Γιατί τα παιδιά που γυμνάζονται γίνονται πιο υγιείς ενήλικοι;

12:32 9/9/2017 - Πηγή: iPop
Την περασμένη εβδομάδα, η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας ανέφερε ότι 6 εκατομμύρια ενήλικοι μέσης ηλικίας στην Αγγλία κάνουν λιγότερο από 10 λεπτά άσκησης κάθε βδομάδα, διακινδυνεύοντας την υγεία τους. Όμως, πότε αρχίζει το πρόβλημα; Πέρυσι, μια μελέτη περιέγραψε τα παιδιά της Βρετανίας ως τα λιγότερο ενεργά στον κόσμο. Γιατί είναι, όμως, τόσο σοβαρό το να μην γυμνάζονται τα παιδιά από μικρά;

Η ενεργητική παιδική ηλικία μπορεί να έχει πολλά προφανή βραχυπρόθεσμα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ποσοστών παχυσαρκίας, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη δείχνουν ότι η άσκηση είναι ακόμα πιο κρίσιμη από ό, τι θα υποθέταμε ήδη.

Η Δανία και η Σουηδία που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο να γυμνάζονται τα παιδιά, έχουν σημαντικά μικρότερη επικράτηση των συνθηκών που σχετίζονται με το μεταβολισμό στα παιδιά. Οι ερευνητές εξέτασαν μια βάση δεδομένων που περιέχει τα αρχεία γυμναστικής των 1,2 εκατομμυρίων Σουηδών ανδρών που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1976. Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη άσκηση είχαν κάνει κατά την εφηβεία, τόσο πιο πιθανό ήταν να επιτύχουν επαγγελματικά.

Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας κατά την παιδική ηλικία, κάτι το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη δομή και τη λειτουργία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου, ειδικά σε περιοχές όπως ο ιππόκαμπος που εμπλέκεται στη μνήμη.

Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι νευροπροστατευτικές ιδιότητες της γυμναστικής είναι παρούσες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, με τα άτομα ηλικίας 60 και 70 ετών που γυμνάζονται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα από τα μακροχρόνια οφέλη της άσκησης νωρίς στη ζωή είναι στην πραγματικότητα ψυχολογικό.

Παράλληλα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα οστά διατηρούν μια «μνήμη» της άσκησης πριν την έναρξη της εφηβείας που διαρκεί πολύ και παρέχει οφέλη για την υγεία ακόμη και σε μια σχετικά καθιστική ενηλικίωση.

Photo: YakobchukOlena/Getty Images

Το άρθρο Γιατί τα παιδιά που γυμνάζονται γίνονται πιο υγιείς ενήλικοι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα