Έξοδο από την κρίση ή αλλιώς πτώση στον γκρεμό βλέπει ο Τσακαλώτος

13:30 29/11/2016 - Πηγή: iPop

Την εκτίμηση του πως η χώρα ή θα βγει από την κρίση ή τελικά θα πέσει στον γκρεμό εξέφρασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, πως ο Δεκέμβρης θα είναι ένας κρίσιμος μήνας και τόνισε «ή θα βγούμε από την κρίση ή θα πέσουμε στον γκρεμό».

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για δεύτερο Εurogroup μετά την 5η Δεκεμβρίου και σημείωσε:

Ο Δεκέμβριος

που μας έρχεται είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015. Θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της οικονομίας και την δυνατότητά μας να πετύχει ο οδικός χάρτης

Για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης:

«Ο δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αντιμετωπίζει δύο σημαντικά αγκάθια» και σημείωσε:

Εντός τους ερχόμενου Ιανουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει το ρευστό σκηνικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις πιθανότητες ρύθμισης του χρέους

Για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου:

«Η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία που ευελπιστεί ότι τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρξει κι άλλο Εurogroup, αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε σε ποσοτική χαλάρωση που θα οδηγήσει και σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls» είπε και απαρίθμησε τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης που, όπως τόνισε είναι:

«Μεταρρυθμίσεις: Η συζήτηση είναι διαδοχική και αφορά και την κάλυψη των στόχων για το 2017 – 2018Δημοσιονομικοί στόχοι 2017 – 2018. Το ζήτημα είναι αν ο στόχος του πλεονάσματος θα μείνει στο 3,5% ή θα μειωθεί ή θα μείνει στο 3,5%για λίγο χρόνια και μετά θα μειωθεί. Το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα στην περίπτωση που τα πλεονάσματα είναι πάνω του 1,5%. Εγώ τους απάντησα πως πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων και πως το ΔΝΤ δεν πρέπει να πιέζει τον αδύναμο παίκτη αλλά όσους αρνούνται την ρύθμιση του χρέους.Το τρίτο κομμάτι είναι το χρέος. Εως τον Ιανουάριο οι λεπτομέριες θα έχουν αποκαλυφθεί και θα ξέρουμε τις διαστάσεις των τριών κομματιών».Για τον προϋπολογισμό:

«Είναι απεικόνιση της πολιτικής μας από την πλευρά φόρων και δαπανών. Έχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες όπως όλοι οι προϋπολογισμοί στην κρίση. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούμε να ευνοήσουμε και άνθρωποι που αδικούμε. Η προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε ευπαθείς ομάδες και να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Περιμένουμε αποτελέσματα στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όλα αυτά ονομάζονται μη παραμετρικά μέτρα και δεν μετρούν στους στόχους. Αυτό είναι το κακό. Το καλό είναι ότι έρχονται και σου δίνουν δημοσιονομικό χώρο» εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών.

Αναφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής:

«Είναι σημαντικά τα ποσά που περιμένουμε από την πάταξη φοροδιαφυγής. Έχουμε νέο σύστημα για τον εντοπισμό καταθέσεων και σύγκρισης με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις. Περιμένουμε χρήματα από εκεί. Καθώς έρχονται έσοδα από αυτό το τομέα θα ελαφρύνουμε φορολογία» σημείωσε.

Για το επενδυτικό κλίμα:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι «Το επενδυτικό κλίμα καλυτερεύει» και πρόσθεσε ότι «επενδυτές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να έρθουν στην χώρα μας εφόσον υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση του χρέους».

Κλείνοντας ο Υπουργός έστρεψε τα πυρά του κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που κατηγόρησε νωρίτερα την κυβέρνηση για απομόνωση από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις τονίζοντας «τέτοια απομόνωση έχουμε να δούμε από το 1956 που η Γκρέις Κέλι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα του Μονακό και η Λαίδη Νταϊάνα τον πρίγκιπα Κάρολο».

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Έξοδο από την κρίση ή αλλιώς πτώση στον γκρεμό βλέπει ο Τσακαλώτος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα