Η Claudine Gay γράφει ιστορία και γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος του Χάρβαρντ εδώ και 400 χρόνια

16:00 16/12/2022 - Πηγή: iPop

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε πως η Claudine Gay θα γίνει η 30ος πρόεδρός του, καθιστώντας την την πρώτη μαύρη και τη δεύτερη γυναίκα που ηγείται γενικά της σχολής του Ivy League. Εάν αυτό δεν είναι μία δυνατή γροθιά στον ρατσισμό και στα στερεότυπα, τότε τι είναι;

Η Gay, η οποία είναι επί του παρόντος κοσμήτορας στο πανεπιστήμιο, θα γίνει πρόεδρος την 1η Ιουλίου. Αντικαθιστά τον Lawrence Bacow, ο οποίος παραιτείται κι έχει δηλώσει ότι ήθελε να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

Πρόεδρος του Χάρβαρντ: Γνώρισε την Claudine Gay και πάρε την έμπνευση που χρειάζεσαι

«Η Claudine είναι ένας αξιόλογος ηγέτης που είναι βαθιά αφοσιωμένη στη διατήρηση και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής αριστείας του Χάρβαρντ, στην υπεράσπιση τόσο της αξίας όσο και των αξιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, στη διεύρυνση των ευκαιριών και στην ενίσχυση του Χάρβαρντ ως πηγή ιδεών και δύναμη για το καλό στον κόσμο», ανέφερε σε μια δήλωση η Penny Pritzker, ανώτερος συνεργάτης της Harvard Corporation και πρόεδρος της προεδρικής επιτροπής έρευνας του Χάρβαρντ.

Ιστορική στιγμή: H Kamala Harris ορκίστηκε- Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Με τον διορισμό της Claudine Gay, οι γυναίκες θα ξεπεράσουν τους άνδρες ως επικεφαλής των οκτώ σχολείων του Ivy League. Το Dartmouth και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διόρισαν γυναίκες νωρίτερα φέτος, ενώ το Columbia, το Princeton και το Yale διοικούνται από άνδρες.

Η Gay θα είναι ο μόνος μαύρος πρόεδρος αυτή τη στιγμή στο Ivy League και η δεύτερη μαύρη γυναίκα που έχει αναλάβει τα ηνία μέχρι στιγμής, μετά τη Ruth Simmons, που ηγήθηκε του Brown University από το 2001 έως το 2012.

Η Drew Faust ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος στο Χάρβαρντ. Διακεκριμένη ιστορικός του αμερικανικού Νότου και του Εμφυλίου Πολέμου, παραιτήθηκε το 2018 μετά από 11 χρόνια.

Brian Snyder | Reuters

Ο Bacow, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος το 2018, επέκτεινε και ενημέρωσε τις διδακτικές και ερευνητικές αποστολές του πανεπιστημίου και ενθάρρυνε τη συνεργασία σε διάφορους κλάδους για την αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και η ανισότητα.

Τώρα, αναμένουμε να δούμε τα σχέδια και τις ενέργειες της νέα προέδρου, η οποία στην πρώτη ομιλία της μετά την ανακοίνωση ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των σχολών του Χάρβαρντ και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη το πανεπιστήμιο να ασχοληθεί περισσότερο με τον κόσμο. 

Η Κυβέρνηση του Joe Biden απαρτίζεται από σπουδαίες γυναίκες- H Janet Yellen στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

«Δεν υπάρχουμε εκτός της κοινωνίας, αλλά ως κομμάτι της. Αυτό σημαίνει ότι το Χάρβαρντ έχει καθήκον να είναι στην υπηρεσία του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πάντως, εμείς αξίζει να σημειώσουμε πως είναι πανέμορφο να βλέπουμε ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικότητας να αναλαμβάνουν τόσο αξιόλογες θέσεις. Είναι μικρά βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον, πιο συμπεριληπτικό, το οποίο μας χωράει όλους μας.

Μόνο έμπνευση μπορούμε να πάρουμε από την συγκεκριμένη γυναίκα και την κίνηση του Χάρβαρντ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Claudine Gay γράφει ιστορία και γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος του Χάρβαρντ εδώ και 400 χρόνια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα