Γνώρισε τον κόσμο των παιδιών με αναπηρία μέσα από μια καλοκαιρινή ανθρώπινη πρωτοβουλία

20:38 25/7/2017 - Πηγή: iPop

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ( Παvελλήvια Ομoσπovδία Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες ) διοργανώνει κατασκηνώσεις για άτομα με κάθε μορφή αναπηρίας, χαρίζοντας απλόχερα λίγο ήλιο, λίγο θάλασσα, ξεγνοιασιά και μερικές μέρες αναψυχής σε άτομα που πραγματικά το εκτιμούν.

Και ενώ για όλους εμάς τους υπόλοιπους αυτά θεωρούνται δεδομένα, υπάρχουν κάποια άτομα που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Αυτή τη δράση αναλαμβάνει η ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Ο Πρόεδρος της, Ιωάννης Λυμβαίος. μας λέει λίγα λόγια για το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων και

εμείς παίρνουμε μερικά μαθήματα ανθρωπιάς. Ή ίσως αναθεωρούμε λίγο τον κόσμο μας.

Τι είναι η ΠΟΣΓΚΑμεΑ;Η Παvελλήvια Ομoσπovδία Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), είναι το δευτεροβάθμιο όργανο με το οποίο εκπροσωπούνται τα άτομα που έχουν βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, δηλαδή άτομα με εγκεφαλική παράλυση, με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, καθώς επίσης και όλα τα ανήλικα άτομα με κάθε μορφή αναπηρίας. Εκπροσωπούνται δηλαδή άτομα που δεν μπορούν εκ της αναπηρίας τους να αυτοεκπροσωπηθούν, μέσω των γονέων τους που είμαστε εμείς αυτοί που υποστηρίζουμε τα παιδιά μας εφ’ όρου ζωής.Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα κατασκηνώσεων.Στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ είναι μέλη Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τα παιδιά και μέσω αυτού του δικτύου υπάρχει και η λειτουργία των κατασκηνώσεων.Είναι ένα κατασκηνωτικό πρόγραμμα που ενεργοποιείται σε όλη την Ελλάδα, απ’ την Αλεξανδρούπολη κατεβαίνοντας στο Πέραμο Καβάλας, στην Μεταμόρφωση και στο Σταυρό Χαλκιδικής, στο Στόμιο στη Λάρισα, στην Αττική στο Μαραθώνα, Καλαμάτα, Αμφιλοχία, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο και στη Χίο όπου μετέχουν άτομα με κάθε μορφής αναπηρία.

Εμείς, λοιπόν, οι γονείς μέσω των συλλόγων που έχουμε φροντίζουμε να βρούμε τους κατάλληλους συνοδούς για την υποστήριξη των παιδιών, και η ΠΟΣΚΑμεΑ αναλαμβάνει να κάνει την τελική κρίση των συνοδών και να πληρώσει τους συνοδούς για να υποστηρίξουν τα παιδιά μας αυτές τις 10 ημέρες.

Διακοπές πολύ σημαντικές, είτε για την κοινωνικοποίησή τους, αλλά βέβαια και για να απολαύσουν αυτό το αγαθό που λέγεται αναψυχή, που λέγεται ψυχαγωγία, ήλιος, θάλασσα, διακοπές. Και οπωσδήποτε για εμάς τους ίδιους τους γονείς για να ανασάνουμε αυτές τις δέκα ημέρες, να ξαναγεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας.

Τα δε άτομα που προέρχονται από ιδρύματα είναι ίσως και οι δέκα μοναδικές μέρες που έχουν για να δουν πεύκο, να δουν θάλασσα, να δουν ουρανό. Πόσο σημαντικό είναι και για εκείνα τα παιδιά αλλά και για τους εργαζόμενους να μπορέσουν να πάρουν την άδειά τους και ν’ αναπνεύσουν.Τι δραστηριότητες κάνουν τα παιδιά στις κατασκηνώσεις;Ό,τι δραστηριότητες γίνονται σε μια κατασκήνωση με παιδιά που δεν έχουν αναπηρία. Δηλαδή υπάρχει αθλητισμός, με προσαρμοσμένα τμήματα, παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση, κολύμβηση, καραόκε, διαγωνισμοί χορού, τραγουδιού, θεατρικά, τα πάντα. Ό,τι ακριβώς γίνεται σε μια κατασκήνωση όπου υπάρχει πληθυσμός χωρίς αναπηρία.Μέλημά μας και στόχος μας είναι οι κατασκηνώσεις αυτές να λειτουργήσουν μεικτά. Δηλαδή να είναι μεικτός πληθυσμός ατόμων με αναπηρία και χωρίς αναπηρία. Αυτό ήδη το έχουμε καταφέρει με ποιοτικά προγράμματα που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στην Κρήτη στην Κέρκυρα με μικτούς πληθυσμούς όπου εκεί πέρα υπάρχει και μια όσμωση των παιδιών αυτών της κοινωνικοποίησης που πρέπει να υπάρχει και της αλληλοαποδοχής της διαφορετικότητας.

Πως είναι η μεταξύ τους αλληλεπίδραση;Εξαιρετική. Θα σας πω χαρακτηριστικό παράδειγμα σε κατασκήνωση (δεν θα αναφέρω πού) που όταν πρωτοπήγαν τα παιδιά πριν από 6 χρόνια περίπου σε μεικτή λειτουργία κατασκήνωσης, με μερικά παιδιά από ιδρύματα εκεί κατευθείαν αντέδρασαν οι γονείς των παιδιών που ήταν απ’ τα σχολεία. Με πολλή δουλειά με τον δήμο και το προσωπικό της κατασκήνωσης καταφέραμε να κάνουμε κοινά προγράμματα.Την τελευταία μέρα λήξης της κατασκηνωτικής περιόδου που είχαν έρθει και οι γονείς, έκλαιγαν. Την επόμενη χρονιά ζητούσαν από μόνοι τους πριν πάνε να γράψουν τα παιδιά τους πότε θα είναι τα παιδιά αυτών των ιδρυμάτων για να ξανά είναι πάλι μαζί. Δύο απ’ τα παιδιά που είχαμε βάλει εμείς από τα ιδρύματα μετά από 6 χρόνια με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση είναι βοηθοί στελεχών της κατασκήνωσης.Πόσο σημαντική είναι αυτή η λειτουργία.Όταν δεν ξέρεις κάτι, η πρώτη σου αντίδραση είναι να το αποκρούσεις, να είσαι διστακτικός, να το βάζεις σε απόσταση.

Όταν το γνωρίσεις αρχίζεις πλέον να βρίσκεις τα σημεία εκείνα που σε φέρνουν κοντά του, που σε κάνουν να το ακουμπήσεις, να το μυρίσεις, να το δεις, να το αισθανθείς.Αυτό ακριβώς γίνεται με την αναπηρία. Τα προγράμματα που κάνουμε είναι προσαρμοσμένα. Για παράδειγμα «έλα στη θέση μου»: Σηκώνεται το άτομο με αναπηρία απ’ το αμαξίδιο και κάθεται το παιδί που δεν έχει αναπηρία και προσπαθεί να παίξει μπάσκετ ή να ρίξει τις κορίνες. Έρχεται στον κόσμο και στη θέση του άλλου παιδιού.Και αντίστοιχα βέβαια το παιδί με την αναπηρία προσπαθεί με προσαρμοσμένο τρόπο να ενταχθεί και να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες που κάνει στην καθημερινότητά του ένα παιδί χωρίς αναπηρία.Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ως διαδικασία και βέβαια τα αποτελέσματα είναι εξίσου σημαντικά. Είναι πολύ σημαντικά όμως και σε κατασκηνώσεις όπου υπάρχει αμιγής πληθυσμός με παιδιά με αναπηρία. Και εκεί είναι πολύ σπουδαίο γιατί τα προγράμματα της κοινωνικοποίησης που γίνονται έχουν επίσης πολύ μεγάλη συνεισφορά στη βελτίωση και στην ψυχική ανάταση των ατόμων αυτών.Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν θέλω να αναφερθώ σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.Πρώτον και κύριον ο πληθυσμός που φιλοξενείται έχει αυξηθεί, έχει υπερ-πολλαπλασιαστεί. Γιατί πλέον δεν είναι μόνο η κατασκήνωση με τα άτομα με αναπηρία αλλά είναι και η δυνατότητα των γονέων πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, να προσφέρουν στα παιδιά τους 10 μέρες ξεκούρασης, ανάπαυσης διακοπών.Τα χρήματα τα οποία δίνονται απ’ την ελληνική Πολιτεία είναι λίγα για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Θα πρέπει τα χρήματα αυτά ν’ αυξηθούν και βέβαια να υπάρξει ένας γενικότερος εξορθολογισμός της λειτουργίας συνολικά αυτού του κατασκηνωτικού προγράμματος. Δεν μπορούν δηλαδή οι συνοδοί που έρχονται, που είναι 24 ώρες με τον κίνδυνο αυτό να παίρνουν μόνο 300 ευρώ για όλη αυτήν την περίοδο.

Υπάρχουν επίσης πολύ μεγάλες καθυστερήσεις γενικότερα απ΄την Πολιτεία και τους δήμους να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι έγκαιρα έτοιμες οι κατασκηνώσεις να λειτουργήσουν. Δεν επιτρέπεται να είναι τέλη Ιουλίου και να υπάρχουν κατασκηνώσεις που δεν έχουν ακόμα λειτουργίες.Θα πρέπει να υπάρχει ένας συγχρονισμός της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να βγαίνουν οι απαραίτητες αποφάσεις, τα διάφορα έγγραφα έγκαιρα, τα ποσά έγκαιρα, ούτως ώστε να μπορούν οι κατασκηνώσεις να λειτουργούν από μήνα Ιούνιο μέχρι μήνα Αύγουστο.Το προσωπικό το οποίο απασχολείται επίσης χρειάζεται να ενισχυθεί. Για παράδειγμα στην ειδικότητα του γιατρού έχουμε τεράστιο πρόβλημα, δεν δέχονται οι γιατροί καθώς τα χρήματα είναι λίγα για να καλυφθεί η 24ωρη παραμονή τους μέσα στην κατασκήνωση. Θα πρέπει να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός του προγράμματος ούτως ώστε να μπεις σε νέες και πιο αποδοτικές βάσεις για τα άτομα τα οποία απευθύνεται.Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;Θα πρέπει οι γονείς να κλείσουν τ’ αυτιά τους στις διάφορες Κασσάνδρες που υπάρχουν ότι «εμείς με τα παιδιά σας πρέπει να κάνουμε». Όχι, «εμείς για τα παιδιά μας πρέπει να κάνουμε». Όλοι μαζί εμείς και εννοώ η ΠΟΣΚΑμεΑ, οι Σύλλογοι και οι μεμονωμένοι γονείς. Παρ’ όλα τα προβλήματα, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εμείς που έχουμε αναλάβει την ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια και επειδή σαν γονείς με ανθρώπους με αναπηρία είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε αισιόδοξοι δίνουμε την υπόσχεση ότι μέχρι τέλους θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και ν μαχόμαστε γι΄αυτό το πρόγραμμα που όλοι εμείς οι γονείς ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για τα ίδια μας τα παιδιά και για τις οικογένειές τους.

The post Γνώρισε τον κόσμο των παιδιών με αναπηρία μέσα από μια καλοκαιρινή ανθρώπινη πρωτοβουλία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα