Γιάννης Βαρδής: Μία κουβέντα αποκλειστικά για άνδρες

09:31 9/5/2014 - Πηγή: iPop

Και στα εύκολα και στα δύσκολα ο Γιάννης Βαρδής παραμένει χαμογελαστός. Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμούς του καλού και ταπεινού παιδιού που του προσάπτουν όσοι τον ξέρουν καλά. Το ότι πιστέυει στον Θεό είναι γνωστό. Τον έχει βοήθησει μάλιστα σε δύσκολες στιγμές του. Το ipop τον συνάντησε και του ζήτησε να του πει όλα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος ο οποίος θέλει να επισκευτεί το Άγιο Όρος.

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που επισκέφτηκα το Άγιο Όρος για πρώτη φορά. Συνήθως ακούς καλά λόγια από κάποιον φίλο, ο οποίος σε

παίρνει μαζί του, ύστερα από παρακίνησή του, σε κάποια από τις επισκέψεις του. Έτσι κάπως παρακίνησα και εγώ τον ξάδερφό μου Κώστα Δόξα να έρθει.

Είναι καλό ο άνθρωπος που θα πάει για πρώτη φορά να έχει κάποιον «παλιό» μαζί του να τον κατατοπίσει. Έτσι τον προετοιμάζει στο τι θα δει.

Όλοι παθαίνουν πλάκα με το πόσο ωραίο είναι το μέρος αλλά κυρίως την ενέργεια του τόπου. Αισθάνεσαι αμέσως άνετα. Σε κάνουν και οι ασκητές να αισθανθείς. Όταν επισκεφτείς για πρώτη φορά μία μονή συνήθως δεν την αλλάζεις. Την οικειοποιείσαι. Σου βγάζουν εμπιστοσύνη οι ασκητές και πια την θεωρείς σπίτι σου. Πάντα επισκέπτομαι την μονή του Αγίου Παύλου Την προτελευταία κατά σειρά μονή όπως κοιτάς τον χάρτη. Έχω πάει ως επισκέπτης όμως και σε άλλες μονές αλλά πάντα επιλέγω τον Άγιο Παύλο για να μείνω.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Αν θελήσει κάποιος να επισκεφτεί μία μονή, πρέπει να πάρει τηλέφωνο την μονή, να τους πει τις επιθυμητές ημερομηνίες και να του ετοιμάσουν ένα παράβολο το οποίο πληρώνεις σε ένα ειδικό γραφείο στην Ουρανoύπολη, το τελευταίο δηλαδή χωριό – και μάλιστα πολύ γραφικό- πριν το Άγιο Όρος. Αν θυμάμαι καλά, το παράβολο κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ.

Υπογράφεις σε ένα βιβλίο, γράφοντας το όνομα σου και τον τόπο κατοικίας σου και το πόσες μέρες θα κάτσεις. Εκεί συνειδητοποιείς για πρώτη φορά ότι οι επισκέπτες προέρχονται όχι μόνο από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία φορά που ο προηγούμενος άνθρωπος που υπέγραψε ήταν ένας κύριος από το Μόναχο!

Στη συνέχεια παίρνεις το καραβάκι αργό ή γρήγορο που θα σε πάει στη μόνη σου. Για την δική μου μονή ο χρόνος άφιξης είναι τρεις ώρες με το αργό καράβι και 50 λεπτά με το γρήγορο. Το καραβάκι κάνει στάσεις και σε άλλες μονές. Το δικό μου καραβάκι σίγουρα περνάει από το Ρώσικο Μοναστήρι και την μονή του Αγίου Διονύσου. Εγώ πηγαίνω με τα πόδια για βόλτα από το μοναστήρι μου στο μοναστήρι της Αγίας Άννης, περίπου μία ώρα περπάτημα μακριά.

Όλα τα μοναστήρια έχουν απίστευτες ομορφιές. Καταρχήν το περιβάλλον είναι πανέμορφο. Είναι χτισμένα ψηλά και η θέα σου κόβει την ανάσα Επίσης ζεις μέσα στο πράσινο.

Στο μοναστήρι που πηγαίνω δεν έχει κελιά. Έχει δωμάτια. Κελιά υπάρχουν στα μοναστήρια που είναι στη μέση του τρίτου ποδιού που η πρόσβαση είναι ακόμα δυσκολότερη. Το κάθε δωμάτιο χωράει συγκεκριμένα άτομα. Άλλα δωμάτια έχουν λουτρό, αλλά δεν έχουν. Αλλά οι τουαλέτες είναι πεντακάθαρες. Οι ασκητές έχουν φροντίσει να βρεις καθαρές πετσέτες και παντόφλες. Υπάρχει ένας χώρος στο μοναστήρι όπου βγαίνεις να ξεσκάσεις. Εκεί μπορείς να καπνίσεις ή να συναναστραφείς και άλλους επισκέπτες ή μοναχούς. Εκεί βλέπεις κάθε λογής ανθρώπους, διαφορετικού κοινωνικού επιπέδου, μόρφωσης ή καταγωγής. Δηλαδή βλέπεις εκείνους που θα δεις και στο δρόμο ή το μετρό.

Το πρόγραμμα στα μοναστήρια είναι συγκεκριμένο. Θεωρώ τεράστιο λάθος να πας σε ένα τέτοιο μέρος για να κοιμηθείς. Προσωπικά ακολουθώ πιστά όλα τα στάδια της τελετουργίας.Το εγερτήριο είναι στις τρεις το πρωί. Χτυπούν ρυθμικά μία ξύλινη κατασκευή – σαν τάλαντα- σε σχήμα «Η». Αμέσως ξεκινάει η τετράωρη λειτουργία. Μπορεί να νυστάζεις λίγο αλλά περνάς καλά. Στις επτά το πρωί τελειώνει και αρχίζει το μεσημεριανό!Έχω φάει όσπρια, έχω φάει ψάρι. Συνοδευμένα με φέτα, σαλάτα ή ψωμί ή ένα φρούτο, νερό ή κρασί. Συνήθως είναι λιτοδίαιτοι. Ακολουθούν τις νηστείες και πηγαίνουν με το παλιό ημερολόγιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στις 7 Γενάρη, στην γιορτή μου, εκείνοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.Την πρώτη φορά που πηγαίνεις πεινάς πολύ. Γιατί δεν έχεις συνηθίσει τα ωράρια και τις ποσότητες του φαγητού. Την δεύτερη φορά πηγαίνεις περισσότερο προετοιμασμένος. Έχεις φροντίσει να προμηθευτείς κάτι από την Ουρανούπολη.Στον χώρο του φαγητού βρίσκονται όλοι μαζί. Από την μία γευματίζουν οι επισκέπτες και από την άλλη οι μοναχοί. Υπάρχει ένας μοναχός κατά τη διάρκεια του φαγητού που λέει την προσευχή. Επίσης υπάρχει και ο ηγούμενος της μονής. Όταν σταματήσει ο γέροντας να τρώει, σταματάει το διάβασμα και τότε σταματούν και οι επισκέπτες το φαγητό τους.Από την αίθουσα βγαίνουν πρώτα οι μοναχοί και σκύβουν το κεφάλι για να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες για το γεύμα.Μετά είσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θέλεις. Εκείνη την ώρα συνήθως επιλέγω μία βόλτα στην φύση ή μία επίσκεψη σε κάποια άλλη κοντινή μονή.Μετά ακολουθεί και άλλη λειτουργία και μετά το βραδινό το οποίο σερβίρεται στις 3 το μεσημέρι! Μπορείς βέβαια μετά το φαγητό να πας για καφέ στην κουζίνα του. Εκεί μπορεί να δεις και μοναχούς και να συνομιλήσεις μαζί τους. Θα προθυμοποιηθούν να σου φτιάξουν καφεδάκι (πάντα ελληνικό) ή κάποιες φορές μπορεί να ζητήσουν και από εσένα να τους φτιάξεις καφέ. Τους αρέσουν πολύ τα λουκουμάκια.

Οι μοναχοί είναι πολύ ανοιχτοί. Τους αρέσει η κουβέντα.Στις έξι η ώρα το απόγευμα ξεκινάει αν θες η εξομολόγηση. Η εξομολόγηση είναι προγραμματισμένη. Κρατάει όσο χρειάζεται ο καθένας να κρατήσει. Υπάρχει μόνος ένας πνευματικός. Ένας άνθρωπος δηλαδή που μιλάς μαζί του. Στην αρχή, την πρώτη φορά που πηγαίνεις είσαι αμήχανος. Αμέσως σε λύνει ο πνευματικός. Κάθεστε αντικριστά σε ένα μικρό δωμάτιο. Δεν είναι τόσο εξομολόγηση όσο ψυχοθεραπεία. Βγαίνεις από το δωμάτιο και δεν νιώθεις διαφορετικός. Την επόμενη μέρα και για αρκετό καιρό συνειδητοποιείς ότι είσαι γαλήνιος. Ό,τι έχεις μέσα σου το έχεις βγάλει.

Οι μονές στο Άγιο Όρος και ο τρόπος λειτουργίας δεν έχει καμία σχέση με μία συνοικιακή εκκλησία. Νομίζω πως οι άνθρωποι εκεί φτάνουν πιο κοντά στον ορισμό της Χριστιανοσύνης. Υπάρχει καλύτερη επαφή με τα Θεία.

Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι εκεί είναι πραγματικά φωτισμένοι. Δεν θα στο δείξουν όμως. Μόνο αν τους το ζητήσεις.Θυμάμαι ήμουν στην κουζίνα με τον ξάδερφό μου και στην άλλη πλευρά του δωματίου, κοντά σε ένα τεράστιο παράθυρο που έβλεπε το απέραντο γαλάζιο καθόταν ένας μοναχός. Συζητούσαμε ψιθυριστά και λέγαμε ότι κάνει κρύο και εκείνη την ώρα ο μοναχός μας λέει «παιδιά θα κλείσω το παράθυρο». Αργότερα μέσα στην εκκλησία σκέφτηκα ότι είμαι εκεί δύο μέρες και δεν έχω ανάψει καν ένα κεράκι. Με το που το σκέφτομαι έρχεται ένας μοναχός και μου δίνει ένα κεράκι και μου λέει «πήγαινε στην άλλη πλευρά, την πλευρά της Παναγίας και άναψε το κεράκι σου». Μου έχει τύχει να εξομολογούμαι και με σταματάει ο πνευματικός και μου λέει «υπάρχει ένα μηχάνημα μέσα ειδικό για τους όζους του θυρεοειδή, το έχεις δοκιμάσει;» Πράγματι, είχα πρόβλημα με τον θυρεοειδή και δεν του το είχα αναφέρει ποτέ.

Επίσης αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι θυμούνται ονομαστικά τους επισκέπτες τους. Άπαξ και τους πεις το όνομά σου έστω και μία φορά δεν το ξεχνούν ποτέ. Θυμάμαι μία φορά που πήγα κάποιος μοναχός είπε σε έναν άλλον ήρθε ο Γιάννης από την Αθήνα. Μου έκανε τρελή εντύπωση. Δεν έχουν ηλεκτρονικά μέσα ώστε να με γνωρίζουν. Έχουν ακούσει ότι είμαι τραγουδιστής αλλά δεν με ξέρουν. Μία φορά όταν μου ζήτησε ένας μοναχός , και μάλιστα μικρός σε ηλικία, να του πω ένα τραγούδι μου του τραγούδησα το «Ίσως». Όταν τελείωσα μου λέει πολύ ωραίο αλλά με συγχωρείς δεν το ξέρω. Το Άγιο Όρος σίγουρα έχει ενέργεια. Είναι ένα ευλογημένο μέρος.

Info!

1. Το καλοκαίρι θα περιoδεύσει τα live του μαζί με τον Γιώργο Λιανό , στις μεγαλύτερες πόλεις τις Ελλάδας και τις Κύπρου.

2. Στις επόμενες μέρες κυκλοφορεί το καινούριο του τραγούδι των Βασίλη Γαβριηλίδη και Θάνο Παπανικολάου με τίτλο «το καλό που σου θέλω» από την heaven.

3. Το ντουέτο με τον Μηδενιστή που κυκλοφόρησε από την Panik έχει κλεψει τις εντυπώσεις των ακροατών.

The post Γιάννης Βαρδής: Μία κουβέντα αποκλειστικά για άνδρες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα