Γιατί διαλύονται οι γάμοι; Ποιο είναι το δικό μας μερίδιο σε μια σχέση που δεν προσφέρει πια χαρά

19:11 22/11/2021 - Πηγή: iPop

Διαβάζω τη συνέντευξη που παραχώρησε η Adele στην Oprah Winfrey και στέκομαι κυρίως στο πόσο εξαιρετική δουλειά έχει κάνει με τον εαυτό της. Συνολικά, σε ψυχή και σώμα. Το έφτιαξε το μέσα και το έξω της κάνοντας ό,τι χρειάστηκε. Οι γάμοι που διαλύονται μοιάζουν με μια μάστιγα. Το 50% των γάμων που θα πάμε σύμφωνα με τα στατιστικά, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ρίξουν τους τίτλους του τέλους.

Όταν η αλήθεια έρχεται από ένα τεστ
σε ένα περιοδικό

Όταν ξεκινούν οι σχέσεις, οι γάμοι, η συγκατοίκηση, προφανώς ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς. Δεν ξεκινάς μια σχέση για να χωρίσεις, ή να ζεις μέσα σε μια σχέση σαν ζόμπι χωρίς χαρά και απόλαυση. Σίγουρα ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά τελικά αυτό δεν βγαίνει. Κάνεις την καρδιά σου πέτρα για τα παιδιά, για να μην έχουν «τη ρετσινιά» του παιδιού από διαλυμένη οικογένεια αλλά και αυτό το περιβάλλον που ζει το παιδί δεν είναι καλύτερο.

Και ενώ οι προθέσεις ήταν οι καλύτερες, τελικά πέφτει στα χέρια σου ένα τεστ σε περιοδικό ή σε μια σελίδα στο ΄Ιντερνετ και όλα μοιάζουν να ξεκαθαρίζουν και τα μάτια σου ανοίγουν και βλέπεις καθαρά αυτό που τόσο καιρό ήταν κάτω από τα μάτια σου και δεν μπορούσες να το δεις. Ο γάμος έχει πρόβλημα. Ο γάμος είναι αυτός που χρειάζεται δουλειά, η σχέση αυτή. Μην ρίχνεις ευθύνες στον εαυτό σου ή στον άλλον. Η σχέση δεν λειτουργεί σωστά ώστε να είστε και οι δυο ευτυχισμένοι συνολικά.

Είχα εμμονή με τις πυρηνικές οικογένειες

Γνωρίζω πολλά παιδιά που μεγάλωσαν σε οικογένειες που δεν ήταν μαζί οι γονείς τους. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ένα αίσθημα ενοχής, μια αποσκευή που το κουβαλούν για πολλά χρόνια μαζί τους, λες και εκείνα έφταιγαν που οι γονείς τους έκαναν λάθος επιλογές. Λες και εκείνα ζήτησαν να έρθουν σε αυτόν τον κόσμο. Λες και όλο το βάρος της προσωπικής ευτυχίας της μαμάς και του μπαμπά τους βαραίνει μόνο εκείνα.

Η Adele είχε εμμονή με τις πυρηνικές οικογένειες, όπως δήλωσε, γιατί αυτό της έλειπε από την παιδική της ηλικία. Είχε αυτό το αγκάθι μέσα της. Δεν ξέρω τίποτα άλλο για εκείνη, ξέρω μόνο ότι αυτή είναι μια εμμονή πολλών ανθρώπων. Η δημιουργία μιας πυρηνικής οικογένειας, το να συνάψουν έναν γάμο που να δουλέψει άψογα και το μόνο που να τους απασχολεί να είναι ότι σώθηκε το βούτυρο από το τραπέζι του πρωινού που κάποιος ξέχασε να αγοράσει.

Οι εμμονές, γενικά, είναι υπεύθυνες για πολλές δυστυχίες στη ζωή μας. «Έχω εμμονή με την καθαριότητα, έχω εμμονή με τον άνδρα μου, τον ζηλεύω με πάθος, έχω εμμονή με τη σοκολάτα, έχω εμμονή»… Έχω πείσει το μυαλό μου, ότι χρειάζομαι τόσο πολύ αυτό το πράγμα, κατάσταση κλπ που αν δεν το έχω νιώθω δυστυχία. Τι θα συμβεί αν δεν γίνει αυτό που έχω εμμονή;

Γιατί συνεχίζουμε να βάζουμε εμπόδια στον εαυτό μας; Ποιος είναι αυτός που κρατάει τα δεσμά;

Μόνοι μας μπλεκόμαστε μέσα σε αδιέξοδα μονοπάτια

Ήθελα να κάνω οικογένεια. Και όταν έκανα, δεν ήταν τελικά αυτό που περίμενα. Γιατί βρήκα τον πρώτο τυχόντα που «έκατσε» και ή αυτόν που με «ξεμυάλισε» και ενώ έβλεπα κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν, συνέχιζα. Γιατί συνεχίζω να ζω σε μια τέτοια σχέση; Για να κάνω οικογένεια, για να κάνω οικογένεια πριν τα τριάντα, για να μην πουν ότι έμεινα στο ράφι, για να μην λένε ότι αυτή είναι γεροντοκόρη. Και το μέσα; Τι γίνεται με αυτό το μέσα, που ξυπνάμε μια μέρα στα 40+ και δεν υπάρχει πουθενά νόημα;

Μόνοι μας μπήκαμε σε αυτόν το φαύλο κύκλο. Και μόνοι μας πρέπει να βγούμε. Σπάνια μιλάω για χωρισμό. Είναι το τελευταίο βήμα, για εμένα, αυτό που κάνεις όταν δεν υπάρχει τίποτα ζωντανό μέσα σου για τον άλλο. Όταν η θεραπεία δεν λειτουργεί για τη σχέση. Η Adele μίλησε πολύ όμορφα για τη σχέση που έχει σήμερα με τον πρώην σύζυγό της, δείχνει μεγάλη ωριμότητα ο τρόπος που μίλησε για εκείνον και την καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει με τον εαυτό της.

Με αγαπώ

Είναι το Α και το Ω. Αγαπώ εμένα και πιστεύω ότι είμαι ένας άξιος άνθρωπος για να αγαπηθεί. Όταν το καταλάβω αυτό, το εκπέμπω γύρω μου, είναι σαν ένα φωτεινό στεφάνι γύρω μου και αυτό είναι που έλκει ανθρώπους γύρω μου. Αν δεν σε αγαπήσεις και αν δεν πιστέψεις ότι αξίζεις την αγάπη, ή αν η αγάπη για τον εαυτό σου χρειάζεται προϋποθέσεις ή όρους, δεν θα την βρεις την αγάπη. Δεν θα την ανοίξεις την πορτούλα αυτή να μπουν άλλοι άνθρωποι στη ζωή σου.

Οι γάμοι που διαλύονται και πονούν τόσο πολύ, μπορεί να ξεκίνησαν έτσι, μπορεί να μπήκε πολύ νερό στο κρασί και των δύο και να ξεκίνησε αυτή η σχέση, ή ο γάμος, αλλά αυτό το αίσθημα του κενού μετά τον πρώτο ενθουσιασμό όταν έρθει θυμίζει ότι έχεις αφήσει έναν ανοιχτό λογαριασμό με το μέσα σου.

Μπορεί τελικά να ωριμάζουμε αργά και να χρειαστεί να γίνουν τα πράγματα που θα μας δείξουν την αλήθεια. Αλλά κάποτε θα τη δούμε! Όπως την είδε και η Adele. Και αναθεώρησε εμμονές και πεποιθήσεις που δεν τις επέτρεπαν να είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος.

Αν δεν νιώθεις με τον άνθρωπό σου, ελεύθερος να πεις τις πιο κρυφές σου σκέψεις, αν δεν απολαμβάνεις τη στιγμή που είστε μαζί, αν δεν αισθάνεσαι αυτό το γλυκό γαργαλητό, αυτήν την ανάγκη να τον φροντίσεις και να σε προστατέψει και εκείνος, τότε πώς; Πώς μπορεί να λειτουργήσει; Πριν πάρεις την απόφαση για γάμους και λουλούδια, για τη δέσμευση αυτή, να σε ρωτήσεις γιατί το κάνεις; Γιατί δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν (όσο δραματικό και αν ακούγεται) ή γιατί έφτασε η ώρα σου. Μην μπλέκεσαι σε ανόητα στερεότυπα, αυτό αφορά τη ζωή σου και την προσωπική σου ευτυχία και του ανθρώπου σου.

Ποιος είναι ο «από μηχανής θεός» της ζωής σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί διαλύονται οι γάμοι; Ποιο είναι το δικό μας μερίδιο σε μια σχέση που δεν προσφέρει πια χαρά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα