Έτσι θα πεις «όχι» στη μελαγχολία των Χριστουγέννων

17:00 24/12/2019 - Πηγή: iPop

Για ορισμένους ανθρώπους τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Λατρεύουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα φωτάκια, τους στολισμούς, τη ζεστή σοκολάτα. Για άλλους πάλι τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά: Η μελαγχολία τα Χριστούγεννα τους χτυπά την πόρτα. 

Δεν χρειάζεται να πιεστούμε για να είμαστε χαρούμενοι

τα Χριστούγεννα επειδή «πρέπει». Καμία γιορτή και καμία κατάσταση δεν μπορεί να σου υπαγορεύσει το πώς θα νιώθεις. Μπορεί να μην έχεις όρεξη να βγεις και να γιορτάσεις, να μην απολαμβάνεις τόσο πολύ το οικογενειακό τραπέζι και το κρύο να παίζει ακόμη περισσότερο με τη διάθεσή σου.

Το θέμα είναι πως όλο το «νόημα» των Χριστουγέννων είναι ότι «πρέπει» να είσαι χαρούμενος, «πρέπει» να τραγουδάς, «πρέπει» να είσαι στο mood και στο ιδιαίτερο αυτό πνεύμα. Κι αν δεν είσαι;

Η μελαγχολία τα Χριστούγεννα υπάρχει. Και γενικά η μελαγχολία και η κατάθλιψη δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το συναίσθημα; Τι μπορείς να κάνεις και να πεις «όχι» στη μελαγχολία τα Χριστούγεννα;

 Ξεκίνα απ’ τα βασικά…

Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά κατά τη διάρκεια των γιορτών, φρόντισε τον εαυτό σου.

Είτε πας ένα ταξίδι είτε μείνεις σπίτι, τότε μην ξεχάσεις να φροντίζεις τον εαυτό σου, όσο κι αν αλλάξει η ρουτίνα σου. Για παράδειγμα, αν η δική σου self-care ρουτίνα όταν νιώθεις down είναι να καθίσεις λιγάκι μόνος σου και να χαζέψεις στο Netflix, τότε βρες τον χρόνο και κάντο. Προτεραιότητά σου θα πρέπει να είναι να κάνεις πράγμα που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Απλά επειδή είναι Χριστούγεννα δεν σημαίνει πως θα θυσιάσεις τη ρουτίνα σου και θα μπεις στο πρόγραμμα κάποιου άλλου.

Πρέπει να κοιμάσαι αρκετά, να τρως σωστά και να διαχειρίζεσαι το πόσο θα πίνεις. Γιατί αν κάνεις τα πάντα για να κάνεις τους άλλους να νιώσουν καλά… τότε χάνεις τον εαυτό σου.

Μίλα για αυτό

Όταν νιώθεις μια μελαγχολία τα Χριστούγεννα, τότε είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μιλήσεις για αυτό στους ανθρώπους που είναι γύρω σου. Αντί να κρύβεις τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου, αντί να αποφεύγεις τους φίλους και την οικογένειά σου, προσπάθησε να τους μιλήσεις και βοηθήσέ τους να σε καταλάβουν.

Μόνο εκείνοι μπορούν άλλωστε να σε υποστηρίξουν και να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.

Μερικές απ’ τις καλύτερες διαφημίσεις για τα Χριστούγεννα 2019!

Μείνε μακριά απ’ τα social media

Ακόμη ένα σημαντικό step. Τα social media μπορεί να βλάψουν τη ψυχική σου υγεία και την περίοδο των γιορτών αυτό το αίσθημα μπορεί να γίνει πιο έντονο καθώς όλοι ανεβάζουν τις πιο «χαρούμενες» στιγμές τους.

Προσπάθησε,λοιπόν, να περιορίσεις τη χρήση των social media. Κλείσε για λίγο το Facebook και το Instagram καθώς έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχολογία σου ειδικά όταν νιώθεις μοναξιά.

Αντ’ αυτού διάβασε ένα βιβλίο, δες την κολλητή σου, δες μια ταινία, άκου λίγη μουσική.

Κάνε κάτι διαφορετικό

Μπορεί το να βγεις από το σπίτι σου να είναι ένας τέλειος τρόπος για να αποσπάσεις την προσοχή σου από όλη την πίεση της εορταστικής περίπου. Κάνε κάτι διαφορετικό και μη μείνεις στο σπίτι.

Ξέρεις πόσες δραστηριότητες υπάρχουν που μπορεί να σε ενθουσιάσουν; Πράγματα που πάντα είχες την περιέργεια να δοκιμάσεις και τώρα ήρθε η ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα πραγματικά γνωρίζεις για τα Χριστούγεννα;

Photos: Pexels

Το άρθρο Έτσι θα πεις «όχι» στη μελαγχολία των Χριστουγέννων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα