Γιατί στα παιδιά δεν αρέσει το σχολείο;

16:34 22/11/2014 - Πηγή: iPop

Κάθε μέρα η ίδια ιστορία…»Μανά δεν θέλω να ξαναπάω σχολείο,δεν μου αρέσει!». Πολλά παιδιά έχουν αυτή την άποψη, ακόμα και αν δεν είναι θύματα bullying . Και μεταξύ μας ούτε και σένα σου άρεσε το σχολείο όταν ήσουν μικρός! Και μπορεί τώρα να τραγουδάς «τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζω με τίποτα» αλλά τότε έβρισκες κάθε πιθανό τρόπο για μην πας. Αλήθεια τώρα γιατί σε κανέναν δεν αρέσει το σχολείο; Είναι κάτι σαν παράδοση ή όντως μπορεί να υπάρχει πραγματικός λόγος;

Σύμφωνα με τον γνωστικό επιστήμονα Daniel T. Willingham ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός. Ο Willingham είναι και συγγραφέας

και έχει γράψει κείμενο για το σχολικό σύστημα και οι περισσότερες εργασίες του έχουν πάρει διθυραμβικές κριτικές. Άρχισε να ψάχνεται με την ψυχολογία των μαθητών για το σχολείο όταν άκουσε ένα παιδί να λέει ότι δεν μου αρέσει το σχολείο γιατί είναι φυλακή. «Όντως το σχολείο είναι φυλακή και όσοι έχουν πάει σχολείο το ξέρουν αλλά δεν το λένε φωναχτά. Πως γίνεται, λοιπόν, οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους 18 χρόνια στη φυλακή; Πως επιτρέπει η κυβέρνηση μας που πιστεύει στην δημοκρατία και στην ελευθερία να υποχρεώνει τα παιδιά να πηγαίνουν φυλακή;» αναφέρει ο Willingham.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα το σχολείο και η φυλακή είναι ακριβώς το ίδιο. Απλά στη φυλακή πας γιατί διέπραξες έγκλημα ενώ στο σχολείο πας επειδή είσαι μικρός. Κατά τα άλλα και στα δυο σου αφαιρούνται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια.Και βέβαια και στα δυο υπάρχουν ποινές για συμμόρφωση.

Τα παιδιά όπως και κάθε άνθρωπος ποθεί την ελευθερία τους και δεν του αρέσει όταν κάποιος του την αφαιρεί. Η ελευθερία μπορεί να εκπαιδεύσει ένα παιδί. Όταν τα παιδιά εξερευνούν και παίζουν ελεύθερα με φυσικό τρόπο αναπτύσσονται πνευματικά. Στο σχολείο τους απαγορεύεται να ασχολούνται με αυτά που τους αρέσει και τους λένε τι πρέπει να κάνουν. Για αυτό δεν τους αρέσει το σχολείο.

Ο Willingham πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να μορφώνονται και να εκπαιδεύονται αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Πιστεύει σε μια πιο εναλλακτική ίσως πιο βιωματική. Μέσα από την εξερεύνηση και το παιχνίδι μπορούν να μάθουν εξίσου τα ίδια πράγματα με το σχολείο με πιο ευχάριστο τρόπο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Γιατί στα παιδιά δεν αρέσει το σχολείο; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα