Γ.Αμανατίδης: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια πραγματικότητα και πρέπει όλοι να την σεβαστούν»

11:55 23/11/2016 - Πηγή: iPop

Θέση πήρε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν για την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης, τονίζοντας πως η Συνθήκη είναι «μια πραγματικότητα που όλοι πρέπει να σεβαστούμε». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μίλησε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη και σημείωσε πως «η ρητορική που αναπτύσσεται σε σχέση με τους αναθεωρητισμούς για εμας είναι αδιανόητη», ενώ ξεκαθάρισε πως «εμείς προβάλουμε τη θέση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

Ο κ. Αμανατίδης σχολίασε τις δηλώσεις

του Τούρκου πρόεδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας πως απευθυνόταν σε εσωτερικό ακροατήριο, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι υπήρχε άμεση απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις των ηγετών θα πρέπει να αποτιμώνται και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Θα εκτιμήσουμε αν αυτό σημαίνει κάποια αλλαγή της πολιτικής, το πιο πιθανό είναι ότι ήταν μια αποσπασματική αναφορά, επειδή οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια πραγματικότητα και πρέπει όλοι να την σεβαστούν

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στις δηλώσεις του ότι η Συνθήκη έχει υπογραφεί από έναν μεγάλο αριθμό χωρών και θεωρείται δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο η συμπαράσταση στην Ελλάδα αναφορικά με αυτά το θέμα.

Όλοι οφείλουν να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη της Λωζάνης και όλο το διεθνές δίκαιο είναι όντως μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο, την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό κι αν τους φαίνεται αυτό

Ο κ. Αμανατίδης σχολίασε όμως και τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού εξηγώντας ότι «η Ελλάδα στήριξε τη ενίσχυση των διήμερών σχέσεων απλά η ρητορική αυτή υπονομεύει το κλίμα εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση έγινε ξεκάθαρο ότι η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας εντάσσεται στις προϋποθέσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ».

Μάλιστα ο κ. Αμανατίδης σχολιάζοντας χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού της Αλβανίας επισήμανε πως «θεωρώ ότι κινήθηκε σε ένα απολογητικό ύφος σε σχέση με τη ρητορική που ανέπτυξε, η άποψη μου είναι ότι πρέπει να πάμε βήμα-βήμα. Χωρίς τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί δεν πρόκειται να γίνει ένταξη στην ΕΕ».

The post Γ.Αμανατίδης: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια πραγματικότητα και πρέπει όλοι να την σεβαστούν» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα