Γιάννης Μπεχράκης: Έχω ακόμα εφιάλτες από όσα έζησα στη Μυτιλήνη

12:36 23/12/2015 - Πηγή: iPop

Ο φωτογράφος Γιάννης Μπρεχράκης, καλεσμένος στην εκπομπή Live U, της Πόπης Τσαπανίδου, μίλησε για τη βράβευσή του από την Guardian αλλά και για όλα όσα των στιγμάτισαν, φωτογραφίζοντας με την κάμερά του τους πρόσφυγες που έφταναν στα ελληνικά νησιά.

Φέτος το βραβείο του καλύτερου φωτογράφου η Guardian αποφάσισε να το δώσει στον Έλληνα φωτογράφο, Γιάννη Μπεχράκη, κάνοντας ένα μεγάλο ρεπορτάζ για το έργο του αλλά

και τις λήψεις του που συγκλόνισαν όλους όσους τις είδαν.

O ίδιος ωστόσο δηλώνει πως αυτή η διάκριση τον έφερε σε αμηχανία, καθώς πρόκειται για μια «διάκριση κρίσης», υπογραμμίζοντας πως το μεγαλύτερο βραβείο για τον ίδιο ήταν μεμονωμένες στιγμές που βίωσε στη Μυτιλήνη, αλλά και άλλες που είχαν να κάνουν με την προσφυγική κρίση όπως ο φακός του την απαθανάτισε:

Η μητέρα μιας συμμαθήτριας της κόρης μου, κατέβασε φωτογραφίες μου από το διαδικτυο και τις έδειξε στα παιδιά της, προκειμένου να εξηγήσει στα παιδιά της, τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες, ενώ ένας διάσημος Ιρανός δικηγόρος, πήρε μια φωτογραφία μου και με βάσει αυτή πραγματοποίησε μια καμπάνια για να βοηθήσει μια οικογένεια προσφύγων. Επίσης στις πιο σημαντικές στιγμές συγκαταλέγω και τις αγκαλιές των Σύρων προσφύγων, που μας έδιναν όταν έφταναν δειλά- δειλά στην ακτή.

Στην ερώτηση πως ο ίδιος αισθάνεται, ο Γιάννης Μπεχράκης απαντά:

Είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς, αισθάνεσαι υπόλογος. Είσαι ελπίδα για αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν το έργο μου και αναγνωρίζουν τη σημασία του, υπάρχουν όμως και άλλοι που πιστεύουν πως προσπαθώ να βγάλω λεφτά, εκμεταλλευόμενος τους πρόσφυγες και το δράμα αυτών των ανθρώπων.

Ερωτόμενος αν έχει λογοκριθεί κατά τη διάρκεια των φωτογραφικών του λήψεων, ο ίδιος δηλώνει:

Δεν έχω λογοκριθεί όμως μερικοί μου έχουν ζητήσει να κατεβάσω την κάμερα. Συνταξιούχοι που δεν ήθελαν τα παιδιά τους να τους δουν να περιμένουν στις ουρές που σχηματίζονταν έξω από τις τράπεζες το καλοκαίρι ή πρόσφυγες από τη Συρία που δεν ήθελαν να τους δουν οι οικογένειες τους πίσω στη Συρία.Έχω ωστόσο λογοκρίνει τον εαυτό μου και έχω αποφασίσει να κατεβάσω την κάμερα, όταν χρειάστηκε να βοηθήσω πρόσφυγες δίνοντας τους τις πρώτες βοήθειες.

Τέλος ο φωτογράφος, Γιάννης Μπεχράκης, δήλωσε πως ακόμα και σήμερα έχει εφιάλτες από τα όσα έχει ζήσει και πως δεν ήταν λίγες οι φορές που ενώ βρισκόταν στη Μυτιλήνη, τηλεφωνούσε στη γυναίκα του, ξεσπώντας σε κλάματα.

The post Γιάννης Μπεχράκης: Έχω ακόμα εφιάλτες από όσα έζησα στη Μυτιλήνη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα