Γεροβασίλη: Οι βάσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Αθήνας- Θεσμών έχουν ήδη τεθεί

13:34 29/3/2016 - Πηγή: iPop

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Τρίτη η Όλγα Γεροβασίλη διαβεβαίωσε πως οι βάσεις για να ολοκληρωθεί η συμφωνία Αθήνας- Θεσμών έχουν τεθεί και παράλληλα τόνισε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 4 Απριλίου.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε πως θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή

και δήλωσε πως σ΄αυτό ρυθμίζονται και τα εξής ζητήματα:

«Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών. Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».Ρυθμίζεται διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και
Ζητήματα προσωπικού.

Η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως «στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως ασφαλούς τρίτης χώρας» και τόνισε ότι «εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται».

Τα εν λόγω ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία:

«Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεωνΤηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της ΓενεύηςΑπαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης».

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος εστίασε στη «δημιουργία 30.000 θέσεων φιλοξενίας πριν από τα μέσα Απριλίου».

Για την Ειδομένη:

«Έχει αρχίσει ήδη η εθελοντική απομάκρυνση προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που η κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες μέρες να αυξηθούν. Θα επιδιώξουμε συζήτηση επί της ουσίας» απόψε στη Βουλή».

Για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή:

«Στόχος να πληροφορηθεί ο λαός ποιοι φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης και ποιοι επιθυμούν τη συγκάλυψη συγκεκριμένων υποθέσεων. Η Κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα».

Και είπε πως ελπίζει η Νέα Δημοκρατία «να υιοθετήσει ανάλογη στάση».

Και όταν ερωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητήσει πρόωρες εκλογές, «θα πρέπει να σκεφτεί αν και αυτό είναι προς το συμφέρων της χώρας».

Η Κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, επίσης ζήτησε εξηγήσεις για τις σχέσεων της Ν.Δ. με το κύκλωμα εκβιαστών και κατηγόρησε την Γ. Κουμουτσάκο για «έλλειψη ψυχραιμίας» αναφορικά με την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε:

Επί ένα μήνα ζητούνται εξηγήσεις από τη ΝΔ για τις έμμισθες σχέσεις που αποκαλύφθηκε και απεδείχθη ότι διατηρούσε ή διατηρεί με κύκλωμα εκβιαστών και η έμμισθη σχέση έχει αποκαλυφθεί. Το αυτονόητο έπραξα με τη δήλωση μου, έπραξα το αυτονόητο ζητώντας εξηγήσεις από τη ΝΔ και τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ζητώντας να απαντήσουν επί της ουσίας

«Περιμένουμε το βράδυ να δώσουν πειστικές απαντήσεις, όχι προς εμάς αλλά προς τον ελληνικό λαό που περιμένει» πρόσθεσε και δήλωσε:

«Αυτή η μεγάλη σκόνη δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας, κατά το φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Καλοδεχούμενη και η αγωγή, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» επισήμανε η Όλγα Γεροβασίλη.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Γεροβασίλη: Οι βάσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Αθήνας- Θεσμών έχουν ήδη τεθεί appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα