και πιο δυσβάσταχτη γίνεται η κατάσταση στην Ειδομένη για τους πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν εκεί, με αποκορύφωμα την μαζική έξοδο περίπου 1.000 ατόμων την Δευτέρα για τα σύνορα με την ΠΓΔΜ με την ελπίδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, έπειτα από την προτροπή που τους έδινε σχετικό φυλλάδιο που τους είχε διανεμηθεί.

Στην Ειδομένη μεταβαίνει την Τρίτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον Μαργαρίτη Σχοινά. Στη 13:00 θα

γίνουν δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ και του Τύπου.

On our way to #Idomeni with Commissioner @Avramopoulos.

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) March 15, 2016

Ο Επίτροπος @Avramopoulos μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου @EU_Commission @MargSchinas θα επισκεφθούν σήμερα την Ειδομένη https://t.co/JvsMgluw1J

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) March 15, 2016

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας πολλοί πρόσφυγες βρίσκονταν στο χωριό Χαμηλό, απ’ όπου πολλοί το απόγευμα της ίδιας ημέρας πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν στα εδάφη της ΠΓΔΜ.

Διμοιρίες αστυνομικών βρίσκονται στην περιοχή με σκοπό να μην αφήσουν άλλα άτομα να περάσουν στην Ειδομένη.

Παράλληλα, αρκετές ομάδες προσφύγων έχουν ξεκινήσει με τα πόδια από το Πολύκαστρο και άλλες περιοχές του νομού Κιλκίς, διατηρώντας την ελπίδα ότι θα περάσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Μέσα της ΠΓΔΜ, περίπου 700 άτομα κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στην χώρα την Δευτέρα. Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες μετέβησαν στο ακρωτήρι Μόνι, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Χαμηλό.

Ο στρατός και η αστυνομία της ΠΓΔΜ με φορτηγά τους περισυνέλεξαν με σκοπό να τους οδηγήσουν πίσω.

Το φυλλάδιο που προκάλεσε την «μαζική έξοδο»

Όπως έγινε γνωστό ένα φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης είχε μοιραστεί στους πρόσφυγες, το οποίο τους πληροφορούσε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και μάλιστα συνοδευόταν από χάρτη.

Η μετάφραση του φυλλαδίου στα ελληνικά:

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Σκοπιανά σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στην ΠΓΔΜ. Μπορείτε να περάσετε από εκεί.

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

Περίπου 30 φωτορεπόρτερ, ανάμεσά τους κι Έλληνες, που ακολούθησαν τους πρόσφυγες συνελήφθησαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ. Ο Γιάννης Κολεσίδης, φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε γνωστό πως ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και 7-10 Έλληνες.

Ο ίδιος είπε: «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέλη των ΜΚΟ και οι φωτορεπόρτερ έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα. Η Κυβέρνηση έκανε έκκληση προς τις ΜΚΟ και τους άλλους εθελοντές να συνεργάζονται με τις αρχές προκειμένου οι πρόσφυγες να λαμβάνουν την απαραίτητη ενημέρωση και να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και παραπληροφόρησης. Επιπλέον, έγινε κάλεσμα και προς τους πρόσφυγες να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, δήλωσε:

Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή. Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία

Και πρόσθεσε:

Όλα αυτά είναι ψέματα. Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδο. Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους

Ο κ. Κυρίτσης μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτικό σταθμό είπε σχετικά με την κατάσταση με την ΠΓΔΜ ότι «αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Κυβέρνηση θα ψάξει να δει τι συνέβη με το φυλλάδιο. «Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε. Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων. Η προτεραιότητα η δική μας είναι να δεχθούν οικοιοθελώς να φύγουν από την Ειδομένη», είπε και έκανε γνωστό πως έχει την πληροφορία πως «ακόμα 80 άτομα, αλληλέγγυοι και φωτορεπόρτερ θα απελαθούν».

Photo: Reuters

The post Η απελπισμένη μαζική «έξοδος» των προσφύγων – «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για επανεισδοχή των προσφύγων», λέει η Κυβέρνηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα