Φτιάχνοντας σαπούνια στο Κονγκό την εποχή του κορονοϊού

19:11 11/12/2020 - Πηγή: iPop

«Μάθε τέχνη κι άστηνε, κι αν πεινάσεις πιάστηνε» έλεγαν οι παλιοί. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έκανε και η Furaha, μια αγρότισσα 39 χρονών, παντρεμένη και μητέρα 6 παιδιών από το Nyiaragongo της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κι από ό,τι φαίνεται, η «τέχνη» αυτή της έλυσε πολλά προβλήματα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία.  Φτιάχνοντας σαπούνια στο Κονγκό την εποχή του κορονοϊού…

Η Furaha, μαζί με άλλες γυναίκες της ομάδας Maendeleo, όπως ονομάζονται, έμαθε να τολμάει και να πειραματίζεται με νέα

υλικά και προϊόντα. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε ως μια εναλλακτική απόκτησης εισοδήματος για τις γυναίκες του Nyiaragongo, που έβλεπαν ότι ως αγρότισσες δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις πολυμελείς οικογένειές τους. Κάπως έτσι η ActionAid, που είχε ήδη δράση στη συγκεκριμένη περιοχή, πρότεινε στις γυναίκες να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους και τους έδειξε πώς να φτιάχνουν ένα προϊόν για το οποίο πάντα θα υπάρχει ζήτηση: Σαπούνια! 

Οι γνώσεις για τα σαπούνια στο Κονγκό αποδείχθηκαν σωτήριες

Αυτό που ακολούθησε, βέβαια, ήταν εντελώς απρόσμενο. Με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και να φτάνει στο Κονγκό, οι γνώσεις για την παρασκευή σαπουνιών στάθηκαν σωτήριες. Την ώρα που όλα γύρω τους έμοιαζαν να καταρρέουν και οι άνθρωποι έχαναν τις δουλειές τους, η Furaha και οι φίλες της απέκτησαν σταθερό εισόδημα. Μοναδικό τους μέλημα ήταν η υγεία τους και η υγεία των αγαπημένων τους προσώπων. Το άγχος για το καθημερινό φαγητό της οικογένειας έγινε παρελθόν.

Δεν το λες και λίγο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι με την καραντίνα και τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία, ο κόσμος πεινούσε τόσο που άρχισε να μπαίνει κρυφά στα χωράφια και τις αποθήκες για να κλέψει τρόφιμα. Από την οικογένεια της Furaha έκλεψαν τις πατάτες που είχαν βγάλει από το χωράφι τους. 

«Ο κορονοϊός είναι χειρότερος κι από τον έμπολα» λέει η Furaha. «Δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο. Η τοπική οικονομία κοντεύει να καταστραφεί. Εμείς εδώ είμαστε κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα. Πριν τον κορονοϊό, πηγαίναμε για τις αγορές μας στη Ρουάντα ή σε πόλεις κοντά στα σύνορα, όπως η Goma, το Rutshuru ή το Masisi. Μετά, όμως, μπήκαμε σε καραντίνα και δεν μας επέτρεπαν να βγούμε έξω από τα χωριά μας. Έτσι, δεν μπορούσαμε ούτε να αγοράσουμε αυτά που χρειαζόμασταν, ούτε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Τρώγαμε ό,τι βγάζαμε από το χωράφι μας, αλλά η σοδειά φέτος δεν ήταν καλή. Και βέβαια, δεν είχαμε ούτε ποικιλία στο φαγητό μας, ούτε μπαχαρικά για το μαγείρεμα όπως πριν. Αυτά όλα τα παίρναμε από τις μεγάλες πόλεις. Αν δεν είχαμε τα σαπούνια, δεν ξέρω τι θα κάναμε!».

Με τον κορονοϊό και τη σύσταση των ειδικών για συχνό πλύσιμο των χεριών, τα σαπούνια αποδείχθηκαν κερδοφόρα επιχείρηση για τις γυναίκες της ομάδας Maendeleo. Οι δουλειές τους πάνε περίφημα. 

«Τώρα, πέρα από τα προϊόντα που βγάζουμε από το χωράφι μας, έχουμε και 7 περίπου δολάρια την εβδομάδα από τα σαπούνια. Παλιά που είχαμε μόνο το χωράφι, υπήρχαν φορές που δεν τα βγάζαμε πέρα. Άμα πουλούσαμε μέρος της σοδειάς για να καλύψουμε κάποια έξοδα, μετά δεν είχαμε να φάμε. Τώρα τα σαπούνια μάς έχουν λύσει τα χέρια», προσθέτει η Furaha.

Τα σαπούνια έτυχε να είναι όντως μια κερδοφόρα επιχείρηση αυτό το διάστημα. Και αυτά, όμως, να μην υπήρχαν, η Furaha και η παρέα της θα τα κατάφερναν πάλι μια χαρά. Εξάλλου, είναι κάτι που το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν, όταν διεκδίκησαν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και την απόκτηση εισοδήματος, σε πείσμα των παραδόσεων που ήθελαν τις γυναίκες αποκλειστικά και μόνο στο σπίτι. Πολύ σημαντικό, βέβαια, ότι είχαν σύμμαχό τους την ActionAid, μια οργάνωση που στηρίζει τις γυναίκες σε κάθε τους βήμα.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τις δράσεις της ActionAid μέσω του προγράμματος Αναδοχής. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φτιάχνοντας σαπούνια στο Κονγκό την εποχή του κορονοϊού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα