Εκατοντάδες χιλιάδες στις «πορείες των γυναικών» σ’ όλο τον κόσμο κατά του Τραμπ

17:53 21/1/2017 - Πηγή: iPop

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες -και όχι μόνο- σ’ ολόκληρο τον πλανήτη διαδηλώνουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ φορώντας ροζ σκουφάκια, πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα. Στο πλευρό τους βρίσκονται celebrities αλλά και η Χίλαρι Κλίντον μέσω social media.

Ουάσινγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Αθήνα, Ντένβερ και Θεσσαλονίκη

είναι μερικές από τις πόλεις στις οποίες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για τον άξεστο και σεξιστικό τρόπο του Ντόναλντ Τραμπ, απέναντι στο γυναικείο φύλο. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τις γυναίκες όπως το «επικό» «grab them by the pussy» κα. Συνολικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν 670 πόρειες, σύμφωνα με τον ιστότοπο των οργανωτών. Η κεντρική και μεγαλύτερη πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

Πολλές διασημότητες, όπως η ακτιβίστρια Μπιάνκα Τζάγκερ, η τραγουδίστρια Σαρλότ Τσερτς και ο ηθοποιός Ίαν Μακέλεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση.

Την πρωτουβολία στηρίζουν και η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση της Ουάσινγκτον αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.

Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις

Η ιδέα των διαδηλώσεων ξεκίνησε από τα social media και πιο συγκεκριμένα, η «Πορεία των Γυναικών», ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, η οποία με μια ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Συμπαράσταση στις διαδηλώσεις και από την Χίλαρι

Συμπαράσταση στις διαδηλώσεις εξέφρασε και η Χίλαρι Κλίντον μέσω Twitter.

«Σας ευχαριστώ που ορθώνετε το ανάστημά σας, υψώνετε τη φωνή σας και συμμετέχετε στην πορεία για τις αξίες μας. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε. Πιστεύω ειλικρινά πως είμαστε ισχυρότερες ενωμένες», έγραψε.

Thanks for standing, speaking & marching for our values @womensmarch. Important as ever. I truly believe we're always Stronger Together.

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) January 21, 2017

Kαι συνέχισε τις αναρτήσεις της αναρτώντας μία εικόνα της Louisa Cannell. γράφοντας ‘Ελπίδα Οχι Φόβο’ Όντως.

'Hope Not Fear'
Indeed.
And what a beautiful piece by Louisa Cannell. #womensmarch ✨ pic.twitter.com/7h3Bzx79nB

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) January 21, 2017

Αθήνα

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους», Αθηναίοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους από το Ελληνικό, κρατώντας σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στον ρατσισμό, τον νεοναζισμό και τον πόλεμο, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Λονδίνο

Με πλακάτ που αναγράφουν συνθήματα όπως «Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι» ή «Παλιογυναίκες, ενωθείτε» (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό «nasty woman» που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον), οι διαδηλώτριες στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν εξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Γκρόσβενορ Σκουέαρ και έκαναν πορεία μέχρι την Τραφάλγκαρ.

Πολλές γυναίκες φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά και κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Αυτό το γατάκι δαγκώνει».

Τα ροζ σκουφάκια με αυτιά γάτας, το λεγόμενο «pussyhat», είναι το σύμβολο των κινητοποιήσεων. Ο λόγος είναι απλός καθώς στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει γάτα αλλά και αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες.

Βιέννη

Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη, τη Γενεύη και το Άμστερνταμ. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας και των οργανωτών. Ωστόσο οι άσχημες καιρικές συνθήκες πολύ σύντομα ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε αισθητά.

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν μέλη της Κίνησης Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, διαμαρτυρόμενοι κατά του νεοκλεγέντα 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτν Τράμπ.

Σε πανό που ανήρτησαν, αναγραφόταν “Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού και του κέρδους”.

Γενεύη

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Γενεύη με περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες και παιδιά να κρατάνε πλακάτ και να φοράνε ροζ σκουφάκια.

Ο κεντρικός στόχος της διαδήλωσης δεν είναι αποκλειστικά εναντίον του Τραμπ αλλά υπέρ των γυναικών, εξηγούν οι διοργανωτές. «Διαδηλώνουμε γιατί επιβιώσαμε από μια τραυματική προεκλογική εκστρατεία η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίς και πήγε πολύ μακριά. Διαδηλώνουμε γιατί ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στήριξε την εκστρατεία του στο μίσος και τον ρατσισμό. Και τώρα, όσοι ανάμεσά μας θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα πρέπει να του δείξουν τι τον περιμένει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Καλώς ήρθατε στην Ουάσινγκτον, κύριε Πρόεδρε», έγραψε σε άρθρο της η Susan Campbell, πανεπιστημιακός και συγγραφέας. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε σε πολλά αμερικανικά σάιτ και εκφράζει την πλειοψηφία των ανθρώπων που διαδηλώνουν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον.

Ναϊρόμπι

Και στην Αφρική, όμως, οι γυναίκες διαδήλωσαν κατά του Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες ήταν οι διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Καρούρα Φόρεστ του Ναϊρόμπι.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή πολλών Αμερικανών.

ΗΠΑ

Μία μέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ η Ουάσινγκτον ξαναγέμισε με κόσμο ο οποίος διαδηλώνει κατά του νέου προέδρου φορώντας ροζ σκουφάκια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα 275.000 άνθρωποι πήραν το μετρό νωρίς το μεσημέρι, ήτοι 50% περισσότεροι σε σύγκριση με εκείνους που επέλεξαν αυτό το μέσο για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ μια ημέρα πριν, την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αρχή μεταφορών WMATA.

Οι διοργανωτές εκτιμούν επιπλέον ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 200.000 και 500.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ουάσιγκτον Κέβιν Ντόναχιου.

Πορείες λαμβάνουν επίσης χώρα στη Βοστόνη, το Ντένβερ, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Οι οργανωτές υπολογίζουν επίσης ότι θα γίνουν άλλες 300 πορείες σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Λος Άντζελες και το Σιάτλ αλλά και πέρα από τα αμερικανικά σύνορα.

Photo:REUTERS/Shannon Stapleton

The post Εκατοντάδες χιλιάδες στις «πορείες των γυναικών» σ’ όλο τον κόσμο κατά του Τραμπ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα