Για σένα που είχες μόνο μια δουλειά να κάνεις και αυτή ήταν η σημαντικότερη όλου του κόσμου

19:31 29/12/2022 - Πηγή: iPop

Ποια είναι τελικά η ευθύνη που έχουν οι γονείς των παιδιών που κάνουν bullying; Το bullying είναι μια πραγματικότητα που μοιάζει λες και αυτό είναι το φυσιολογικό στα σχολεία πια και όπου υπάρχουν παιδιά. Κάθε μέρα κάτι νέο βγαίνει στην επιφάνεια. Αυτοκτονίες παιδιών που δεν άντεξαν την βία όποιας μορφής, παιδιά που καταφεύγουν στα χάπια και τη θεραπεία, παιδιά που κλείνονται στον εαυτό τους επειδή εκεί έξω γονείς μεγαλώνουν τέρατα. Και πώς το κάνουν αυτό; Με την απουσία τους φυσικά.

Κεφάλαιο: Γονείς και bullying

«Το

παιδί σου κάνει bullying» σε καλεί ο δάσκαλος μια μέρα στο σχολείο και σου λέει ότι το παιδί σου χτυπάει, κάνει τη ζωή κόλαση σε ένα άλλο παιδί, ότι του κάνει διαδικτυακό πόλεμο και γενικά ένα άλλο παιδί βασανίζεται από το παιδί σου και τις παρέες του και εσύ πέφτεις από τα σύννεφα.

Το παιδί μου αποκλείεται, το παιδί μου είναι καλό παιδί, το παιδί μου δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Αυτό το λέει το στόμα σου αλλά μέσα σου λες άλλα. Ξέρεις κατά βάθος ότι αυτή είναι η αλήθεια αλλά είσαι ανίκανος να παραδεχτείς ότι ενώ είχες μόνο μια δουλειά να κάνεις απέτυχες.

Κανένα παιδί δεν γεννιέται κακό, βασανιστής, αλήτης, bullies, ρατσιστής, με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Κανείς μας. Αν αυτό που βλέπεις μπροστά σου δεν σου αρέσει δεν φταίει εκείνο. Πάρε έναν καθρέφτη και κοίτα μπροστά σου. Αυτός είναι ο φταίχτης και εκείνος που δημιούργησε το τέρας. Δεν είναι τυχεροί οι άλλοι γονείς που τους «έτυχαν» καλά παιδιά. Δεν είναι τύχη, είναι ένας σωρός από άλλα πράγματα.

Αξίες

Τι αξίες έχει πάρει το παιδί σου από το σπίτι του; Γνωρίζει τι είναι σεβασμός; Γνωρίζει τι είναι αγάπη, αλληλεγγύη; Γνωρίζει τι θα πει η λέξει ΌΡΙΑ; Μάλλον όχι. Πώς να τη γνωρίζει όταν το έχεις ξέφραγο αμπέλι. Όταν από μωρό του επιτρέπεις να είναι ένας παντοδύναμος τύραννος που δεν γνωρίζει τη λέξη όχι; Αυτή η λέξη μαθαίνεται σε μικρή ηλικία, όταν του ξεκαθαρίζεις ποια είναι τα όριά του. Πού σταματά και πού ξεκινά η ελευθερία του.

Θα μου πεις «πώς να το μάθει αυτό;» όταν έχεις το ηλεκτρονικό στο χέρι και σκρολάρεις ανελέητα στο Instagram τις ζωές των άλλων; Όταν το αφήνεις να κάνει το ρόλο σου, η τηλεόραση, το τάμπλετ, η μανούλα σου, που έχει το εγγόνι της μη στάξει και μη βρέξει, οι ξένες γυναίκες.

Αν ήξερε το παιδί σου ότι η βία δεν είναι μέσο επίλυσης των διαφορών μας σε κανένα επίπεδο, δεν θα το χρησιμοποιούσε ποτέ. Αν ήξερε ότι είναι αποδεκτή και η αντίθετη γνώμη και το να είσαι διαφορετικός, τότε δεν θα ασχολείτο με το πώς είναι οι άλλοι και πώς δεν είναι. Δεν θα έπαιρνε τίποτα με τη βία, θα σεβόταν όλους τους ανθρώπους.

Το καταλαβαίνεις ότι με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι του δίνεις το παράδειγμα να φερθεί όπως φέρεται; Αυτό το τέρας εσύ το δημιούργησες και αυτή είναι η αλήθεια που δεν μπορείς σήμερα να αποδεχτείς.

FreepikΠώς θα αλλάξει αυτόΔεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις μέχρι τα 6-7 που ουσιαστικά έχουν μπει οι βάσεις. Αυτό το γνωρίζουν οι γιατροί και οι ειδικοί που σκεπάζουν τα παιδιά αυτά και προσπαθούν να φτιάξουν όλα αυτά που οι γονείς ήταν ανίκανοι να κάνουν. Αν έχεις σήμερα ένα μικρό παιδί μάθε του τα όρια του. Μέχρι πού επιτρέπει στους άλλους να επεμβαίνουν στην ελευθερία του και το σώμα του και μέχρι που του επιτρέπεται να επεμβαίνει στις ζωές και τα σώματα των άλλων. Πες του όχι. Τα όχι θα το βοηθήσουν όχι το σε-όλα-ναι! Ασχολήσου εσύ και ο πατέρας του με το παιδί σας. Είναι μόνο δική σας δουλειά. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, κάποιες φορές κουραστικό αλλά όταν το κάνατε φαινόσασταν και οι δύο πολύ ενθουσιασμένοι και πλήρεις. Αυτά τα λίγα λεπτά απόλαυσης σε φέραν μπροστά σε μια δέσμευση που κρατά για πάντα. Εύχομαι να είσαι το ίδιο ενθουσιασμένος όπως τότε…Ενημερώσου! Το δεν ξέρω, δεν διάβασα, δεν άκουσα, δεν είναι απάντηση. Όλοι οι Δήμοι έχουν προγράμματα σχολών γονέων δωρεάν. Κανείς δεν ξέρει πώς να είναι σωστός γονιός. Παρακολουθεί, διαβάζει, μαθαίνει, είναι ανοιχτός. Δεν λαμβάνει σαν δεδομένες τις συμπεριφορές της μάνας του που σε μεγάλωσε στα 80’S και είδαμε τι κατάληξη έχουν οι σημερινοί 30ρηδες και οι 40ρηδες, όλοι τα απογεύματα στους καναπέδες των ψυχολόγων και ψυχιάτρων να κατεβάζουν τα ζάναχ με τις κούτες μπας και αντέξουν να ζήσουν τη μίζερη ζωή που μπήκαν μέσα της.Για σένα που βίωσες και βιώνεις το bullying

Αγαπητό μου παιδί, λυπάμαι για όλα όσα έζησες. Εύχομαι να μην τα είχες ζήσει, όμως θέλω να ξέρεις κάτι και αυτό σου το λέω από την πείρα της ζωής μου μέχρι σήμερα. Σχεδόν όλοι αυτοί οι πετυχημένοι άνθρωποι που βλέπεις εκεί έξω, όταν ήταν στην ηλικία σου, βίωσαν αυτά ή περίπου αυτά που έζησες εσύ τώρα.

Κάποιο ανθρωπόμορφο τέρας εκεί έξω, θεωρούσε ότι είχε την δικαιοδοσία και την δύναμη, να τον χτυπάει, να τον προσβάλει, να του κάνει τη ζωή κόλαση, να τον κοροϊδεύει, να θεωρεί ότι είναι ανώτερος. Αν δεν υπήρχε αυτό το άτομο, δεν θα δυνάμωνε, δεν θα ανακάλυπτε τη δύναμή του, δεν θα του βούλωνε το στόμα μια και καλή.

Φυσικά δεν είναι αυτός ο δρόμος που περνάς για την επιτυχία. Μπορείς να περάσεις και με τη δύναμη, με το όχι με τα όρια, με το να ΜΙΛΗΣΕΙΣ και να το σταματήσεις εκεί. Όμως πολλοί πετυχημένοι που μίλησαν για το παιδί που ήταν κάποτε είπαν ότι είχαν τέτοιους «ανθρώπους» στη ζωή τους.

Να ξέρεις ότι είμαι μαζί σου, σε υποστηρίζω με όλη μου τη δύναμη και το ξέρω ότι μια μέρα δεν θα χρειάζεται να κρύβεσαι, δεν θα φοβάσαι, δεν θα νιώθεις ενοχές και ότι φταις εσύ, εσύ είσαι ο μόνος που δεν φταίει. Και κάτι τελευταίο, ο Bullie είναι ένας άνθρωπος που φοβάται, που νιώθει ότι δεν αξίζει, που βλέπει ότι έχεις κάτι και το ζηλεύει, γι’αυτό φέρεται έτσι. Για να σου ρίξει λάσπη στη λάμψη σου και να μην λάμπεις πια, γιατί ξέρει ότι εκείνος δεν έχει φως μέσα του. Δεν ξέρει ότι όλοι αξίζουμε, δεν του το είπε ποτέ κανείς, δεν του δίδαξαν τον τρόπο να πάει προς το φως ο ίδιος.

Γονιέ: Είχες μόνο μια δουλειά να κάνεις! Για εσένα που το παιδί σου κάνει bullying στα άλλα παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Για σένα που είχες μόνο μια δουλειά να κάνεις και αυτή ήταν η σημαντικότερη όλου του κόσμου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα